Ροή Ειδήσεων

Tα συμπεράσματα του 6ου Forum Ενέργειας

koi-6oforumenergeiasaΟλοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα  οι διήμερες εργασίες του 6ου Forum Ενέργειας, που συνδιοργανώνεται από τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων και το ΤΕΕ/ΤΔΕ

Για μια ακόμη φορά στις εκδηλώσεις του αναδείχθησαν όλα τα επίκαιρα ενεργειακά θέματα που απασχολούν την περιοχή και προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 • Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στον τομέα του της διανομής του φυσικού αερίου. Εκτός από το υγροποιημένο αέριο το οποίο μέσα στο επόμενα χρόνια θα αποθηκεύεται στο λιμάνι και θα τροφοδοτεί τη ναυτιλία, μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει στη Δυτική Ελλάδα το έργο για την εγκατάσταση κέντρων διανομής, επεκτάσεων και παροχών (με τους αντιστοιχούντες ρυθμιστές και μετρητές). Θα ολοκληρωθεί ως το 2023 και ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 66,25 εκ. €. Τον σχεδιασμό ανακοίνωσε ο Θόδωρος Τερζόπουλος διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΑ Α.Ε, αναφερόμενος στη διανομή του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
 • Παράλληλα, στο νοτιοανατολικό άκρο του νέου λιμανιού της Πάτρας σχεδιάζονται οι υποδομές για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η αποθηκευτική δυνατότητα θα είναι 3.000 – 5.000 κυβικών, εγκατάσταση μικρής κλίμακας με βάση τα παγκόσμια δεδομένα. Οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στο λιμάνι της Πάτρας αναλύθηκαν από τον Γ. Πολυχρονίου, Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών και Πληροφορικής ΔΕΠΑ,
  koi-6oforumenergeiasb
 • Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, η ΕΛΠΕ εντατικοποιεί τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, όπως τόνισε ο Φ, Συμεωνίδης διευθυντής γεωτρήσεων και παραγωγής ΕΛΠΕ. Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην πετρελαιοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμοστούν οι σχεδιασμοί, πρόσθεσε όμως ότι αντιστοίχως έχει μειωθεί σημαντικά και το κόστος της έρευνας.
 • Σειρά δράσεων έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Μελετάται έως και η προσφορά εκπτώσεων για τους πελάτες της ΔΕΗ από καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, εφόσον αντικαθιστούν τις λευκές τους συσκευές με νέες, μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι έξυπνοι μετρητές και φυσικά τα έξυπνα δίκτυα που υιοθετεί η ΔΕΗ. Οι σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο του 6ου Forum Ενέργειας από τον Σταύρο Γούτσο αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε και τον Σπύρο Μυλωνά διευθυντή περιφέρειας Πελοπόννησου – Ηπείρου ΔΕΔΔΗΕ. Όπως εξήγησε τα έξυπνα δίκτυα ρυθμίζουν τη συνύπαρξη της κεντρικής και διεσπαρμένης παραγωγής με αποτέλεσμα την μείωση της χρήσης άνθρακα και ορθολογική διαχείριση της ζήτησης.
 • Η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της ενέργειας” ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης του PatrasIQ. Οι παρουσιάσεις των ομιλητών στηρίχθηκαν στις ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στον τομέα της ενέργειας, στην ενεργειακή βελτιστοποίηση θερμοκηπιακών μονάδων, αγροτικών κτιρίων, αλλά και στην ανάπτυξη ψυχρού θερμοκηπίου, στις καινοτόμες προτάσεις του εργαστηρίου ηλιακής ενέργειας του πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας στα ψηφιακά ολοκληρωμένα κυκλώματα.
 • Ενεργειακή βελτιστοποίηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενεργειακή κατανάλωση του πανεπιστημίου, αλλά και ηλιακή και αιολική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις αισθητικές αναζητήσεις, ήταν τα θέματα, που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θερμοκηπίων μίλησε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος.

koi-6oforumenergeiasc“Μπορούν αυτοί οι φακοί (Fresnel) να δώσουν την εξής λύση. Στη διάρκεια του χειμώνα να παίρνουν την θερμότητα την ημέρα και να την δίνουν το βράδυ, που απαιτείται μεγαλύτερη θερμότητα. Την διάρκεια του καλοκαιριού απορροφώντας την ενέργεια, να μειώνουμε και τον φωτισμό και την θερμοκρασία, διότι είναι απαραίτητο το καλοκαίρι το φυτό να μην στρεσάρεται από τις θερμότητες αυτές.

