Αυτοδιοίκηση

Τα πρώτα "αγκάθια" της θητείας Παπαναστασίου

koi-papanastasiou-mainΜε σημαντικά θέματα ανοίγει η αυλαία της πενταετούς θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής του Αγρινίου. Θέματα που δεν άπτονται μόνο της καθημερινότητας, αλλά και της οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου, στο πλαίσιο που και ο ίδιος ο δήμαρχος επιθυμεί, της υλοποίησης  έργων που είναι σε εξέλιξη ή σε εκκρεμότητα, συνεργατών  κλπ.

Παραθέτοντας τα πιο σημαντικά από αυτά, αξίζει να σταχυολογήσουμε ορισμένα:

–  Δημοτικό πάρκο: Το θέμα της ανάπλασης βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται σύντομα η έκδοση της σχετικής απόφασης. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της θητείας του κ. Μοσχολιού, που σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να σηκώσει το πολιτικό βάρος οποιασδήποτε απόφασης, ειδικά για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία και έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Ο νέος δήμαρχος σε δηλώσεις του έχει πει πως εάν ο δήμος Αγρινίου δικαιωθεί θα ολοκληρώσει το έργο, αλλά θα έχει και κάποιες διαβουλεύσεις για αλλαγές που δεν πρέπει όμως να παρεκκλίνουν από την μελέτη, διαφορετικά θα υπάρχει ζήτημα με την χρηματοδότηση του. Εάν η απόφαση δικαιώνει τους πολέμιους του έργου, απαιτούνται άλλοι χειρισμοί από τη νέα δημοτικά αρχή, σχετικά με το πως σκέπτεται να συνεχίσει τη διαδικασία, χωρίς  όμως να χαθεί χρόνος, που θα κοστίσει σε πόρους και θα αφήσει το πάρκο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

–  Παραβατικότητα – ασφάλεια – ρομά:  Οι επιλογές των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν και επιλογές αποδοκιμασίας σχετικά με την στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές από ρομά αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες.  Οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ γενικότερα δημιουργείται μια εικόνα ανασφάλειας και από την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων νεαρών, που εξυβρίζουν ή προπηλακίζουν άτομα που δεν είναι της αρεσκείας τους, δημιουργώντας μια εικόνα “ζωνών” όπου μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, ενώ παράλληλα είναι απαγορευμένες για κάποιους άλλους. Το κλίμα αυτό επιβαρύνθηκε και από τον εμπρησμό, μέσα στην προεκλογική περίοδο, του οχήματος του δημοσιογράφου Πάνου Τσακανίκα. Αν και οι αρμοδιότητες του δημάρχου σε αυτά τα ζητήματα είναι περιορισμένες, ο κ. Παπαναστασίου, τουλάχιστον προεκλογικά άφησε σαφώς να εννοηθεί πως θα τηρήσει αυστηρή στάση και θα πιέσει ώστε οι συμπεριφορές αυτές να ελαχιστοποιηθούν.

–  Οργάνωση υπηρεσιών-εργαζόμενοι: Ο κ. Παπαναστασίου, επιχείρησε σε συναντήσεις που είχε με εργαζόμενους να τους καθησυχάσει σε σχέση με τα εργασιακά, αλλά φαίνεται πως τα επόμενο διάστημα θα ανοίξει μοιραία, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, εκ νέου το ζήτημα της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας, αλλά και της ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων που έχουν κυρίως σχέση με τα σκουπίδια ή το νερό. Ο νέος δήμαρχος είπε πως θα σταθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, αλλά θα δοκιμαστεί και η κομματική του αντοχή, σε σχέση με το κατά πόσον είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τις πολιτικές μιας κυβέρνησης της ΝΔ στην οποία ανήκει. Παράλληλα η οργάνωση των υπηρεσιών και η επιλογή νέων προϊσταμένων – διευθυντών κλπ , είναι ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν τριβές.

