ΕξελίξειςΠολιτική

Συνάντηση Νίκης Φούντα με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

po-founta1Με τον Πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου συναντήθηκε η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, όπου και συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης του Αγρινίου.

Η τοπική οικονομία έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο ύφεσης και απο-επένδυσης, λόγω της σοβαρής επιδείνωσης του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Μοιραία στην αγορά έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, με πτώση της ζήτησης και μείωση των εσόδων, την ώρα που οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.

Όπως ενημέρωσε την κ. Φούντα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μπεσίνης, οκτώ στους δέκα ασφαλισμένους αδυνατεί πλέον να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ το 40% των ασφαλισμένων είναι πλέον σε δυσμενή κατάσταση.

Η Βουλευτής επισήμανε από την πλευρά της την πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, την για χρόνια ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας,  που εξασφάλιζε  επαρκή εισόδημα για τους πολίτες, ενημέρωσε τους παρόντες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΔΗΜ.ΑΡ. κατά την διάρκεια της διετίας (με σημαντικότερη την κατάθεση νομοσχεδίου εδώ και πολλούς μήνες για τον ΟΑΕΕ και τον εμπορικό κόσμο, που όμως δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Βουλή) και δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Είναι γεγονός ότι έγιναν πολλά λάθη που απειλούν την βιωσιμότητα των εμπόρων, λάθη που οφείλουμε άμεσα να διορθώσουμε: η αγορά έχει στεγνώσει, η πτώση της ζήτησης και τα προβλήματα ρευστότητας απειλούν ακόμη και επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά μεγέθη. Αν αυτή η πορεία δεν αναστραφεί απειλείται η οικονομική δραστηριότητα. Απειλούνται θέσεις εργασίας, κόποι ζωής και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια πολλών πολιτών. Σήμερα που είναι αναγκαία όσο ποτέ η δημοσιονομική εξυγίανση, πρέπει  να συνοδευτεί με την  λήψη μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Για το λόγο αυτό πρέπει από σήμερα κιόλας να προχωρήσουν ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, την ουσιαστική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά. Το μεγάλο ζητούμενο -και εδώ  δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική  βούληση για πίεση προς τα πιστωτικά ιδρύματα- είναι η ρευστότητα και το να προνοήσουν οι τράπεζες, με ευμενείς όρους, για την εξόφληση των δανείων των εμπόρων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωση των επιτοκίων. Διαφορετικά η αγορά δεν θα έχει “επιστροφή” και πολύ φοβάμαι πως η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη. ”

Η Δημοκρατική Αριστερά είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΟΑΕΕ λόγω της αδυναμίας των εμπόρων να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές  τους  υποχρεώσεις, από την επίδραση της εξελισσόμενης ύφεσης, με συνέπεια την απώλεια πολύτιμων πόρων για τον φορέα και την ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων εμπόρων.

Οι βασικές προτάσεις συνοψίζονταν στα εξής σημεία:

  • στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους,
  • στην αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ κατ’ αναλογία με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα Ταμεία ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών (επιστημονικά επαγγέλματα),
  • στην κατ’ ουσία διασφάλιση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και,
  • στην δυνατότητα μιας ρεαλιστικής, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό, δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών τους.

Η πρόταση νόμου ωστόσο, παρέμεινε στα «συρτάρια» του υπουργείου και ουδέποτε ενσωματώθηκε στις πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης. Επιβάλλεται έστω και τώρα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από την νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε η ΔΗΜ.ΑΡ., με μοναδικό στόχο την στήριξη και προστασία του εμπορικού κόσμου.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button