sliderΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Συρίγος για Παν. Τμήματα: «Η βάση εισαγωγής θα μας δείξει πόσα θα συνεχίσουν και πόσα θα συγχωνευτούν»

Γ. Βαρεμένος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα: «Οδηγείτε την Αιτωλοακαρνανία στην κοινωνική ερημοποίηση»

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας και ειδικότερα του νομού, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρων.

Η ερώτηση συγκεκριμένα, αφορούσε στο σχέδιο συρρίκνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού, με τον κ. Βαρεμένο να κάνει λόγο για κοινωνική ερημοποίηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του βουλευτή προς την κ. Κεραμέως απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Για το τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Ειδικότερα ανέφερε πως στο τμήμα Βιοσυστημάτων η βάση εισαγωγής ήταν το 0.9, δηλαδή κάτω από τη μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι έχεις δώσει τρεις λευκές κόλλες και κάτι έγραψες την τέταρτη. Ακόμη πως το 50% των εισακτέων σε αυτό το Τμήμα είχε βάση κάτω από το 5.

Όσο για το τμήμα Φυτικής Παραγωγής η βάση εισαγωγής ήταν στο 1,7 και το 42% των εισακτέων ήταν με κάτω από το 5, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης από το Τμήμα είναι κάτω από το 10%.

«Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα να συνεχίσουν.  Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μια βελτίωση» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Για την βιωσιμότητα των Τμημάτων ο κ. Συρίγος ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν γίνει επτά γεωπονικά τμήματα η τμήματα σχετιζόμενα με τη γεωπονία ανώτατου επιπέδου πανεπιστημιακού επιπέδου.

Τόνισε πως δεν μπορούν να είναι βιώσιμα και τα 7 γιατί οι υποψήφιοι φοιτητές για τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις 100.000,  σε εννιά χρόνια με βάση τον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν τώρα στο δημοτικό θα είναι της τάξεως των 87 χιλιάδων και δεν έχουμε επαρκή αριθμό φοιτητών.

«Κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα τμήματα και να δούμε πώς θα πορευτούμε την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας, να έχει σωστά τμήματα τα οποία να μπορούν να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για παραγωγή στη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το πανεπιστημιακό μέλλον ο κ. Συρίγος ανέφερε πως «η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα μας επιτρέψει να δούμε την πραγματικότητα με τα τμήματα που έχουμε «σπείρει» στη χώρα, όλα αυτά τα χρόνια και θα δούμε πόσα από αυτά θα μπορούν να συνεχίσουν και πόσα από αυτά πρέπει να συγχωνευτούν».

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα: Οδηγείτε την Αιτωλοακαρνανία στην κοινωνική ερημοποίηση

Για εκ προμελέτης και εν ψυχρώ, κοινωνική ερημοποίηση στην θέση ενός οράματος για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δεμένη με τις παραγωγικές, πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες και δυνατότητες στην Αιτωλοακαρνανία έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος.

Αναλυτικά, τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαρεμένος προς τον υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο:

«Γιατί κρύβεται η υπουργός κ. Κεραμέως και δεν έρχεται η ίδια να απαντήσει για την εν εξελίξει διαδικασία διάλυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία;

Γιατί το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”;

Ποιος επιθυμεί ένα Κράτος Αθηνών των ολίγων και εκλεκτών;

Γιατί επιλέγετε, εκ προμελέτης και εν ψυχρώ, την κοινωνική ερημοποίηση στην θέση ενός οράματος για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δεμένη με τις παραγωγικές, πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες και δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας.

Στα ιδιωτικά Κολλέγια, τα πτυχία των οποίων καταστήσατε ισότιμα των ΑΕΙ, γιατί, αντί οποιασδήποτε βάσης εισαγωγής, αρκεί μία απλή εγγραφή;
Μετά την εκτροπή του Αχελώου θα έχουμε και εκτροπή σπουδαστών από την Αιτωλοακαρνανία;

Αυτά τα ερωτήματα έθεσε, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας στην Βουλή την Επίκαιρη Ερώτησή του προς την κ. Κεραμέως ο κ. Γιώργος Βαρεμένος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, που παρέστη και απάντησε αντί της κ. Κεραμέως, είπε ότι όσοι μείνουν έξω από τα Πανεπιστήμια μπορούν να κατευθυνθούν όχι μόνο στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και στα… δημόσια ΙΕΚ!

Επικαλούμενος τις μέχρι τώρα πολύ χαμηλές βάσεις, παραδέχθηκε ότι με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, φέτος πολλοί θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button