Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία

Το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 2020-1-PL01-KA229-081888_2 “MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE” με συντονίστρια χώρα την Πολωνία.

Από 19/9/2021 έως και 25/9/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Lubsko της Πολωνίας και συμμετείχε το σχολείο με 4 μαθητές και 2 καθηγητές. Αντίστοιχα, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Κροατία, την Τουρκία και φυσικά την Πολωνία.


Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη του πολιτισμού κάθε χώρας μέσω της τεχνολογίας και η κατανόηση των εθίμων και των πολιτιστικών αξιών κάθε χώρας. Έτσι θα γίνει καλύτερη ενσωμάτωση των χωρών στην Ενωμένη Ευρώπη και θα υπάρχει αποδοχή και κατανόηση των διαφορών και των ομοιοτήτων μας.

Στο πρόγραμμα οι μαθητές έπρεπε να παρουσιάσουν το σχολείο τους και την πόλη τους και επειδή η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε ως θεματική το θέατρο, να διοργανώσουν μια θεατρική παράσταση. Επιπρόσθετα μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν διάφορα έθιμα των χωρών τους, συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς χορούς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν τις δράσεις του προγράμματος και είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε τις τοπικές αρχές και τους υπευθύνους παιδείας και να ανταλλάξουμε ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά και να διαπιστώσουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα που απαιτούν τελικά και κοινές λύσεις (http://www.powiatzary.pl/PL/598/2331/Spotkanie_z_nauczycielami_szkol_Grecji__Chorwacji__Wloch_i_Turcji_w_ramach_projektu_ERASMUS/k/).

Σε σχετική ενημέρωση ο Δ/ντης του 5ου ΓΕΛ Αγρίνιου Δρ. Λαζαρίνης Φώτης και ο Σύλλογος Διδασκόντων σημειώνουν τα εξής:

«Συνολικά, ήταν μια θετικότατη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες και ειδικά για τους μαθητές που δημιούργησαν νέες Ευρωπαϊκές φιλίες. Γενικά τα οφέλη από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά σχολικά προγράμματα είναι πολλαπλά.

Στην ακόλουθη λίστα παραθέτουμε κάποια από αυτά:

– Ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχολείων
– Γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και εύρεση λύσεων στα κοινά μας προβλήματα
– Άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία
– Παρουσίαση του σχολείου μας και της πόλης μας σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας τα θετικά και λαμβάνοντας ιδέες για βελτίωση διαφόρων θεμάτων
– Γνωριμία με άλλους λαούς και αντιλήψεις και κατανόηση της διαφορετικότητας
– Βελτίωση των γλωσσικών και των κοινωνικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων

Επιπρόσθετα, η χρηματική ενίσχυση των σχολείων επιτρέπει τη βελτίωσή τους και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν από άλλα σχολεία στην πόλη μας θα βοηθήσουν οικονομικά την τοπική οικονομία και θα αναδείξουν την πόλη μας.

Το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου, τολμούμε να ισχυριστούμε ότι πρωτοστατεί στην προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ υλοποιώντας ήδη 5 προγράμματα, κάποια εκ των οποίων προβλέπουν τη συμμετοχή μαθητών και κάποια προβλέπουν την επιμόρφωση μόνο εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε επίσης ότι το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου ήταν το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που προσέλκυσε χρηματοδότηση από την Google και αργότερα από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και υλοποίησε επί σειρά τριών ετών εκπαιδευτικές δράσεις Πληροφορικής και εκπαιδευτικής ρομποτικής από τις οποίες ωφελήθηκαν οι δικοί μας μαθητές, αλλά και περίπου 300 μαθητές δημοτικών και γυμνασίων της πόλης μας. Πλέον, εφόσον επιτρέπονται οι εκπαιδευτικές μετακινήσεις, θα υπάρξουν αρκετές κινητικότητες μαθητών και εκπαιδευτικών σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις με τα θετικά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν».

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button