Τα ρήγματα σε Τριχωνίδα και Αμβρακία που «τρομάζουν» για τα έργα της αντλησοταμίευσης

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις σχετικά με τα προωθούμενα έργα αντλησοταμίευσης στην Τριχωνίδα καταρχήν, ενώ όπως είναι γνωστό, στα πλάνα μεγάλων ή και μικρότερων ενεργειακών ομίλων βρίσκονται αντίστοιχα έργα και σε άλλες λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας, φυσικές και τεχνητές.
Όπως πρόσφατα αποκάλυψε το agriniopress, στην Τριχωνίδα σχεδιάζεται και δεύτερη αντίστοιχη επένδυση μικρότερης ισχύος στα όρια των δήμων Αγρινίου και Παραβόλας, ενώ τέσσερα έργα αντλησοταμίευσης επιδιώκεται να κατασκευαστούν στη λίμνη Αμβρακία. Μεγάλο έργο επίσης, προωθεί θυγατρική της ΜΟΤΟR OIL στα Κρεμαστά και πάει λέγοντας…
Οι ενστάσεις, πέραν των περιβαλλοντικών , αισθητικών, κοινωνικών επιπτώσεων έχουν και το πολιτικό τους στίγμα, αφού υπάρχουν και εκείνοι οι πολιτικοί χώροι που τις απορρίπτουν a priory, χωρίς δεύτερη κουβέντα, για καθαρά ιδεολογικούς λόγους.
Όμως ένα βασικό επιχείρημα που έχει επιστημονική βάση, είναι αυτό που εκφράστηκε από τα χείλη του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη στην πρόσφατη επεισοδιακή σύσκεψη που έγινε στο Θέρμο. Εκεί ο κ. καθηγητής, που μαζί με την ομάδα του έχει αναλάβει από τον δήμο Θέρμου να παρουσιάσει την δική του μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου, την οποία υποσχέθηκε πως θα έχει έτοιμη σε λίγες ημέρες, εξέφρασε την άποψη πως το έργο της ΤΕΡΝΑ θα επηρεάσει τα ρήγματα της Τριχωνίδας.
Όχι μόνον αυτά που είναι ενεργά αλλά ακόμη και εκείνα που «κοιμούνται» εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όπως υποστήριξε. Άποψη που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον υπερβολική από τους επιστήμονες που συνεργάζονται με την ΤΕΡΝΑ. Τότε, η υπεύθυνη των υδροηλεκτρικών έργων κ. Τσικνάκου είχε πει πως «όλη η Ελλάδα έχει ρήγματα, με το σκεπτικό αυτό δεν πρέπει να γίνει κανένα έργο, πουθενά!».
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία είναι δεδομένη τόσο για την Τριχωνίδα όσο και για την Αμβρακία. Στα ΒΑ της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας, υφίσταται ενεργό ρήγμα που μόλις πρόσφατα «έδωσε» σεισμό 4,7 R στις 21 Δεκεμβρίου 2024 που ταρακούνησε για τα καλά την περιοχή. Το 2007 ένα σμήνος σεισμών άνω των 5R είχε προκαλέσει ζημιές και πανικό. Σοβαρές καταστροφές είχαν σημειωθεί σε παλιότερους σεισμούς το 1975. Επίσης σεισμοί από το ίδιο ρήγμα είχαν προκαλέσει ανησυχία το 2012 αλλά και το 2022.
Και εάν τα ρήγματα της Τριχωνίδας ανησυχούν , τότε τι εκτίμηση μπορεί να γίνει για την λίμνη Αμβρακία, απ’όπου διέρχεται το ρήγμα του Οζερού, που είναι το μεγαλύτερο και το πλέον επικίνδυνο στην Αιτωλοακαρνανία. Το ρήγμα έχει χαρτογραφηθεί από την ομάδα του σημερινού προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα κι έχει τη δυνατότητα να «δώσει» σεισμό έως 6,5 R. Το ρήγμα αυτό πιθανότατα «ευθύνεται» για τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου του 1966, που ισοπέδωσε χωριά του Ξηρομέρου κι άφησε πίσω του ένα νεκρό παιδί και δεκάδες τραυματίες.
Αντίθετα, οι ορεινές – ημιορεινές περιοχές βορειοανατολικά της Αιτωλοακαρνανίας, όπου υφίστανται οι τεχνητές λίμνες, στον σχετικό χάρτη του ΕΑΓΜΕ δεν εμφανίζουν ενεργά ρήγματα. Πιθανώς να μην έχουν χαρτογραφηθεί πάντως, μιας και στην περιοχή έχει εκδηλωθεί σεισμική δραστηριότητα. Οι τοπικές κοινωνίες όμως ανησυχούν και αυτό που προκαλεί επιπλέον αντιδράσεις είναι πως προωθούνται έργα και εκδίδονται άδειες , έστω και σε αρχικό στάδιο, χωρίς να κανείς σε ερωτάται και χωρίς κανείς να γνωρίζει με ασφάλεια τις επιπτώσεις τους, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της πιθανής πρόκλησης σεισμών.
Τα ενεργά ρήγματα σε Τριχωνίδα και Αμβρακία:

