ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τα μυστικά που κρύβει η πινακίδα του αυτοκινήτου σου -Ποιες πληροφορίες αποκαλύπτει

Με μόλις λίγα κλικ κάθε οδηγός μπορεί να αντλήσει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για οποιοδήποτε αυτοκίνητο κινείται στον δρόμο.

Κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων, και ουσιαστικά συνιστά την «ταυτότητα» του οχήματος.


Άπαντες γνωρίζουμε ότι οι πινακίδες για τα αυτοκίνητα αποτελούνται από τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς, ενώ είναι λευκού χρώματος με μαύρα γράμματα, αλλά και ότι τα γράμματα υποδηλώνουν τον… τόπο καταγωγής του αυτοκινήτου.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις αρχές, επιτρέποντάς τους -μεταξύ άλλων- να ταυτοποιήσουν ένα όχημα σε περίπτωση που αυτό συλληφθεί από τις κάμερες ταχύτητας να κινείται πάνω από το εκάστοτε όριο.

Από τις αρχές του 2022, ωστόσο, ο αριθμός κυκλοφορίας ενός οχήματος προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και στον πολίτη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να είναι κάτοχος του IX.

Γι’ αυτό φροντίζει η πλατφόρμα Open Car που βρίσκεται στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην υπηρεσία απευθείας, στο opencar.services.gov.gr (πατήστε εδώ).

Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

– αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί

– αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο

– το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος

Δεν αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων ούτε στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που παρουσιάζονται, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε έναν οδηγό -για παράδειγμα αν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, μπορεί να διασταυρώσει μέσω της εν λόγω εφαρμογής αν το έτερο αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο ή όχι.

Επίσης, αν κάποιος υποψιάζεται ότι κάποιο ΙΧ είναι κλεμμένο, με μόλις λίγα κλικ μπορεί να το διασταυρώσει, και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες του, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάκτησης του οχήματος και εντοπισμού της σπείρας που προέβη στην κλοπή.

carandmotor.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button