Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Η ευχάριστη συνήθεια που αυξάνει κατά 1.400% τη μετάδοση μικροβίων

Στο μυαλό ενός αυθεντικού υποχόνδριου ατόμου η απορία έχει ήδη γεννηθεί. Για όλους τους υπόλοιπους, η αποκαρδιωτική πληροφορία έρχεται μέσα από την έρευνα ενός πανεπιστημιακού καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Clemson, o οποίος παρατηρώντας την έφηβη κόρη του να σβήνει τα κεράκια της γενέθλιας τούρτας της αναρωτήθηκε: «έτσι δυνατά όπως φυσάει πάνω στο γλυκό, μήπως μεταδίδει μικρόβια με το σάλιο;». Ο χαλασογιορτούλας της ημέρας, μακράν.

Εννοείται πως ο μπαμπάς επιστήμων δεν έμεινε μόνο στην υπόθεση, ήθελε και αποδείξεις, οι οποίες πλέον συνοψίζονται σε μία μελέτη με τον απόλυτα ξενέρωτο κι αλλόκοτο τίτλο «Μεταφορά βακτηρίων σβήνοντας κεριά σε τούρτα γενεθλίων». Η γνώση είναι δύναμη, το δίχως άλλο, αλλά τόσα χρόνια ζούσαμε και χωρίς την παραπάνω πληροφορία, ας το παραδεχτούμε.
Ο καθηγητής λοιπόν, ζήτησε από τους φοιτητές του να κάνουν ένα πάρτι. Η προσομοίωση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εγκυρότητα της έρευνας, αφού έτσι οι συμμετέχοντες θα έτρωγαν/έπιναν/συμπεριφέρονταν όπως και σε μια πραγματική γιορτή που καταλήγει σε σβήσιμο κεριών, κάτι που ενδεχομένως να επέδρασε και στη σύσταση του σάλιου. Παρήγγειλαν λοιπόν πίτσες, έφαγαν, γέμισαν τα ποτήρια τους και λίγο πριν σβήσουν τα κεριά έστρωσαν πάνω από τη ζαχαρόπαστα ένα παγωμένο, λεπτό φύλλο αλουμινόχαρτου. Αφού φύσηξαν τα κεριά διαφορετικά άτομα κι αρκετές φορές, το πάρτι σχόλασε. Εβγαλαν τις γραβάτες, πήραν τα μικροσκόπια κι άρχισαν το μέτρημα, αραιώνοντας την επιφάνεια της τούρτας σε νερό. Βακτήρια παντού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής και εγκέφαλο της έρευνας, η αγαπημένη συνήθεια του σβησίματος των κεριών 14πλασίασε κατά μέσο όρο τα μικρόβια πάνω στην επιφάνεια της τούρτας. Σε μία περίπτωση δε, ο αριθμός των βακτηρίων ήταν 120 φορές μεγαλύτερος. «Ο αριθμός μετάδοσης διαφέρει. Κάποια άτομα φύσηξαν και δε μετέδωσαν το παραμικρό μικρόβιο. Κάποια άλλα όμως, μετέφεραν πραγματικά πολλά μικρόβια στην τούρτα» επισημαίνει ο καθηγητής. Αυτό ήταν λοιπόν; να καταργήσουμε το φύσημα των κεριών, μια παράδοση τόσων χρόνων; είναι δυνατόν κάτι τόσο χαρμόσυνο να μας αρρωσταίνει; Η απάντηση του καθηγητή ευτυχώς είναι καθησυχαστική, αφού, όπως λέει, για να συμβεί αυτό που φοβόμαστε θα πρέπει κάποιος να φυσήξει εκατοντάδες χιλιάδες φορές πάνω στην τούρτα. «Στο στόμα μας ζουν βακτήρια, αλλά τα περισσότερα απ’ αυτά είναι αβλαβή», λέει, ωστόσο, τονίζει πως αν ο εορτάζοντας είναι αρρωστούλης, καλύτερα να μη φυσήξει με όλο του το είναι. Αν όμως δε θέλετε να του στερήσετε τη χαρά, πάρτε του να σβήσει μια πλαστική, όπως κάνουν στους γάμους.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button