Lifestyle & People

Τάρτα με μανιτάρια σωτέ, κίτρινα τυριά και μπέικον

lif-tartaΥλικά για τη ζύμη :

1 φαριν απ , 1 γιαούρτι στραγγιστό 180gr , ελαιόλαδο όσο χωράει το κεσεδάκι του γιαουρτιού , 1 αβγό

Υλικα για τη μπεσαμελ :

30 γρ βούτυρο , 30γρ αλεύρι , 500μλ γάλα ζεστό πλήρες , αλάτι , πιπέρι ,μοσχοκάρυδο τριμμένο προαιρετικά

Υλικα για τη γεμιση :

1/2 – 1 συσκευασία φρέσκων μανιταριών η διάφορα ειδή για πιο πλούσια γεύση (350-500γρ δηλ) , 150γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη,

100 καπνιστό Βερμίου τριμμένο , 100 γρ πεκορίνο τριμμένο , 50-100γρ παρμεζάνα τριμμένη , 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , 2κ.σ. τραχανάς πολίτικος, 1 αβγό, 1 συσκευασία μπέικον

Εκτέλεση

Κάνουμε τη ζύμη πρώτα. Ανακατεύω το φαριν απ με το αβγό πρώτα κ μετά προσθέτω γιαούρτι κ λάδι και πλάθω τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί .( θα θρυμματίζεται δεν είναι εντελώς σταθερή ), τη σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί.

Σοτάρω σε μέτρια δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι το μπέικον να πάρει χρώμα, το βγάζω κ το ψιλοκόβω. Στο ίδιο τηγάνι βάζω λίγο βούτυρο αυτή τη φορά κ σε μέτρια φωτιά βάζω τα φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να μαλακώσουν μερικά λεπτά , τα αφαιρώ κ αυτά . Συμπληρώνω λίγο λάδι κ σε δυνατή φωτιά.Τώρα σοτάρω τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, αφήνω μερικά λεπτά ανακατεύοντας συχνά να πάρουν χρώμα, αλατίζω και στο τέλος τα βάζω και αυτά στην άκρη. Προσθέτω φρέσκο θυμάρι κ σκορδόλαδο 1κ.γ. και ανακατεύω (σκορδόλαδο γίνεται σε μπλέντερ 30 γρ σκόρδο καθαρισμένο με 100 ml λάδι).

Κάνω τη μπεσαμέλ: σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω καλά με σύρμα να ομογενοποιηθεί και μετά προσθέτω το ζεστό γάλα σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν πήξει προσθέτω αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζω από αλάτι και διορθώνω, προσθέτω μετά τα τριμμένα τυριά, εκτός παρμεζάνας και δοκιμάζω πάλι από αλάτι στη συνέχεια  τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, το μπέικον τα φρ.  κρεμμύδια, τον τραχανά, αφήνω να κρυώσει λίγο και βάζω και  1 κρόκο αβγού και ανακατεύω πάλι.

Σύνθεση

Ανοίγω τη ζύμη σε μεγαλύτερο μέγεθος από την ταρτιέρα για να καλύψω τα πλαϊνά , θα χρειαστώ περίπου τα 2/3 από αυτή που έκανα για ταρτιέρα 26-28εκ., την τοποθετώ στην ταρτιέρα και τις κάνω διάσπαρτα τρύπες με πιρούνι να μη φουσκώσει, την ψήνω μονή της 10 λεπτά  σε προθερμασμένο φούρνο . Απλώνω τη μπεσαμέλ με τα υλικά και από πάνω τριμμένη παρμεζάνα, όσο πάρει για να κάνει κρούστα.

Ψήνω 180 βαθμούς 35λ περίπου να πάρει χρώμα . Αφήνω 15λ να κρυώσει και σερβίρω!

Του Νίκου Καζαντζή

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button