ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Συζητούν την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε όμορους με τη Μεσσηνία νομούς

Εκτός της συζήτησης η Αιτωλοακαρνανία σε μια ιστορία που επαναλαμβάνεται

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται στο θέμα του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έχει πυροδοτήσει τις γνωστές αντιδράσεις.

Η νεότερη εξέλιξη, έχει να κάνει με τις ενέργειες αυτή την περίοδο στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Μεσσηνία για την επέκταση του ΠΟΠ και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες (νομούς), μετά και από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου.


Ο Διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γ. Πάζιος, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία που παράγει και τις μεγαλύτερες ποσότητες ελιάς Καλαμών στη χώρα), τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία». Για όσους μάλιστα διαφωνούν ο κ. Πάζιος είπε πως εξυπηρετούν συμφέροντα κάποιων μεταποιητών αλλά και τρίτων χωρών.

Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και στη Λακωνία, καθώς και στην ανάγκη προσέγγισης του ζητήματος με εθνική ομοψυχία, κάνοντας λόγο για «μηχανορραφίες από επιτήδειους».

Επέκταση ΠΟΠ-η προσπάθεια του 2010 και η «αυτοκτονία» της Αιτωλοακαρνανίας

Η επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών και σε άλλες περιοχές δεν απασχολεί για πρώτη φορά αγροτικούς φορείς κλπ. Αντίστοιχη προσπάθεια υπήρξε το 2010.

Τότε, επιχειρήθηκε η επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε όμορους με τη Μεσσηνία νομούς, κάτι που ευνοούσε ουσιαστικά μόνο την Λακωνία. Στην Διεπαγγελματική Οργάνωση ελιάς και ελαιολάδου όμως, απο τον εκπρόσωπο της Ελαιουργικής τότε, κ. Σεραφείμ Χονδρό, είχε τεθεί η επέκταση του ΠΟΠ και στην Αιτωλοακαρνανία. Μια πρόταση που καταψηφίστηκε και απο την Ενωση Αγρινίου και τον εκπρόσωπο της στην Διεπαγγελματική.
Η αρνητική μάλιστα αυτή ψήφος ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τον κ. Χονδρό. Η στάση αυτή της Ενωσης Αγρινίου που είχε και τότε πρόεδρο τον κ. Θωμά Κουτσουπιά, δεν εξηγήθηκε ποτέ επαρκώς και στηλιτεύτηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και άλλους φορείς. Πρόκειται για μια στάση που ακόμη και σήμερα «την πληρώνει» η περιοχή, για λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγηθούν περαιτέρω.

Το 2013 οργανωμένη προσπάθεια για την επέκταση του ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία είχε ξεκινήσει και η Ενωση Μεσολογγίου. Και τότε, η Ενωση Αγρινίου δεν συμμετείχε στην διεκδίκηση.

Στις τωρινές εξελίξεις, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ και εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας, η συνάντηση στη Σπάρτη, , «έγινε σε θετικό κλίμα. Τονίστηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη νομιμότητα στο ΠΟΠ. Αποφασίσαμε να υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στον Ιούλιο στην περιοχή Γεράκι της Λακωνίας στην οποία θα συμμετάσχουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Το κλίμα για την επέκταση του ΠΟΠ είναι θετικό μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πάρθηκε πριν δύο εβδομάδες, να καλύψει τα έξοδα του φακέλου για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όμορους νομούς. Σήμερα η ζώνη είναι ο νομός Μεσσηνίας. Εξετάζουμε την επέκταση στη νότια Αρκαδία και Ηλεία και την Λακωνία. Παράλληλα θα πρέπει στον φάκελο να υπάρξει επικαιροποίηση των προδιαγραφών παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς και να ενταχθούν παραδοσιακές συνταγές παρασκευής. Η εκτίμησή μας είναι ότι αν οι παραπάνω περιοχές ενταχθούν στη ζώνη ΠΟΠ η παραγωγή θα ανέρχεται σε περίπου 50.000 τόνους ετησίως.

Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει στο σύνολό της την απόφαση Αποστόλου. Όπως φαίνεται έχουν γίνει παραβάσεις ευρωπαϊκών Κανονισμών και παραποίηση εγγράφων. Εμείς από την πλευρά μας δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για συνώνυμο έχει στόχο την αύξηση των εισαγωγών στην χώρα μας ελιών ποικιλίας Καλαμών από τρίτες χώρες.

Από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητάμε να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ που μας γυρίζει πίσω στην κατάσταση που είχαμε το 2016. Η ΕΕ από την πλευρά της σέβεται την «προστασία» της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και του ισχυρού brand name που έχει αποκτήσει στις εμπορικές συμφωνίες που κάνει με τρίτες χώρες. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί και η χώρα μας. Πρέπει να χαράξουμε επίσης μια εθνική στρατηγική για την προστασία του ΠΟΠ στις τρίτες χώρες.

Επειδή υπάρχει και μια ανασφάλεια από την πλευρά παραγωγών για την τιμή της επιτραπέζιας ελιάς, εμείς ζητάμε από το ΥπΑΑΤ, με αφορμή και την επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να αποφασίσει να υπάρξει απογραφή (κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο) των ποσοτήτων ποικιλίας ελιάς Καλαμών που υπάρχουν στις αποθήκες των μεταποιητών και εξαγωγέων. Έτσι θα γνωρίσουμε τα αποθέματα ελίας της συγκεκριμένης ποικιλίας που έχει η χώρα μας και θα μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button