ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Συζήτηση για την εγκατάλειψη στο αρχοντικό Σωχωρίτη-το σχέδιο του δήμου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν ιστορικά κτίρια της πόλης που απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα (Καπναποθηκες Ηλιού, Αρχοντικό Σωχωρίτη).

Από το Ανυπότακτο Αγρίνιο μίλησε ο Λευτέρης Τηλιγάδας και αναφέρθηκε στο ζήτημα του αρχοντικού Σωχωρίτη και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.


Για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου ο οποίος χαρακτήρισε «διορατική» τη στρατηγική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (ΒΑΑ) που προέβλεψε τη σωτηρία και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων.

«Μας λοιδόρησαν τότε για την στρατηγική μας. Βάλαμε και κτίρια της πόλης μας που δεν είναι στην ιδιοκτησία μας. Ούτε για να κάνουμε μελέτες. Κτίρια που υπαγόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως το συγκεκριμένο κτίριο, όπως το κτίριο των καπναποθηκών Παπαπέτρου τα εντάξαμε στη στρατηγική της ΒΑΑ ώστε να υπάρχει το εργαλείο χρηματοδότησης και βάλαμε και άλλους δυνητικούς δικαιούχους. Αυτό το κάναμε ώστε να ενταχθούν τα κτίρια που ήταν χρόνια αγορασμένα αλλά αναξιοποίητα και χωρίς να έχουν προβεί σε αποκατάσταση. Είδατε τι έγινε με τις αποθήκες Παπαπέτρου, που πήρε χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα για να γίνουν οι μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και ένα έργο που θα γίνει «γέφυρα» μεταξύ δυο ΕΣΠΑ και θα πρέπει γι’αυτό να συγχαρούμε τον Περιφερειάρχη που το ενέταξε.
Επειδή υπάρχει μια προκαταρκτική μελέτη για το αρχοντικό Σωχωρίτη. Θα πρέπει να ξεκινήσει μελέτη ή να ενταχθεί για να πάρει χρηματοδότηση και να κατασκευαστεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Παπαναστασίου.

«Ζήτησα από την κ. Μενδώνη να μας το παραχωρήσει το κτίριο. Πρέπει να ενταχθεί σε μια γενικότερη ανάπλαση στην περιοχή, που προβλέπει όμως και αγορά ιδιοκτησιών. Είναι στο πλάνο μας.  Η Αρχαιολογική έχει βγάλει κάποια μέτρα προκειμένου να το προστατεύσει πάλι, απ΄τις φθορές του χρόνου. Πρέπει να πιέσουμε και να εντάξουμε το αρχοντικό Σωχωρίτη όπως έγινε με το κτίριο Παπαπέτρου.

Δεν μπορούμε να αναθέσουμε μελέτη εμείς. Αυτά τα κτίρια είναι διατηρητέα υπάρχουν ειδικές διαδικασίες που δεν μπορεί να κάνει ο δήμος. Το Παπαπέτρου ήταν πάνω από 20 χρόνια και πατώντας στην στρατηγική της ΒΑΑ και τώρα γίνονται οι μελέτες», κατέληξε ο δήμαρχος.

Αντιπαράθεση μεταξύ Καμμένου – Παπαναστασίου

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για αδράνεια του δήμου και εκεί ανέβηκαν οι τόνοι. «Αδράνεια υπήρχε από τον δήμο όλα τα προηγούμενα χρόνια όχι τώρα» απάντησε ο δήμαρχος. «Ψάχνεται κάτι να πείτε- είστε αστείος», πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση Κομμένου

Εκεί ο κ. Τηλιγάδας απο το Ανυπότακτο Αγρίνιο πήρε το λόγο και ανέφερε ότι ο μόνος που φρόντισε τελικά για τα κτίρια της πόλης Αγρινίου που είναι 28 χαρακτηρισμένα, είναι ο δήμος Αγρινίου.
«Διαχρονικά ο δήμος Αγρινίου κατάφερε να σώσει τα 18. Να τους πληροφορήσω ότι αν υπάρχουν 28 τα 18 τα φρόντισε ο δήμος και εξ αυτών έχει συντηρήσει τα πέντε», είπε συγκεκριμένα.

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button