ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Αντιδράσεις για σύμβαση “με επαχθείς όρους” στους επιστήμονες Ειδικών Θεραπειών

Με την πρόσφατη ψήφιση του νόµου 4549/2018 άρθρο 27 (ΦΕΚ 105Α/14.6.2018) και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2284Β/15.6.2018), το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη µία φορά να επιβάλουν στους επιστήµονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ) μια έμμεση σύμβαση µε επαχθείς όρους, όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των φορέων του κλάδου.

Τονίζεται πως η σύμβαση αυτή, έχει έναν και μοναδικό στόχο: την οριζόντια μείωση της δαπάνης
για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Αναλυτικά:

“Πλέον συγκεκριµένα και συνοπτικά: µε την έκδοση ηλεκτρονικής γνωµάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτηµα της γνωµάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζηµίωση ποσό σύµφωνα µε τον Κανονισµό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στον δικαιούχο (ασφαλισµένο) προκειµένου αυτός να το καταθέσει αντί χρηµάτων (υπό µορφή κουπονιού – voucher) στον µη συµβεβληµένο (!) ιδιώτη επιστήµονα που παρέχει ειδική θεραπεία.
Αυτός µε τη σειρά του θα το καταθέσει προς πληρωµή στον ΕΟΠΥΥ µε την προβλεπόµενη διαδικασία και τις προβλεπόµενες κρατήσεις του µηχανισµού αυτόµατης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate).
Εµείς οι φορείς επαγγελµατιών Ειδικής αγωγής και τα µέλη µας, µέσω των Γενικών Συνελεύσεων που πραγµατοποιήσαµε, αποφασίσαµε ότι δεν θα δεχθούµε καµία εκβιαστική έµµεση σύµβαση από τον ΕΟΠΥΥ, µε όποια µορφή και εάν προταθεί. Δεν πρόκειται να δεχθούµε ως πληρωµή τα voucher του ΕΟΠΥΥ µε τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους (πότε πληρώνονται – µε ποιους όρους εξόφλησης – τι ποσό – για ποιον αριθµό θεραπειών, αφού ο νέος Κανονισµός που επίσης πρόσφατα εξεδόθη στο ΦΕΚ 2315Β/18.6.2018 αφήνει στην ουσία αρρύθµιστα τα θέµατα της Ειδικής Αγωγής).
Συνεχίζουµε να προσφέρουµε µε συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες µας σε παιδιά και εφήβους που έχουν την ανάγκη µας και καλούµε τους γονείς, που ως ασφαλισµένοι καταβάλουν κάθε µήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους.
Ιδού πως διαµορφώνεται η νέα κατάσταση και πώς θίγονται τα δικαιώµατα των ασφαλισµένων γονέων και παιδιών:
● Έχει ήδη αποφασιστεί, αυθαίρετη µείωση του προϋπολογισµού για την Ειδική Αγωγή, χωρίς να υπάρχει µια επιδηµιολογική µελέτη για τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού.
● Την µείωση αυτή ζητούν να επωµιστούµε εµείς, αφού µε τον µηχανισµό του claw back, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισµού που θεωρείται δεδοµένη, θα πρέπει να επιστρέψουµε αυτά που θα έχουµε λάβει παρόλο που θα αφορούν δεδουλευµένες υπηρεσίες µας.
● Παρόλο που η πληρωµή µας θα γίνεται µέσω των «voucher» και µάλιστα σε άγνωστη ηµεροµηνία και µε άγνωστους όρους εξόφλησης, οι υποχρεώσεις µας (εισφορές, φόροι, εργαζόµενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εµπρόθεσµα µε χρήµα.
● Ενισχύεται η γραφειοκρατία, καθώς µαζί µε τις νέες γνωµατεύσεις θα πρέπει να εκδίδονται και τα voucher, ενώ θα είναι απαραίτητο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γνωµατεύσεις να ανανεώνονται κάθε 4 µήνες.
● Διαταράσσονται για άλλη µια φορά τα θεραπευτικά προγράµµατα χιλιάδων παιδιών, σε όλη την Ελλάδα, µε πρόχειρες και εκβιαστικές αποφάσεις, χωρίς καµία απολύτως πρότερη διαβούλευση. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναζητήσουν – και αν βρουν – άλλο θεραπευτή που θα θέλει να συµβληθεί µε τον ΕΟΠΥΥ ή θα αποδεχθεί την πληρωµή του µε voucher.

Καταγγέλλουµε για άλλη µια φορά την ανέξοδη δήθεν κοινωνική πολιτική, την οποία καλείται να πληρώσει ένας ολόκληρος κλάδος των ειδικών θεραπευτών του οποίου απειλείται σοβαρά η επιβίωση.
Η πολιτική ηγεσία αποδεικνύει για άλλη µια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται πραγµατικά να συζητήσει πάνω σε λύσεις που προάγουν έναν εξαιρετικά
ευαίσθητο κλάδο, προασπίζοντας έτσι τα δικαιώµατα των παιδιών µε ιδιαίτερες δυσκολίες.
Αντ’ αυτού καταφεύγουν σε αιφνιδιαστικές και άδικες αποφάσεις, όχι µόνο για µας τους επαγγελµατίες, αλλά πρωτίστως για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Απευθυνόµαστε στους γονείς, σήµερα που τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώµατα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αµφισβήτηση: Εµείς βρισκόµαστε δίπλα τους, ως σύµµαχοι. Δεν κρίνεται µόνο η επιβίωση των επαγγελµάτων µας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους την φροντίδα που έχουν ανάγκη.”

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close