ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Συζητήθηκε η ερώτηση Ζαμπάρα για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων σχολείων-τι απάντησε η Ζέττα Μακρή

Για «αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική λογική», μίλησε η βουλευτής-«οι αριθμοί σας διαψεύδουν», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: Εντελώς αντιπαιδαγωγική η απόφαση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις τμημάτων.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απροσδόκητα και αναιτιολόγητα λίγο πριν ξεκινήσει η καινούργια σχολική χρονιά, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων.


«Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαιδαγωγικής και αντιεπιστημονικής λογικής είναι ο κίνδυνος λειτουργίας τμημάτων με υπερπληθώρα μαθητών, με προβλήματα στην σωστή και ποιοτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί 16 τμήματα.

Σχολεία όπως το 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου, το ΓΕΛ Αιτωλικού, το ΓΕΛ Κατούνας, το Γυμνάσιο και Λύκειο Φυτειών, το Χαλκιόπουλο κα, έχουν υποστεί μείωση τμημάτων. Τα προβλήματα είναι παρόμοια και για τα ΕΠΑΛ του νομού, αφού πολλά από τα ολιγομελή τμήματα δεν θα λειτουργήσουν με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις σπουδές που επιθυμούν ή να αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα ΕΠΑΛ πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο βουλευτής.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζετα Μακρή στην απάντηση της είπε πως οι αλλαγές αυτές έγιναν ούτε αναιτιολόγητα, ούτε απροσδόκητα, ούτε οριζόντια. «Αυτο γίνεται κάθε χρόνο», όπως επισήμανε, συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που εφήρμοζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο μέγιστος αριθμός των 25 μαθητών ισχύει από το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και των 27 στο Γυμνάσιο και την Α’  και Β’ ταξη λυκείου, που ισχύει από το 2013, χωρίς κάποια αλλαγή», είπε η κ. Μακρή

«Δεν έχει υπάρξει κάποια δυσμενής μεταβολή τα τελευταία χρόνια. Ισχύει και τώρα αυτό που πάντοτε ίσχυε,  κάθε χρόνο γίνεται η ανάλογη άσκηση από τον Γ.Γ. του Υπουργείου και εφαρμόζεται με ευαισθησία και σεβασμό στους μαθητές.

Η κ. Μακρή ακόμη αναφέρθηκε στις προσλήψεις 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών που όπως είπε,  προστέθηκαν  στους σχεδόν 30.000 της προηγούμενης τετραετίας «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και πρώτη φορά στην ειδική αγωγή. Συνολικά 28.733 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε επίσης στην μέριμνα για την «ψηφιακή ταξη» για τις απομακρυσμένες περιοχές και την αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών που στην Ελλάδα είναι 1 προς 8,2 ενώ στην Ευρώπη ο μ.ο. ειναι  12,1 . Εξήγησε ακόμη πως καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται λόγω εκτάκτων γεγονότων.

«Θέλουμε σωστή κατανομή.  Σήμερα, τα Τμήματα είναι 744 όπου έγιναν συγχωνεύσεις μετά τις διορθώσεις που έγιναν. Ο μ.ο. μαθητών ανά τμήμα είναι 16 στο Νηπιαγωγείο, 16 στο Δημοτικό, 21 στο Γυμνάσιο, 19 στο Λύκειο», κατέληξε η υφυπουργός.

Ο κ. Ζαμπάρας στη δευτερολογία του, τόνισε πως η  κατάργηση τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον των μαθητών, ειδικά σε μια περιφέρεια που ήδη μαστίζεται από φτώχεια, εγκατάλειψη και ερημοποίηση.

«Η Αιτωλοακαρνανία σταδιακά χάνει υποδομές και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, όπως οι Πανεπιστημιακές Σχολές, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το Πρωτοδικείο, ακόμα και τους φυσικούς της πόρους (Αχελώος, Κρεμαστά). Ολόκληρη η περιοχή βλέπει τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, η παραγωγική γη υποβαθμίζεται και η κοινωνία βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη φτώχεια.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει όσους παίρνουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Αντί να επενδύουν σε υποδομές που θα στηρίξουν την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της περιοχής, καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε.

Η υφυπουργός με τη σειρά της, έθεσε και το θέμα της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού, που έχει σαφή επίπτωση στη μείωση των Τμημάτων. Απάντησε όμως και για τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα για το 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου. Τόνισε πως στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, υπάρχουν λιγότεροι μαθητές σε κάθε Τμήμα κάθε τάξης, απ’ότι προβλέπει ο νόμος. Κανένα Τμήμα δηλαδή δεν υπάρχει με 28, 29 ή 30 μαθητές. Ακόμη στο ΓΕΛ Γαβαλούς, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις, αφού αναφέρθηκε στον αριθμό μαθητών ανά Τάξη, είπε πως δεν εγκρίθηκε στη Γ’ ταξη το Τμήμα για ανθρωπιστικές σπουδές μετά από εισήγηση του οικείου Διευθυντή.  Αυτοί οι μαθητές θα πάνε στο ΓΕΛ Ματαράγκας, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων.

Συνέχισε ακόμη η υφυπουργός να παραθέτει αριθμούς, προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Είπε πως στην Αιτωλοακαρνανία πέρυσι υπήρχαν 69 ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού στα ΓΕΛ και  φέτος 81. «Εφαρμόζουμε με προσοχή τη νομοθεσία, σχολαστικά, πάντα και τις παιδαγωγικές ανάγκες κάθε περιοχής», υπογράμμισε.

Τέλος για τον μαθητή της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου με τα προβλήματα αυτισμού, που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κατάργηση του Τμήματός του, η κ. Μακρή ενημέρωσε πως το παιδί έχει πλέον την τάξη του και θα διδάσκεται πληροφορική στο ΕΠΑΛ του τόπου κατοικίας του, μιας και το Τμήμα του τελικά, δεν καταργείται.

Χορηγούμενη

pap xmas 1000x563px Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button