–  Επιλογή συνεργατών:  Είναι πολύ νωρίς ακόμη για ονοματολογία, η αλήθεια είναι όμως πως ήδη κάποιοι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της νικήτριας παράταξης “προβάρουν κοστούμια” , θεωρώντας βέβαιη την αξιοποίηση τους από τον νέο Δήμαρχο.  Ο κ. Παπαναστασίου λοιπόν μέσα σε αυτήν την κατάσταση που θα ενταθεί σίγουρα από τον Σεπτέμβριο καλείται να κρατήσει ισορροπίες εντός της παράταξης του και να κάνει εκείνες τις επιλογές που θα κρατήσουν όρθια τη νέα Δημοτική Αρχή στα δύσκολα πρώτα της βήματα. Εκτός από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν θέσεις προέδρων Νομικών Προσώπων, προέδρου ΔΕΥΑΑ, πέντε έμμισθων και τεσσάρων άμισθων αντιδημάρχων και πέντε θέσεις ειδικών συνεργατών. ενός Γενικού Γραμματέα (μη Δημοτικός Σύμβουλος)  και ενός συνεργάτη που θα αναλάβει πιθανώς καθήκοντα Γραφείου Τύπου.

–  Παρακολούθηση έργων – νέο ΕΣΠΑ: Ο απερχόμενος δήμαρχος, αφήνει σημαντική “προίκα” στον κ. Παπαναστασίου, όχι μόνον σε επίπεδο καλής οικονομικής κατάστασης αλλά και σε επίπεδο έργων. Υποδομών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που οι υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαναστασίου και των συνεργατών του θα πρέπει να “τρέξουν” και να περαιώσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα εξαιρετικής κρισιμότητας είναι και ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μάλλον και το μοναδικό χρηματοδοτικά εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, αφού οι πιστώσεις από το κράτος, συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά.

–  Παραλαβή, έλεγχος και διαφάνεια: Σε βάρος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, εκστομίστηκαν προεκλογικά από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ βαρύτατες αιχμές σχετικά με σκάνδαλα, ημετέρους, διαπλοκή κλπ. Ο κ. Παπαναστασίου σε αυτήν την διαδικασία δεν μπήκε, ενώ και οι σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που έχουν επανεκλέγει μαζί του, δεν έθεσαν ποτέ ζητήματα διαφάνειας.  Άγνωστο παραμένει εάν τέτοια ζητήματα τελικά ανακινηθούν, ενώ ένα σοβαρό θέμα είναι και η ορθολογική διαχείριση των πενιχρών εσόδων του δήμου, που μέσα από τις νέες δομές που έχουν ψηφιστεί μέσα από το Μεσοπρόθεσμο (Παρατηρητήριο) , θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο και ασφυκτικό έλεγχο τις δημοτικές αρχές.

–  Κοινωνικές δομές: Οι κοινωνικές δράσεις που λειτουργούν το Αγρίνιο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, τη στιγμή που σημαντικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η αποτελεσματικότητα της νέας Δημοτικής Αρχής θα δοκιμαστεί στο εάν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να ενδυναμώσει τις δομές αυτές που βασίζονται τόσο σε εθελοντές, όσο και σε τοπικές επιχειρήσεις.

–  Αυτεπιστασία – καθημερινότητα: Όλα δείχνουν πως οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ) θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες , με δραματικές επιπτώσεις σε ζητήματα καθημερινότητας, ασφαλτοστρώσεις, αυτεπιστασία κλπ λοιπές  παρεμβάσεις σε χωριά και γειτονιές. Αυτή τη “φτώχια” καλείται επίσης να διαχειριστεί ο νέος δήμαρχος, στον οποίο  και αναμένεται να πέσουν “βροχή” τα αιτήματα ψηφοφόρων και μη, από τον Σεπτέμβριο.

–  ΔΕΥΑΑ: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου ο νέος δήμαρχος καλείται αν αποφασίσει και για το μέλλον της ΔΕΥΑ Αγρινίου και το εάν η Επιχείρηση θα μείνει ως έχει με την αρμοδιότητα και των Δημοτικών Ενοτήτων ή θα καταργηθεί – συγχωνευτεί με τον Δήμο.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button