Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Σύψας για υπαίθρια πάρτι: “Ο ιός θα ξαναγυρίσει σε χρόνο μηδέν και η καταστροφή θα είναι τεράστια”

«Η επιδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να τηρήσουμε τον χρυσό κανόνα της απόστασης» τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων μεταξύ αγνώστων σε πλατείες και δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού καθιστώντας προβληματική τη διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Η ιχνηλάτηση των επαφών είναι καθοριστικής σημασίας από την αρχή της επιδημίας διεθνώς, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να εντοπιστούν τα θετικά κρούσματα, να απομονωθούν και να ανακοπεί η αλυσίδα της εξάπλωσης.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η επιδημία είναι εδώ και δεν υπάρχει ανοσία καθώς η διασπορά του ιού είναι ελάχιστη στον πληθυσμό».

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η επιδημία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε ύφεση με τον δείκτη R0 να είναι μικρότερος του 1, «οφείλεται στο γεγονός ότι μείναμε στα σπίτια μας, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σύψας, «κινητήρια δύναμη για τον κορωνοϊό είναι ο συνωστισμός», καθώς σε κανονικές συνθήκες ο δείκτης μετάδοσης είναι 2,4 και σε συνθήκες συγχρωτισμού μπορεί να πάει στο 10.

«Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα για τη διασπορά του ιού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, που ενισχύουν την αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων», σημειώνει και προειδοποιεί πως «ο συνωστισμός -για παράδειγμα σε μία πλατεία- δυστυχώς εξαπλώνει τον ιό».

«Εάν η σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς συνοδευτεί με συναθροίσεις θα έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας», προειδοποιεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button