Συνολάκης για Σαντορίνη: «Καθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί – Σε φάση έξαρσης το ηφαίστειο»
Ο Κώστας Συνολάκης, χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους χθεσινούς σεισμούς, εξηγώντας πως ήρθε η ώρα για μια σύσκεψη και με ξένους ειδικούς

Με τη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται στη Σαντορίνη αν και με αραιότερους και χαμηλότερης έντασης σεισμούς, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», χαρακτηρίζοντας καθαρά ηφαιστειακούς τους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες (14/2) τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Αμοργό.
«Δεν νομίζω ότι έγινε κατανοητό ότι χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα.
Αυτοί οι σεισμοί σταμάτησαν μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς.
Αυτές τις πληροφορίες πρέπει να τις αναλύσουμε, ώστε να δούμε τι μας λένε για τη συνέχεια. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι πάμε καλυτερα.
Προφανώς, με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνονται οι δονήσεις πάμε καλύτερα.
Από την άλλη πλευρά, αν άλλαξε τόσο γρήγορα ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει ότι είναι σαφώς ηφαιστειακοί, πρέπει να ξαναδούμε τι θα κάνουμε.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2011 – 2012 οπότε δεν είναι κάτι το τόσο πρωτόγνωρο», είπε αρχικά ο κ. Κώστας Συνολάκης.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμησή του ότι οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», ανέφερε.
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος, το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο», τονίζοντας ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους.
Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε», δήλωσε ο ίδιος.
Τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου
Σε ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Συνολάκης απάντησε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Όταν δε ρωτήθηκε εάν η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, δεν έκρυψε ότι: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Την ίδια στιγμή δεν έκρυψε ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, εξηγώντας: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Ναι μεν αλλά!!!
Συμπεράσματα!
Δεν γνωρίζει κανείς τίποτα!!!
Ανεπάρκεια στις έρευνες τουλάχιστον στην Ελλάδα. Οι βοήθεια των ξένων απαιτείται αλλά και αυτοί δεν πιστεύω να βγάλουν ασφαλή συμπέρασματα γιατί δεν υπάρχει έρευνα και ασφαλή δεδομένα.