Υγεία-Ομορφιά

Τα χρώματα στα ρούχα που «αντιπαθούν» τα κουνούπια

Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Jeffrey Riffell, μελετά τα αισθητήρια συστήματα των κουνουπιών.

Η έρευνα δείχνει ότι τα θηλυκά κουνούπια πλησιάζουν τους ανθρώπους παρακολουθώντας ενδείξεις μυρωδιάς, όπως χημικές ουσίες από το δέρμα και την αναπνοή. Τα κουνούπια έλκονται επίσης από ορισμένα χρώματα και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προσπαθούν να κατανοήσουν τη διατροφική συμπεριφορά των κουνουπιών.


«Είναι τόσο μικρά», δήλωσε ο Jeffrey Riffell, καθηγητής βιολογίας του UW ο οποίος μελετά τα αισθητήρια συστήματα των κουνουπιών, ιδιαίτερα την όσφρησή τους. «Έχουν τόσο μικροσκοπικά κεφάλια, αλλά ωστόσο είναι εκπληκτικά ευέλικτα και δυνατά στο να κάνουν αυτό που κάνουν, δηλαδή να μας τσιμπάνε και να μας δημιουργούν τρομερή φαγούρα», πρόσθεσε.

Ο Riffell και η ομάδα του ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για το πώς τα κουνούπια εντοπίζουν τις πηγές τροφής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς στη συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών κουνουπιών, που τρέφονται κυρίως με νέκταρ, και των θηλυκών κουνουπιών, που χρειάζονται αίμα για να υποστηρίξουν την παραγωγή των αυγών τους.

Αν νομίζετε ότι είστε «μαγνήτης κουνουπιών», μάλλον είναι έτσι… Μερικά άτομα προσελκύουν τα κουνούπια πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλα.

Η μυρωδιά του δέρματός μας, ο ιδρώτας, η αναπνοή, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ισχυρή ένδειξη για τα κουνούπια. Και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ένας άλλος λόγος που μας προσεγγίζουν τα κουνούπια βρίσκεται στα ρούχα που φοράμε…

Ποια χρώματα «αντιπαθούν» τα κουνούπια
Τα κουνούπια αντιπαθούν το λευκό και το πράσινο, αλλά τα ελκύει ιδιαίτερα το κόκκινο και ειδικά το μαύρο χρώμα. Η ομάδα, μελετά πώς τα κουνούπια χρησιμοποιούν τις οπτικές και οσφρητικές τους αισθήσεις για να στοχεύσουν και να λάβουν το «γεύμα» τους.

Τα κουνούπια είναι εξαιρετικά καλά στο να προσπαθούν να εντοπίσουν ένα άτομο να πιουν το αίμα του. Τα μάτια τους, η όρασή τους, η μύτη τους, τα πάντα γύρω τους είναι προσανατολισμένα στο να μας βρουν και να μας δαγκώσουν.

Δυστυχώς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια ετησίως, οι οποίες μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία, τον ιό Ζίκα, δάγκειο πυρετό, κίτρινο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και πολλές άλλες ασθένειες.

«Έτσι οι πληροφορίες που κατά κάποιο τρόπο αναπτύσσουμε και βρίσκουμε στο εργαστήριό μας, έχουν επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό», κατέληξε ο Jeffrey Riffell.

healthstat.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button