Ταξίδι στα Τρίκαλα: Στην πιο «έξυπνη» τεχνολογικά πόλη της Ελλάδας
Ταξίδι στα Τρίκαλα. Πανέμορφα και «αεράτα». Οργανωμένα και δροσερά -χάρη στο ποτάμι τους. Με έντονη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Τα Τρίκαλα προσφέρουν μια εκδρομή παντός καιρού και εποχών χάρις στην άψογη οργάνωσή τους.
Στην καρδιά της Ελλάδας, τα Τρίκαλα ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν και από πάλαι πότε αγροτική περιοχή θεωρούνται σήμερα η πιο «έξυπνη» τεχνολογικά πόλη της χώρας. Και αυτό, γιατί εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι των Τρικάλων έχουν γίνει εξπέρ στη χρήση καινοτομιών και πιλοτικών τεχνολογικών εγχειρημάτων.
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Το σήμα κατατεθέν της πόλης
Σήμα κατατεθέν της πόλης ο Ληθαίος ποταμός, ο οποίος διατρέχει τα Τρίκαλα και στην ουσία είναι το βασικό αξιοθέατο εδώ. Στον μικρό αυτό «ελληνικό Σηκουάνα» πανύψηλα δέντρα -πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α- αγκαλιάζουν στα αριστερά και δεξιά το ποτάμι δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό και γραφικό τοπίο την ίδια στιγμή. Να σημειωθεί ότι είναι ο µοναδικός ποταμός τέτοιας έκτασης και µήκους που κόβει -όμορφα- στα δύο τον αστικό ιστό μιας ελληνικής πόλης. Οι όχθες του ποταμού συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες. Οι μισές από αυτές είναι προορισμένες για χρήση αποκλειστικά και μόνο από τους πεζούς.
Το δεύτερο «καμάρι» και αξιοθέατο των Τρικάλων είναι η παλιά Πόλη. Αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Η συνοικία είναι «στρατηγικά» τοποθετημένη στις παρυφές του κάστρου. Στο παρελθόν μάλιστα ήταν η πιο αριστοκρατική και πολυτελής περιοχή της πόλης. Όσο για τα Μανάβικα, ανάµεσα στο Βαρούσι και την κεντρική πλατεία, τη δεκαετία του 1920, στέγαζαν τα πορνεία της πόλης.
Ύστερα τη σκυτάλη πήρε η λαχαναγορά -εξ ου και η ονομασία της συνοικίας- και σήμερα, τα Μανάβικα είναι πια το hot spot της mainstream βραδινής διασκέδασης. Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες της νέας εποχής και καφέ-μπαρ προσφέρουν αυτό που ψάχνετε. Επίσης, στο σύνολό της, η γραφική αυτή συνοικία συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων αλλά και επιβλητικά αρχοντικά σπίτια τα οποία καθρεφτίζουν την οικονομική άνθιση που ζούσαν τα Τρίκαλα τον 18ο και 19ο αιώνα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως στο νομό Τρικάλων βρίσκεται το Καστράκι, ένα ιδιαίτερα φημισμένο χωριό. Το ταξίδι θα σας μείνει αξέχαστο.
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Πεζόδρομοι και ποδηλατάδα
Πίσω, στην καρδιά της πόλης, είναι πεζοδροµηµένη σε πολλά και «γενναιόδωρα» σε έκταση σημεία, τα οποία δίνουν στους περαστικούς ό,τι τραβάει η ψυχή τους. Από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα αλλά και εγχώρια, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πρώτα,. Με δύο λόγια: μια μικρή όαση για όσους απολαμβάνουν να περπατούν ανενόχλητοι σε μια πόλη, «ρουφώντας» ο, τι καλύτερο μπορούν από αυτήν.
Κορωνίδα των πεζοδρομημένων δρόμων είναι η οδός Ασκληπιού, εδώ όπου βρίσκονται και τα περισσότερα καταστήματα ενώ όμορφος είναι και αυτός της Ιουλιέτας Αδάµ αγαπημένος των ποδηλατών. Γενικώς. Τα ποδήλατα είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της πόλης και τέτοιος είναι ο βαθμός εξοικείωσης των πολιτών με αυτά που τα Τρίκαλα σου δίνουν ώρες ώρες την αίσθηση πως έχεις βρεθεί στο… Άμστερνταμ.
Τρίτος άσος στο μανίκι των Τρικάλων, το βυζαντινό κάστρο στα βόρεια της πόλης εκεί που ορθώνεται επιβλητικός ο Πύργος και το εντυπωσιακό ρολόι. Το κάστρο χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα µ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγιναν πολλές µετατροπές στα ενδότερα του. Σήμερα, ο επισκέπτης ερχόμενος εδώ απολαμβάνει, πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις στο υπαίθριο θέατρο και την προνομιακή θέα της πόλης από ψηλά.
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Ο Μύλος Μουσόπουλου
Ο Μύλος Μουσόπουλου είναι ξεκάθαρα άλλο ένα must visit σημείο στο ταξίδι σας στα Τρίκαλα. Πρόκειται για έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης με έκταση 3.500 τ.µ. Αν βρεθείτε εδώ την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι σχεδόν… έγκλημα να μην επισκεφτείτε αυτό το σημείο που φιλοξενεί ίσως το πιο ωραίο ελληνικό χριστουγεννιάτικο χωριό, τον «Μύλο των Ξωτικών».
