Τα κρινάκια της άμμου στην παραλία Κάστρου Λευκάδας
Στην αμμουδιά του Κάστρου Λευκάδας, μεταξύ των ερειπίων του ΤΑΟΛ του «τουριστικού περιπτέρου», είναι γεμάτος ο τόπος από πανέμορφα και ολόδροσα κρινάκια.
Έχουν πολλές μέρες που άνθισαν, τώρα είναι προς το τέλος της ανθοφορίας τους. Μπορεί να τα συναντήσει κανείς σε όλη την αμμουδιά μέχρι τη Γύρα.
Είναι ο κρίνος της θάλασσας. Το όμορφο αυτό λουλούδι στολίζει τις αμμώδεις παραλίες μας από τον Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη.
«Pancratium maritimum, είναι η επιστημονική ονομασία του. Έχει μια ευχάριστη, λεπτή και εξωτική μυρωδιά. Το άρωμά του όμως γίνεται αντιληπτό μόνο τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.
Είναι από τα λίγα φυτά που αντέχουν στις ιδιαίτερες συνθήκες της ακτής, εκεί που η αλμύρα της θάλασσας συναντάει την άμμο της ξηράς αλλά και τους ανέμους ή τις υψηλές θερμοκρασίες.
Βγάζει τα φύλλα του το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται, σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά.
Το φθινόπωρο θα βγουν οι καρποί του. Πετάγονται μακριά τα σπόρια, μαύρα ακανόνιστα, πολύ ελαφριά, ώστε να μπορούν να ταξιδεύσουν, με τον αέρα και με τα κύματα σε κάθε ακρογιάλι που θα βρουν ιδανικές συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουν, νέες αποικίες, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό οικολογικό καθήκον. Να συγκρατούν την ρευστή από το έλεος των ανέμων και των κυμάτων άμμο και να στολίζουν τις ακρογιαλιές.
Το «Pancratium maritimum» όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες με την ίδια θρησκευτική σημασία. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού. Η πρώτη απεικόνιση του φυτού αναφέρεται από τον Έβανς, ο οποίος το ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού.
Το πανέμορφο κρινάκι, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υπάρχει σαν βολβός, μέσα στην άμμο.
Σε πολλά σημεία έχει εξαφανιστεί παρόλο της πολλαπλασιαστικής δεινότητας και της ανθεκτικότητας του, λόγω της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών από τον άνθρωπο. Αρκετοί που δε γνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα τους, τα κόβουν. Κάτι που αποδεικνύεται μεγάλο λάθος γιατί δε διατηρούνται πολύ.
Το κρινάκι της άμμου, έχει χαρακτηρισθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως σπάνιο και απειλούμενο είδος.
Η έντονη και χωρίς μέτρο τουριστική ανάπτυξη, η αλόγιστη μεταχείριση της παραλίας, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αυτοκίνητα που την προσεγγίζουν, κτιριακές κατασκευές, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η άγνοια των επισκεπτών που πολλές φορές το κόβουν ή το ξεριζώνουν, ο καθαρισμός της παραλίας με μηχανικά μέσα και πολλοί άλλοι παράγοντες αποτελούν αιτίες να λιγοστεύουν με μεγάλη ταχύτητα οι πληθυσμοί του.