Άποψη

Τα αιτήματα της "Αριστερής Παρέμβασης" για τους δασικούς χάρτες

pol-aristeri-paremvasi
Η τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστικής Κίνησης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τα αιτήματά της για τους δασικούς χάρτες:

Οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου (Ν 4389/2016) για καθορισμό Δασικών Χαρτών και το αντίστοιχο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα κατάρτισης δασολογίου, δεν έχει αφετηρία την περιβαλλοντική ευαισθησία και την προστασία των δασών από κάθε λογής καταπατητές -που ιστορικά υπήρξαν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, οι πολιτικοί και οι διάφοροι οικοδομικοί σύλλογοι και όχι οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι- αλλά την προσπάθεια καθορισμού και περιχαράκωσης της αγροτικής γης ώστε να διευκολυνθεί η συγκέντρωσή της σε λίγους μεγαλοκαλλιεργητές. Η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες μετατρέπει αυτό το μνημονιακό μέτρο σε ευκαιρία για την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού για την είσπραξη ενός σημαντικού ποσού ως έμμεση φορολόγηση μεγάλου αριθμού αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών για την εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών.

Έτσι ενώ η προστασία των δασών απέναντι σε κάθε καταπατητή και ο καθορισμός των αναδασωτέων περιοχών, ώστε να μην αλλάξουν χρήση, είναι λαϊκό αίτημα εδώ και δεκαετίες, αυτό δεν εξυπηρετείται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Οι δασικοί χάρτες παίρνουν ως σημείο αναφοράς τις αεροφωτογραφίσεις του 1945, δηλαδή της εποχής των παππούδων των σημερινών αγροτών και κτηνοτρόφων, και μιας εποχής μετά το τέλος του πολέμου όταν η ύπαιθρος είχε ερημώσει από τη μείωση πληθυσμού, τους διωγμούς και την τρομοκρατία, πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου. Η περίοδος αυτή δεν αντιστοιχεί στην αγροτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις επόμενες δεκαετίες και στήριξε πολλούς μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι δασικοί χάρτες περιέχουν επίσης σοβαρά λάθη και παραλήψεις, την διόρθωσή των οποίων πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές και ιδιοκτήτες!

Στους δασικούς χάρτες της Ηλείας και της Αχαΐας που έχουν αναρτηθεί δεν έχουν ληφθεί υπόψη αναδασμοί, μετακινήσεις οικισμών, τα σύγχρονα όρια οικισμών και πόλεων, εκτάσεις που έχουν διανεμηθεί για καλλιέργεια, εκτάσεις που έχουν τελεσίδικα χαρακτηριστεί αγροτικές, ενώ εντός ολόκληρων περιοχών που είναι αναδασωτέες δεν έχουν διαχωριστεί οι τεκμηριωμένα αγροτικές εκτάσεις. Η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, επίσης, δεν επιτρέπει τον καθορισμό των οικισμών, ιδιοκτησιών, δημόσιων και μη εκτάσεων και τον διαχωρισμό τους από τις δασικές. Έτσι με ευθύνη της κυβέρνησης, χάρτες με λάθη, παραλήψεις και σκοπιμότητες αναρτώνται και πρέπει ο κάθε παραγωγός και κάτοικος εντός ασφυκτικής προθεσμίας 60 ημερών να αποδείξει την νόμιμη κυριότητα της γης και των κτισμάτων πληρώνοντας το μεγάλο παράβολο της ένστασης αλλά και το κόστος της προετοιμασίας αυτής. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αποδυνάμωση των μικρών αγροτών και των μικροιδιοκτητών γης στις ορεινές κυρίως περιοχές. Έτσι οι μικροκαλλιεργητές, ή όσοι κατέχουν αγροτική γη που δεν έχουν τα μέσα να την καλλιεργήσουν λόγω κρίσης, κινδυνεύουν να την χάσουν. Κινδυνεύουν επίσης να πρέπει να επιστρέψουν τυχόν αγροτικές επιδοτήσεις που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα ζητά:

-Την απόσυρση των δασικών χαρτών και την επεξεργασία τους με βάση διαχρονικά, τεκμηριωμένα και υπαρκτά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι δημόσιες υπηρεσίες και προς όφελος των μικροαγροτών και όχι του κεφαλαίου και των μεγαλοιδιοκτητών.

-Να μην αμφισβητηθεί ούτε ένα μέτρο γης που καλλιεργούν με μόχθο οι μικροαγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας και οι χέρσες, μη δασικές εκτάσεις, να εκχωρηθούν ατελώς στους μικρούς και νέους αγρότες για καλλιέργεια. Καμία παρακράτηση ή ζήτημα επιστροφής των αγροτικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αμφισβήτησης της αγροτικής γης.

-Να μην πληρωθεί το χαράτσι για την κατάθεση ενστάσεων από τους καλλιεργητές και κατοίκους. Άμεση παροχή δωρεάν υπηρεσιών από το δημόσιο, με ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση όσων πολιτών θίγονται και θέλουν να καταθέσουν ένσταση για τους δασικούς χάρτες καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας ενστάσεων.

-Πραγματική προστασία των δασικών εκτάσεων από τους συνήθεις καταπατητές- μεγαλοκτηματίες, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες και μεγαλοαγρότες- και άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν καταστραφεί ή καταπατηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close