 • Ενδιαφέρουσες παραμέτρους του νέου προγράμματος “εξοικονομώ ΙΙ” ανακοίνωσε στην η ομιλία της στο 6ο Forum Ενέργειας η Ιωάννα Νίκου, από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ-ΥΠΕΝ. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ, βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης και αναμένεται να «τρέξει» ως τον Μάιο. Προβλέπει επιδότηση έως 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την κατανάλωση. Απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ.
 • “Από το 2021 όλα τα κτίρια στην Ε.Ε. πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται ως κτίρια σχεδόν μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης…» ανέφερε ο Δρ Ιωάννης Παππάς Μηχανολόγος Μηχανικός, Γραμματέας ΕΙΠΑΚEUREM, CertifiedPHTrainer παραπέμποντας σε κοινοτική οδηγία, την οποία σύντομα θα βρούμε μπροστά μας. Ο ίδιος, ως γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου παρουσίασε την αναβάθμιση μονοκατοικίας στην Αθήνα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νέος ΕΝΦΙΑ στο άμεσο μέλλον να είναι συνδεδεμένος με τα ενεργοβόρα κτίρια.
 • Ο Ευάγγελος Καραγιαννάκος, διευθυντής ανάληψης κινδύνων του ΕΤΕΑΝ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
 • Ο Γεώργιος Γκούμας Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., ΜSc. του Τμήματος Υποστήριξης Ενεργειακών Επενδύσεων της Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας είπε ότι η βιομηχανία είναι ο 3ος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, μετά τις μεταφορές και την κατοικία, συμμετέχοντας με 19,8% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας.Ο κ. Γκούμας παρατήρησε ότι κατανάλωση τελικής ενέργειας στη βιομηχανία έφθασε το 2014 στα 3ktoe από 4,6ktoe το 2007 κι εκτίμησε ότι “η συγκεκριμένη μείωση είναι αποτέλεσμα κύρια των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στην Ελληνική οικονομία και μερικώς της εφαρμογής προγραμμάτων χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας (με κύριους μοχλούς χρηματοδότησης το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 – 2006, το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τον Αναπτυξιακό νόμο)”.
  koi-6oforumenergeiasd

 

 

 

 

 

 

 

 • Την πρόταση εκπαίδευσης και κατάρτισης για την επιμόρφωση συγκεκριμένων ειδικοτήτων επιμελήθηκαν στη Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας /Βιομηχανίας του ΤΕΕ/ΤΔΕ οι μηχανικοί Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Πλιάγκος. “Είναι μια ελπίδα φωτός απέναντι στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή μας” ανέφερε ο Βασίλης Αϊβαλής πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ. Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας και Βιομηχανίας στα πλαίσια των εργασιών της, πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης του τεχνικού κόσμου ώστε να σχηματιστεί μια κρίσιμη μάζα εργαζόμενων ικανών να καλύψουν μέρος των αναγκών που θα δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον.

 

 • Νέες μέθοδοι και πρακτικές για τη θερμομόνωση και υδρομόνωση των κτιρίων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΔΕ, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο Σύλλογος Μηχανολόγων/ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ανέδειξαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και περιέγραψαν τη μελέτη και κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

 • Το αποτέλεσμα της έρευνάς του, η οποία τουλάχιστον σε επίπεδο θεωρίας, ανατρέπει τον νόμο του Νεύτωνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ Φυσικής, Πέτρος Αχιλεόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύεται πως η δύναμη, που έλκει τα σώματα στη γη, δεν έρχεται από το κέντρο του πλανήτη, αλλά υπάρχει μια ώθηση από πάνω. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Μιχάλης Πετρόπουλος, καθηγητής Φυσικής, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο “Γυναίκες με Προσφορά στην Επιστήμη και τη Φυσική, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι “αρκετοί δεν γνωρίζουν τις γυναίκες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην συγκεκριμένη επιστήμη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close