Γεγονότα

Tαλαιπωρία ασθενούς από την έλειψη προσωπικού και… την ειρωνική διάθεση

epi-neo-nosokomeio2
Γ. Βλάχος, διοικητής νοσοκομείου Αγρινίου:  “Περιμένουμε σύντομα μόνιμους γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά του νοσοκομείου”.

Αντιμέτωπη με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και την ειρωνεία ορισμένων, ήρθε αναγνώστρια της εφημερίδας η οποία επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Αγρινίου, αντιμετωπίζοντας σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Αφού δεν κατέστη δυνατόν να εξεταστεί, εφόσον δεν υπήρχε εφημερεύων οφθαλμίατρος, της έγινε σύσταση να επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό ή ακόμα και να μεταβεί σε νοσοκομείο άλλης πόλης. Ακόμα όμως και όταν την επόμενη ημέρα κατάφερε τελικά να δει γιατρό του νοσοκομείου, η αντιμετώπιση που είχε δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
Σύμφωνα με την ίδια, αντιμετωπίζοντας σημαντική απώλεια όρασης από το ένα της μάτι, επισκέφθηκε πανικόβλητη το μεσημέρι της Πέμπτης το νοσοκομείο, ζητώντας να εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Ενημερώθηκε όμως ότι δεν υπήρχε εφημερεύων οφθαλμίατρος και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί για να την δει κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε, κάποιοι από το προσωπικό της συνέστησαν να επισκεφθεί εξωτερικό γιατρό, ή να πάει σε κάποιο «κοντινό» νοσοκομείο, όπως του Μεσολογγίου ή της… Άρτας!
Έκπληκτη η γυναίκα και με φόβο για την όρασή της, αποφάσισε να δώσει τόπο στην οργή και να επιστρέψει την επόμενη ημέρα για να βρει γιατρό. Όπως καταγγέλλει όμως, ο οφθαλμίατρος τον οποίο επισκέφθηκε, αρνήθηκε να την εξετάσει δίχως ραντεβού, προφανώς κρίνοντας ότι η απώλεια όρασης δεν είναι κάτι το σοβαρό ή επείγον. Την ρώτησε μάλιστα τη γνώμη έχει η ίδια για το πρόβλημά της! Αν και η υπομονή της νεαρής κυρίας δοκιμάστηκε σοβαρά για δεύτερη φορά, αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια και κατευθύνθηκε στη γραμματεία για να κλείσει εισιτήριο. Όταν ενημερώθηκε όμως ότι το ραντεβού θα κλεινόταν για τον ερχόμενο Μάρτιο, σε δύο ολόκληρους μήνες δηλαδή, και με την όρασή της να κινδυνεύει, δεν άντεξε και ξέσπασε. «Δεν είναι δυνατόν να είμαι ασφαλισμένη, να πληρώνω και γιατρό να μην έχω αλλά και να ειρωνεύονται από πάνω!»
Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νομού. Καθημερινά οι λιγοστοί γιατροί που στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες, καλούνται να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις της κεντρικής πολιτείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανέναν να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με ειρωνική διάθεση ή ακόμα και να παίζει με την υγεία τους.
Ξανά και ξανά έχουμε γράψει, και όχι μόνο εμείς, για το νέο νοσοκομείο που επιτέλους απέκτησε η πόλη μας και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αυτό να στελεχωθεί με κατάλληλο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα κενά είναι μεγάλα, ειδικά για το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού, ένα νοσοκομείο που έχει χτιστεί με προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει κυρίαρχο ίδρυμα περίθαλψης και νοσηλείας για την ευρύτερη περιοχή.
Ο τομέας της υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για να αποτελεί πεδίο άσκησης ειρωνείας και επιπόλαιων κρίσεων. Σίγουρα, μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε απαξίωση από την ίδια την πολιτεία. Η δημόσια υγεία όμως είναι κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας, ειδικά την εποχή που οι περισσότεροι δεν έχουν την ευχέρεια να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε κάποιοι να αντιληφθούν τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους ασθενείς τους;
Επικοινωνήσαμε για το θέμα αυτό με τον νέο διοικητή του νοσοκομείου, τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αναμένονται τοποθετήσεις μόνιμων ιατρών στο νοσοκομείο, με τις οποίες θα καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν. Όσον αφορά στο ζήτημα της συμπεριφοράς, ο κ. Βλάχος το χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα το ερευνήσει ο ίδιος για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. «Ζητούμε συγγνώμη για τη συμπεριφορά αυτή, και θα ερευνήσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όπως και να έχει, μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και σε αντίθεση με τις εντολές που έχουμε για ένα νοσοκομείο το οποίο θα είναι ανοικτό στους πολίτες. Θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν ότι είμαι στη διάθεσή τους για οτιδήποτε επιθυμούν».
Κώστας Καρακώστας

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button