ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας: Ιστορική δικαίωση η απόφαση του ΣτΕ για την ελιά Καλαμάτα

Ιστορική δικαίωση αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών (Kalamata ollives), η οποία έκρινε οριστικά, ότι η ονομασία Kalamata olives, νόμιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αιτωλοακαρνανία, που συνεχίζει ως εξής:


«Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι το ΣΤΕ επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας Kalamata olives (85.000 τόνοι κατά μέσο όρο ετησίως και εξαγωγές, που η αξία τους ξεπερνά τα 250 εκ. Ευρώ ετησίως) και της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (277 τόνοι κατά μέσο όρο).

Η απόφαση αυτή ανακόπτει την υποβάθμιση του εθνικού προϊόντος της ελιάς (επιτραπέζιας) σε προϊόν δύο ταχυτήτων και “θωρακίζει” την απρόσκοπτη διακίνηση και εμπορία του.
Θυμίζουμε, ότι για πρώτη φορά το 2018, με την Υπουργική Απόφαση 331/20735, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 648/Β στις 26/2/2018 (απόφαση Β. Αποστόλου) δόθηκε η δυνατότητα χρήσης του ονόματος “Καλαμάτα” σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας και όχι μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Με εκείνη την απόφαση επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, που εμπόδιζε τους ελαιοπαραγωγούς, που δεν “κατείχαν” το ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και που αποτελούσαν το 90% της παραγωγής , να εξάγουν .

Όταν η ΥΑ Αποστόλου ακυρώθηκε από το ΣΤΕ για τυπικές πλημμέλειες, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς επανέφερε σχεδόν αυτούσια την ΥΑ Αποστόλου, δηλ. να καταχωρήσει εκ νέου στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας “Καλαμών”. Ακολουθώντας αυτόν τον δίκαιο μονόδρομο, επετεύχθη η σημερινή λύση.

Το παράδειγμα της ελιάς Καλαμών είναι ενδεικτικό των χρόνιων παθογενειών, αλλά και των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στην παραγωγική αποσάρθρωση.
Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση πρέπει να στηριχτεί στη συλλογικότητα και στο συνεταιρισμό, να σχεδιαστεί σε εθνική κλίμακα και να συνδέσει τη γνώση και την πράξη.

Για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πανελλαδικά η απόφαση αυτή αποτελεί την πιο ευτυχή κατάληξη των αγώνων πολλών ετών, των ελαιοπαραγωγών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια!»,

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αιτωλοακαρνανία ελιά Καλαμάτα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