Ο μύλος κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στο Δήµο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Όλους τους μήνες του χρόνου λειτουργούν εδώ ένας θερινός αλλά και ένας χειµερινός κινηματογράφος, θέατρο, καφέ και άφθονοι χώροι για παιχνίδι. Το 2017 ήταν η χρονιά που μέσα σε αυτό το υπέροχο σημείο εγκαινιάστηκε ένα βιομηχανικό μουσείο. Στην ουσία, ο χώρος αποτελεί το µοναδικό επισκέψιμο στην Ελλάδα ανοιχτό μουσείο αλευρόµυλων. Μάλιστα, ο Μύλος µπορεί να λειτουργεί ακόμα κανονικά ως µύλος. Λίγο πιο μακριά από τα Τρίκαλα, περίπου στα 80 χιλιόμετρα, υπάρχει το ελληνικό μικρό εκκλησάκι με τους πολλούς τρούλους. Αξίζει να το επισκεφθείτε εάν διαθέτετε χρόνο.
Οι επιρροές από την Ανατολή
Στα όμορφα Τρίκαλα που βρεθήκατε να μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το επιβλητικό τέµενος του Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ τζαµί (µολυβένιο τζαµί). Βρίσκεται στην άκρη της πόλης και χτίστηκε στα µέσα του 16ου αιώνα από τον ξακουστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά. Η παράδοση θέλει τον πρίγκιπα Οσµάν Σαχ, γιο του σουλτάνου Σουλεϊµάν να δίνει εντολή να χτιστεί το τζαµί όταν θεραπεύτηκε στα Τρίκαλα από την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Πρόκειται για µνηµείο της UNESCO και χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων ήπιου χαρακτήρα (εκθέσεις, οµιλίες κλπ.).
Όμορφες εικόνες προσφέρει και ο σιδηροδρομικός σταθµός των Τρικάλων, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1886 και μάλιστα έχει την κατασκευαστική υπογραφή γαλλικής εταιρείας, επί κυβέρνησης Χαρίλαου Τρικούπη. Το 1990 ο σταθμός έζησε μια γενναία ανακαίνιση. Έξω από το κτίριο περήφανος σήμερα στέκει ο θρυλικός καρβουνιάρης, ένα ατµοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών.
Και για όσους εκτιμούν τη μουσική (αλλά ακόμα και για αυτούς που ζουν χωρίς αυτήν) μια επίσκεψη όλοι την οφείλουν στο «Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης» (Βενιζέλου & Καρδίτσης 1). Ο μεγάλος μας δημιουργός γεννήθηκε στα Τρίκαλα και το μουσείο που αποτίνει σήμερα φόρο τιμής στο έργο του, βρίσκεται σε κτίριο που στεγαζόταν μέχρι κάποτε κομμάτι των φυλακών, οι οποίες λειτουργούσαν για πολλά χρόνια στα Τρίκαλα. Το διαδραστικό μουσείο διαθέτει πλούσιο υλικό από τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη – μάλιστα λειτουργεί και τζουκ µποξ µε ελεύθερη επιλογή τραγουδιών!
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Η τοιχογραφία που πρέπει να δείτε
Μια όμορφη εικόνα για να κρατήσετε εντός σας πριν αποχαιρετήσετε τα Τρίκαλα: την τοιχογραφία η οποία καταλαμβάνει επιφάνεια 150μ2 στην παλιά συνοικία, τα Μανάβικα. Η πληθωρική τοιχογραφία αποδίδει με ρεαλιστικό τρόπο την αναπαράσταση της -παλιάς- καθημερινότητάς των Τρικαλινών. Εικόνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών, η ταβέρνα και το μουσικό της πρόγραμμα, οι τραγουδοποιοί στα μπαλκόνια, η λαϊκή αγορά με τις νοικοκυρές να κάνουν τα ψώνια τους, τα παιδιά ανέμελα στο παιχνίδι της γειτονιάς, όλα χώρεσαν σε αυτή την τοιχογραφία.
Και άλλη μια ιστορία για να βάλετε στις αποσκευές πριν αποχαιρετήσετε τα Τρίκαλα αλλά και καλή ευκαιρία για να ξαναθυμηθείτε το θρυλικό πια άσμα είναι αυτή του πασίγνωστου τραγουδιού του Τσιτσάνη για τον διαβόητο Σακαφλιά, ένα υπαρκτό πρόσωπο, διαβόητο κακοποιό που… θήτευσε στη φυλακή Τρικάλων και βρήκε το δρόμο του να γίνει ήρωας σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Τσιτσάνη.
«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώθηκε ο Σαρκαφλιάς / Δυο μαχαιριές τον δώσανε και κάτω τον ξαπλώσανε / Τέτοιο δερβίσικο παιδί τον κλαίμε όλοι μας μαζί / Δεν τον ξεχνούμε βρε παιδιά τον φίλο μας το Σαρκαφλιά».