Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Τα σενάρια του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό: Ποιοι θα κάνουν δόση κάθε χρόνο, ποιοι κάθε δύο

Όλες οι εκτιμήσεις του οργανισμού σε ένα εσωτερικό έγγραφο

Tην πρόβλεψη ότι οι πιο ευάλωτοι στην COVID-19 άνθρωποι, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, θα χρειαστεί να κάνουν κάθε χρόνο μια ενισχυτική δόση του εμβολίου για να προστατεύονται από τις μεταλλάξεις, κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το παραπάνω αναφέρεται σε ένα εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η εκτίμηση αυτή του ΠΟΥ περιλαμβάνεται σε έκθεση που αναμενόταν να τεθεί στο τραπέζι συνεδρίασης του συμβουλίου του Gavi, της συμμαχίας που συντονίζει τον μηχανισμό του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό (COVAX). Η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε αλλαγές και συνοδεύεται από δύο ακόμη σενάρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανά.


Moderna Inc και Pfizer/ BioNTech έχουν εκφράσει την άποψη ότι σύντομα ο κόσμος θα χρειαστεί ενισχυτικές δόσεις για να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα ανοσίας, αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα.

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters δείχνει ότι ο ΠΟΥ θεωρεί τις ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για τις υψηλού κινδύνου ομάδες ως «ενδεικτικό» βασικό σενάριο, και τις ενισχυτικές δόσεις κάθε δύο χρόνια για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν λέει πώς έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα, αλλά δείχνει ότι βάσει του κεντρικού σεναρίου, τα νέα στελέχη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα ανανεώνονται τακτικά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου. Ένας εκπρόσωπος του Gavi είπε ότι το πρόγραμμα COVAX σχεδιάζει να λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα σεναρίων.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 8 Ιουνίου και παραμένει «υπό επεξεργασία». Προβλέπει ακόμη ότι υπό το βασικό σενάριο τον επόμενο χρόνο θα παρασκευαστούν 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό παγκοσμίως.

Αυτή η ποσότητα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πρόβλεψη για 11 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος, που έχει κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν αναμένει σημαντική ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων το 2022, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο προβλέπει ακόμη προβλήματα στην παραγωγή, ζητήματα που αφορούν στην έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και «απομάκρυνση από κάποιες τεχνολογικές πλατφόρμες» ως πιθανές αιτίες για καθυστερήσεις στον εφοδιασμό την επόμενη χρονιά.

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χειρότερα σενάριο

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα σενάρια θα χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί η παγκόσμια στρατηγική εμβολιασμού του ΠΟΥ και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία για τον ρόλο των ενισχυτικών δόσεων και τη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων, αναφέρει το Gavi σε άλλο έγγραφο.

Μέχρι στιγμής περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, κυρίως σε πλούσιες χώρες, όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Αντιθέτως, σε πολλές φτωχότερες χώρες έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gavi.

Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση του ΠΟΥ, καθώς η ανάγκη για ετήσιες ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τις φτωχότερες χώρες στο τέλος της «ουράς».

Στο χειρότερο σενάριό του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι 6 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, εξαιτίας αυστηρών κανόνων για τα νέα εμβόλια και παρασκευαστικών ζητημάτων για τα υπάρχοντα.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ανάγκη για ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους ευάλωτους, για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις και η περιορισμένη διάρκεια της προστασίας.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όλα τα εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη θα μπορούσαν να εγκριθούν και η παραγωγή να αυξηθεί σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δόσεις, για να καλυφθεί η ζήτηση. Τα εμβόλια επίσης θα μπορούσαν θα μοιραστούν δίκαια σε όλο τον κόσμο.

Θα μπορούσε να μην υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις, καθώς τα εμβόλια θα μπορούσαν να δείξουν αποτελεσματικότητα απέναντι στις μεταλλάξεις και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία

newsbeast.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button