ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τα βιβλία που ξεπούλησαν στη δεύτερη καραντίνα

Τι διαβάζουν οι Αθηναίοι

Πριν από περίπου μια εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6/11, μια ημέρα πριν το δεύτερο καθολικό lockdown στη χώρα μας, έξω από γνωστό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας σχηματίστηκε μια μεγάλη ουρά. Και αμέσως η φωτό έγινε viral.

Από ό,τι φαίνεται, πολλοί Αθηναίοι ήταν αποφασισμένοι από την αρχή να περάσουν ποιοτικά τον χρόνο τους σε αυτήν την καραντίνα και έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα βιβλία για συντροφιά στο δεύτερο lockdown.


Η ουρά έξω από ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, την Πολιτεία, μια μέρα πριν κλείσουν τα πάντα, είναι μια από τις πιο αισιόδοξες στιγμές των τελευταίων δύσκολων ημερών Τέσσερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας αποκαλύπτουν στο iefimerida πού προσανατολίστηκε το αναγνωστικό κοινό και ποια βιβλία αγοράστηκαν περισσότερο.

Βιβλιοπωλεία Ιανός

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σημεία συνάντησης για τους βιβλιόφιλους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι τα βιβλιοπωλεία Ιανός.

Βέβαια όπως τονίζει στο iefimerida η Μαρία Λιαποπούλου, Εμπορική Διευθύντρια του Ιανού, οι Αθηναίοι είχαν περισσότερο χρόνο να οργανωθούν και να προγραμματίσουν τις αγορές τους συγκριτικά με τους Θεσσαλονικείς, που ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ξαφνικό lockdown. Ετσι σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ιανός την Παρασκευή, παραμονή του lockdown, αλλά και την Πέμπτη, το προσωπικό έζησε στιγμές Χριστουγέννων.

Προτιμήθηκαν βιβλία καινούργιας κυκλοφορίας, λογοτεχνίας, ιστορικά αλλά και αυτοβελτίωσης. Ετσι, το top 5 των πωλήσεων των βιβλιοπωλείων Ιανός είναι το εξής: «Θα μ’ αγαπάς όταν δε θα σε θυμάμαι;» της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη, «Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμύ , το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου Έλληνα λογοτέχνη Γιάννη Ξανθούλη με τίτλο «Ζωή μέχρι χθες», το νέο της βιβλίο της Μαρίας Ευθυμίου «Ρίζες και θεμέλια – Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού» και το «Σκέψου σαν μοναχός» του Jay Shetty, ένα βιβλίο για τον αρνητισμό, την υπερανάλυση, τους φόβους, τις σκέψεις, τις επιτυχίες και πολλά άλλα.

Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία των βορείων προαστίων και από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας προσφέρουν στους φίλους του βιβλίου την άνεση του σύγχρονου και μοντέρνου βιβλιοπωλείου αλλά και την οικειότητα και το ζεστό περιβάλλον ενός αγαπημένου χώρου.

Τις ημέρες που μένουμε σπίτι όλα τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης είναι κλειστά, όπως ορίζουν τα μέτρα, όμως όπως λέει στο iefimerida o Καστέρης Πάρι, Εμπορικός Διευθυντής στα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης «Τόσο η Πέμπτη 5/11, όσο και η Παρασκευή 6/11, ήταν όντως δύο πολύ εμπορικές ημέρες που έμοιαζαν με αυτές των Χριστουγέννων. Τόσο τα φυσικά καταστήματά μας, όσο και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, είχαν τη τύχη να εξυπηρετήσουν ένα πολύ αυξημένο αριθμό πελατών».

Τι επέλεξαν όμως οι αναγνώστες; Τα βιβλία που σημείωσαν τις περισσόετερες πωλήσεις είναι το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», το μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς, «Το Βασίλειο», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Jo Nesbo από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε, «Η απατηλή ζωή των ενηλίκων», από τις εκδόσεις Πατάκη, το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής διλογίας «Πόρτο Λεόνε – Σκουριά και χρυσάφι» με την υπογραφή της Μαίρης Κόντζογλου και επίσης το νέο συγκλονιστικό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη «Ζωή μέχρι χθες».

Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone

Το «Free Thinking Zone», είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού και δράσεων, κάτι σαν «πολιτικό καφενείο», το οποίο εκτός από το να φιλοξενεί και να πουλάει βιβλία, στηρίζει επίσης και υποθάλπει τον ακτιβισμό, το διάλογο, την  «τέχνη του δρόμου», δίνοντας στέγη όπου και όταν χρειάζεται σε νέους καλλιτέχνες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelia Tsikrika (@etsikrika)

Η ιδιοκτήτρια του, Αρετή Γεωργιλή, κάνει λόγο για μια ανέλπιστη και μη αναμενόμενη προσέλευση του κόσμου την παραμονή του lockdown με τον τζίρο να κυμαίνεται σε επίπεδα παραμονής Χριστουγέννων. Και αυτό το διάστημα όμως οι social pages σελίδες του «Free Thinking Zone», δεδομένου ότι δεν υπάρχει e-shop,
«βομβαρδίζονται» με παραγγελίες με το προσωπικό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τους εξυπηρετήσει όλους.

Οι επιλογές του αναγνωστικού κοινού του «Free Thinking Zone» είναι κυρίως καινούργιες κυκλοφορίες, βιβλία που μόλις βγήκαν, και που οι αναγνώστες βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να διαβάσουν. Όμως δεν ήταν αυτή η κυρίαρχη τάση. Οι περισσότεροι αναγνώστες προτίμησαν επίσης να αγοράσουν κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία που πάντα ήθελαν, αλλά οι καθημερινές υποχρεώσεις αναγκάζουν να το αναβάλλουν διαρκώς ενώ αυξημένο ήταν επίσης το ενδιαφέρον για δοκίμια που έχουν να κάνουν με τις πανδημίες γενικότερα.

Για παράδειγμα, ζητήθηκαν αριστουργήματα όπως το «Εγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το «Πλάνητες» της Όλγκα Τοκάρτσουκ, «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» του Roderick Beaton, το «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’21» του καθηγητή Θάνου Βερέμη, «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» της Evaristo Bernardine, βιβλία για την ισότητα αλλά και η καινούργια σειρά των ποιημάτων από τις εκδόσεις Κύθνος.

Βιβλιοπωλείο Επί λέξει

Οι βιβλιόφιλοι το γνωρίζουν καλά. Το «επί λέξει» είναι ένα γενικό βιβλιοπωλείο με έμφαση στα δοκίμια: λογοτεχνικά, ιστορικά και φιλοσοφικά και με βαρύτητα στην ιστορία και τη φιλοσοφία.

Το βιβλιοπωλείο που καλύπτει συνολική επιφάνεια 150 τετραγωνικών μέτρων αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει μοντέρνα αισθητική και δημιουργεί μια ευχάριστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους φίλους που περιμένουν να ανοίξει σύντομα και με ασφάλεια τις πόρτες του.

Η Μαρία Παπαγεωργίου, αγαπημένη και γνωστή βιβλιοπώλης πολλών Αθηναίων, αναφέρει πως η κίνηση της αγοράς παραμονή του lockdown ήταν στο 100% παρόμοια με εκείνης των εορτών.

Και συμπληρώνει πως στις προτιμήσεις των αναγνωστών εν μέσω πανδημίας η λογοτεχνία είναι ψηλά. Κυρίως η κλασική, ελληνική και ξένη. Βιβλία όπως το «Εγκλημα και Τιμωρία» από Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και «Ο Γιούγκερμαν και τα στερνά του» αλλά και η «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, επανήλθαν. Αυτά ζητήθηκαν, επειδή, όπως εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου αποτελούν κλασικά αριστουργήματα που αν δεν έχει προλάβει να διαβάσει κανείς, το διάστημα της καραντίνας προσφέρεται ενώ προσθέτει πως το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Delia Owens ζητήθηκε επίσης πολύ.

*Ζητήσαμε και από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία αντίστοιχα στοιχεία, ωστόσο μας εξήγησαν ευγενικά ότι κατά πάγια πολιτική τους δεν μοιράζονται τέτοια στοιχεία.

Πηγή: iefimerida.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button