ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας κατά υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά

“Ποιος είναι ο μέσος όρος της πολιτικής αμετροέπειας;”, είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “επικοινωνιακά παιχνίδια” της υπουργού Παιδείας και παρατίθενται μια σειρά από αιτήματα για την μείωση μαθητών, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών κλπ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του κόμματος:

“Ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς πανδημίας και κάθε Έλληνας πολίτης κρέμεται, κυριολεκτικά, από τα χείλη επιστημόνων και παντός υπευθύνου να διαχειριστεί την κρίση, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και καθένας χωριστά για την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των αγαπημένων του προσώπων, η πολιτική ηγεσία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων- και αυτός είναι ένας, μάλλον, επιεικής χαρακτηρισμός…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύφος και το περιεχόμενο των λόγων της Υπουργού Παιδείας στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου, την οποία με αγωνία ανέμενε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και όλοι οι πολίτες, προκειμένου να τους αποκαλυφθεί, επιτέλους, ο εξάμηνος σχεδιασμός της κυβέρνησης εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον θλιβερό: Η Υπουργός επιδόθηκε σε μια συνεχόμενη αοριστολογία, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του κυβερνητικού σχεδιασμού, τη μη επαφή της με τη σχολική πραγματικότητα, αλλά και τη βαρύτητα που δίνουν – αυτή και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι- στο δημόσιο σχολείο και τη δημόσια υγεία.

Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων προς συζήτηση – αλήθεια, τι εξυπηρετεί η εμμονική επιμονή στις 7 Σεπτέμβρη; Πότε άνοιξαν τα σχολεία 7 Σεπτέμβρη, για να ανοίξουν τώρα, εν μέσω πανδημίας; Η λάθος έκφραση της Υπουργού «παράταση της έναρξης», παραπέμπει μάλλον σε αναβολή της έναρξης και παράταση της αγωνίας των πολιτών.

Κι ύστερα; Κόντρα σε κάθε λογική αλλά και πανευρωπαϊκή πρακτική, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με πλήρη σύνθεση, όταν το Μάιο, με την πανδημία προσωρινά σε ύφεση, λόγω του lockdown που προηγήθηκε, λειτούργησαν με 15 μαθητές ανά τάξη. Σε ποια άλλη δημόσια υπηρεσία συνωστίζονται 20, 25, ακόμη και 30 άνθρωποι για 45 συνεχόμενα λεπτά και , συνολικά για 6 ή 7 ώρες, ακόμη και με χρήση μάσκας; Πέρα από γενικόλογες διατυπώσεις, καμιά πρόβλεψη, επιπλέον, δεν υπάρχει για βελτίωση άλλων σχολικών υποδομών ώστε να αποτελούν τα σχολεία χώρους υγειονομικά ασφαλείς.

Με μόνο όπλο μια υφασμάτινη μάσκα κι ένα «παγουρίνο» – μόνο η λέξη προκαλεί θυμηδία-, η κυβέρνηση, ευχαριστώντας τους χορηγούς της, στέλνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σ’ έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κ. Κεραμέως προσβάλλουν, με τρόπο απροκάλυπτο, τη νοημοσύνη μας, όταν η ίδια, που με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του καλοκαιριού αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, να ισχυρίζεται πως οι τάξεις αποτελούνται («ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ!») από 17 μαθητές, προσθέτοντας, με ένα άνευ προηγουμένου λογικό άλμα, μαθητές ακριτικών περιοχών και αστικών κέντρων.

Στο νομό μας ο μέσος όρος αυτός είναι 20 μαθητές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στοιβάζονται σε πολύ μεγαλύτερά τμήματα. Με άλλα λόγια, κ. Υπουργέ, τα παιδιά μας που στοιβάζονται κάπου σε τάξεις των 30 μαθητών, δεν κινδυνεύουν, επειδή τα παιδιά κάποιων άλλων φοιτούν σε μικρότερες τάξεις… Θα ήταν παρήγορο, αν δεν ήταν εξωφρενικά παράλογο!

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και αυτό το αντιλαμβάνεται σήμερα κάθε πολίτης εντονότερα ίσως από ποτέ. Καλούμαστε όλοι και όλες να αντιδράσουμε στην προχειρότητα, την αδιαφορία και την έπαρση με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει, εκτός των άλλων- και την κρίση της πανδημίας.
Ζητάμε άμεσα:

✔Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
✔Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
✔Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η αξιοπρέπεια και η υγεία μας δεν επιδέχονται επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά σχεδιασμό και ευθύνη, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να εμπεδωθεί στην κοινωνία αίσθημα ασφάλειας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button