Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλ/νίας για καταργήσεις τμημάτων: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες αποφάσεις»

«Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και το Υπουργείο Παιδείας»

«Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα τέτοιες αποφάσεις που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για τους εισακτέους στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και την διαφαινόμενη συρρίκνωση τους.

H ανακοίνωση:


« Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτ/νία και το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας στις 13/5/21 δημοσίευσε την απόφαση για τους εισακτέους στα ελληνικά Παν/μια ( Φ. 253.1 /53195/Α5) στην οποία η Υπουργός αναφέρει ότι για τον αριθμό των εισακτέων ελήφθη υπόψη η εισήγηση του Παν/μίου Πατρών για το Στρατηγικό Σχεδιασμό («7. Το με αριθμ.πρωτ. 224/9164/29-03-2021 έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Επί του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», το με αριθμ.πρωτ. 21426 ΕΞ/11-5-2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με θέμα «Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και το με αριθμ. πρωτ. 311/14861/13-5-2021 έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών.»). Έτσι με αριθμό «0» εισακτέων κλείνουν Τμήματα της Αιτ/νίας και της Ηλείας στέλνοντας στην κοινωνία ένα μήνυμα μεσαιωνικό.

Το έγγραφο αποκαλύπτει πως το Παν/μιο Πατρών είναι το μοναδικό ελληνικό Πανεπιστήμιο που εισηγήθηκε τέτοιου είδους αντικοινωνική απόφαση. Στόχος του ήταν να προσφέρει «πολιτικές υπηρεσίες» στην αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που εκδηλώθηκε με την επιλογή Δ/ντών Εκπ/σης, το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης (σε πέντε μέρες!), με την εξαφάνιση των αιρετών εκπροσώπων της Β/θμιας Εκπαίδευσης όταν η πρόταση της υπουργού συνετρίβη στις εκλογές με ποσοστό 5%, με την ενεργοποίηση της Αξιολόγησης σε κλειστά σχολεία και την άρνηση των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 75% να δεχτούν τέτοιες παρεμβάσεις …..

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πανεπιστημιακές σχολές στην Αιτ/νία και στην Ηλεία ήταν ο «μικρός στόχος» σε σχέση με τη Δ. Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα, τη Λαμία, την Κοζάνη, την Καστοριά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου που με τα σημερινά δεδομένα (απόφαση) σύντομα θ’ ακολουθήσουν.

Η δημοσίευση της απόφασης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών Φορέων και απλών πολιτών που καταδικάζουν την αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα τέτοιες αποφάσεις που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και την Παιδεία, συντασσόμαστε ως Επιστημονικός Σύλλογος στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την πρόοδο και καλούμε όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους Φοιτητικούς Συλλόγους να εκδώσουν αποφάσεις καταδικαστικές».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αν πραγματικά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας δεν πολιτικολογεί αοριστολογώντας σύμφωνα με την παραπάνω δήλωσή του, θέλει να βοηθήσει και να προσφέρει κάτι στην παρούσα κατάσταση, δεν αρκούν απλά οι καταγγελίες. Επειδή λοιπόν, μέσα στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργεί μία πέμπτη φάλαγγα που ακούει στο όνομα ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ του Αγρινίου, δηλαδή συνάδελφοί σας, πρέπει να ξέρετε ότι: Τα εν λόγω μέλη ΔΕΠ με επικεφαλής πάντα τον πρόεδρό τους ψήφισαν επανειλημμένα αυτά τα 2 χρόνια που λειτουργεί το τμήμα στο Αγρίνιο υπέρ της μεταφοράς του στην Πάτρα. Δεν είναι λοιπόν μόνος του ο πρύτανης στην εφαρμογή του σχεδίου του. Ο ακαδημαϊκός λαϊκισμός ξεκινά από τους καθηγητές και κυρίως τις καθηγήτριες που ζούν στο Αγρίνιο, έχουν όμως την προσοχή και το μυαλό τους στα φώτα της μεγάλης πόλης, της Πάτρας.
    Μπορεί λοιπόν να είναι εύκολη η παράθεση αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων ενάντια στην κυβέρνηση και την υπουργό Κεραμέως, που πραγματικά αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της, το πιό δύσκολο όμως είναι να πείσετε και να πιέσετε τους συναδέλφους σας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Και σ’ αυτό το θέμα υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος στην περιοχή σας που δημιουργεί η βαριά κληρονομιά της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Ο Πρόεδρος λοιπόν του Ιστορικού-Αρχαιολογικού θα έπρεπε να θεωρούσε τιμή του που έχει έδρα του μία πόλη που απέχει ΄μόλις είκοσι λεπτά από την πόλη-αιτία της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους. Εκείνος τα διδάσκει αυτά στους νέους μας, αλλά βλέπω ότι ο ίδιος δεν έχει το θάρρος να τα υπηρετήσει στην πράξη. Η πόλη του Μάγερ, του Μπάιρον και του Μπότσαρη, το ξακουστό Μεσολόγγι όπως γνωρίζουμε, δεν ήταν παρά ένα αλωνάκι γιά τον εθνικό ποιητή μας Διονύσιο Σολωμό. Πιό ένδοξη πόλη απ’ αυτή όμως, δε βρήκε να υμνήσει στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του. Κι ο πρόεδρος του τμήματος θα έπρεπε αυτά να τα γνωρίζει ιδιαιτέρως και να τα τιμά και να μην ξαναπροκαλέσει ψήφισμα γιά μεταφορά του τμήματός του στην Πάτρα.
    Κι αν δε σας φτάνουν τα λόγια μου, να του πείτε και τα εξής: Πριν από 45 έτη, ιδρύθηκε το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Τότε το Ρέθυμνο ήταν σε πληθυσμό, μικρότερο από το Μεσολόγγι. ΄Κανείς καθηγητής που ήρθε τα επόμενα χρόνια δε σκέφτηκε να προτείνει τη μεταφορά του τμήματος στο Ηράκλειο που ήταν και είναι η μεγάλη πόλη του νησιού.. Κι έτσι, αυτά τα 45 έτη, το Ρέθυμνο που δεν είχε την ιστορία του Μεσολογγίου, τριπλασιάστηκε σε πληθυσμό, αφού βέβαια ιδρύθηκαν κι άλλα τμήματα σ’ αυτό. Το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας έχει έδρα το Αγρίνιο, μία πόλη 100000 κατοίκων με τα προάστια. Δε βρίσκεται λοιπόν σε χωριό, όπως λένε οι Αθηνοκεντρικοί(κάθε ΤΕΙ και χωριό, τρομάρα τους!) που είναι το Μεσολόγγι. Δεν υπομένει το Μεσολόγγι, μία πόλη σαν το Ρέθυμνο του 1976 δηλαδή, που υπέμειναν οι συνάδελφοί του στην Κρήτη. Γι’ αυτό να κάνει κι εκείνος υπομονή, εξάλλου δε διαφέρει σε τίποτα από εκείνους. Καθηγητές ήταν εκείνοι, καθηγητής είναι κι αυτός. Και προπαντός, να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα ακαδημαϊκό. Επειδή είναι πρόεδρος, πρέπει λοιπόν να είναι και συνετός και να τιμά το λαό της Αιτωλοακαρνανίας όπου έχει έδρα το τμήμα του.
    Αυτά κύριοι φιλόλογοι, τα πολύ απλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button