ΕργασίαΡοή Ειδήσεων

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Νέες πληρωμές σήμερα σε 23.294 εργαζόμενους

Πληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου το απόγευμα σε 23.294 εργαζομένους του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Ειδικότερα θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία μισθού:


α) Σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 (συμπληρωματικές πληρωμές) ύψους 106.430,91 € που αφορά σε 7.026 πληρωμές δικαιούχων.

β) Σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2021 ύψους 5.005.860,08 € που αφορά σε 16.268 πληρωμές δικαιούχων.

Στο μεταξύ τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗ και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ.

Σημειώνεται ότι πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ. Μέχρι τις 30 Απριλίου υποβάλλονται οι δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για τον μήνα Απρίλιο γισ την πρώτη φάση.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί.

Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται.

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πήρε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου και αφορά τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Μάρτιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ α’ φάση 1.835 επιχειρήσεις – εργοδότες για 16.775 εργαζομένους, ενώ τον Φεβρουάριο εντάχθηκαν στη β’ φάση 1.600 επιχειρήσεις και 17.035 εργαζόμενοι για πόσο ύψους 4,8 εκ. ευρώ.

Ο μικρός αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Εργασίας ότι οφείλεται στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε σχέση με τον μηχανισμό καθώς καταβάλλοντας το κράτος 534 ευρώ για έναν πλήρη μήνα εργασίας καλύπτει έως και το 97% του καθαρού κατώτατου μισθού (550,36 ευρώ), έως το 79% του καθαρού διάμεσου (709,01 ευρώ) και έως το 73% του καθαρού μέσου μισθού (782,23%).

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον Μηχανισμό Συνεργασίας και με τον οποίο αναπληρώνεται μέρος του μισθού με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, δεν υπερβαίνει το 3,46% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 68.364 εργαζόμενοι.

Ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης μέρους του μισθού από τον Μηχανισμό ανέρχεται σε 247 ευρώ μηνιαίως και το συνολικό ύψος της κρατικής κάλυψης, που στη συνέχεια αναπληρώθηκε από τη δράση SURE, ανέρχεται μέχρι σήμερα στο ποσό των 69,798 εκατ. ευρώ.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά – dikaiologitika.gr

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button