Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σε συνέδριο για τον Λόρδο Βύρωνα στο Νόττινχαμ η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου

Στο συνέδριο για τα 200 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση των πρώτων ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα (1819-2019), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Νόττινχαμ της Μ. Βρετανίας στις 7 Δεκεμβρίου, συμμετείχε η Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Αμερικανός καθηγητής Μακ Γκαν, ένας από τους κορυφαίους μελετητές του Μπάιρον για πάνω από τριάντα χρόνια, ο οποίος δεν είναι μόνο συντάκτης των πλήρων ποιητικών έργων του, αλλά έχει γράψει επίσης ένα τεράστιο φάσμα κρίσιμων δοκιμίων και βιβλίων για τον Μπάιρον και τα ποιήματά του.

Η εισήγησή του είχε τον τίτλο «Ο Μπάϊρον και η γλώσσα του» (Byron & his language).

Παρόλο που ο Τ.Σ. Έλιοτ έκρινε ότι, ο Βύρωνας υπέφερε από «μια μη επιδεξιότητα στην αγγλική λέξη», η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική…

Ο Μπάιρον μαζί με τον Γουόρντσγουορθ, ήταν βασικός παράγοντας για την πιο ριζοσπαστική καινοτομία που ο ρομαντισμός έφερε στην αγγλική ποίηση καθιστώντας τον εαυτό του τον στυλιστικό κανόνα. Η δήλωση του Γουόρντσγουορθ – ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ουσιώδης διαφορά μεταξύ της γλώσσας της πεζογραφίας και της μετρικής σύνθεσης» – ονόμασε την αποφασιστική μετατόπιση, αλλά ο Βύρωνας οδήγησε αυτή την ιδέα περισσότερο και βαθύτερα. Γι ‘αυτό, η Βιρτζίνια Γούλφ ονόμασε τον “Δον Ζουάν” του Λόρδου Βύρωνα ως “το πιο ευανάγνωστο ποίημα που είχε γράψει”.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Βυρωνικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Λονδίνου, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, επισκέφθηκε μαζί με άλλους συνέδρους τον προγονικό πύργο του Λόρδου Βύρωνα, το Newstead Abbey (Μουσείο που ανήκει στομ δήμο του Νόττινχαμ).

Αυτή την περίοδο ο πύργος είναι όμορφα διακοσμημένος και χιλιάδες επισκέπτες με τα παιδιά τους τον επισκέπτονται καθημερινά για να τον γνωρίσουν και να λάβουν μέρος στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button