ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών εν όψει Πάσχα – Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Συντάξεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα πάρουν τις συντάξεις Μαΐου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι καθώς λόγω του Πάσχα οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από Παρασκευή 23 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν ως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, ενώ στο πακέτο πληρωμών μπαίνουν τα αναδρομικά από τις προκαταβολές σύνταξης αλλά και η τρίτη δόση επιστροφής των αντισυνταγματικών μειώσεων 11 μηνών σε κληρονόμους συνταξιούχων.

Οι ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων μηνός Μαΐου ανά Ταμείο σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΦΚΑ είναι:

* Στις 23 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ, τα Ταμεία των τραπεζών και του ΟΤΕ και έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Στις 26 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους από τα ίδια Ταμεία μισθωτών, δηλαδή ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

* Στις 27 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

* Στις 28 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Πρώτες πληρωμές

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και πιθανότατα Μεγάλη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μαζική καταβολή των προκαταβολών σύνταξης με 360 και 384 ευρώ σε περίπου 37.000 δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις για να πάρουν την προκαταβολή, ως 31 Μαρτίου. Η πρώτη πληρωμή θα έχει και τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από την ημερομηνία που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», ο κύριος όγκος των εν αναμονή συνταξιούχων θα έχει αναδρομικά για περίπου 17 μήνες, με ποσά ως 6.528 ευρώ, ενώ περίπου 3.500 δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά άνω των 30 μηνών με ποσά πάνω και από 12.000 ευρώ.

Στις 12 Απριλίου αναμένεται να πληρωθεί και η τρίτη δόση των αναδρομικών σε κληρονόμους συνταξιούχων με τις επιστροφές των αντισυνταγματικών μειώσεων 11 μηνών που είχαν γίνει στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Τα αναδρομικά αυτά θα τα πάρουν χιλιάδες κληρονόμοι συνταξιούχων με διαθήκη που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Στις δύο πρώτες δόσεις πήραν αναδρομικά από μειώσεις συντάξεων 11 μηνών 83.736 κληρονόμοι με ποσό επιστροφών 54 εκατ. ευρώ.

Επιδόματα

Το «πασχαλινό» πακέτο πληρωμών, που θα είναι ενισχυμένο από τις προκαταβολές και τα αναδρομικά σε κληρονόμους, περιλαμβάνει και την καταβολή όλων των επιδομάτων και ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου. Τα επιδόματα που θα καταβάλει ο οργανισμός είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, γέννησης, ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και διάφορες ενισχύσεις μαζί με την επιδότηση του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα» και σε δάνεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου – Κώστας Κατοίκος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση
Back to top button