ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Συμμαχία Πολιτών: Το Πανεπιστήμιο δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια

Κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας, χαρακτηρίζει το θέμα του Πανεπιστημίου η δημοτική παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» τον δήμο Αγρινίου.

Η παράταξη που εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ. Καραμητσόπουλος, τονίζει με ανακοίνωση της πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη και να έχει τρεις άξονες.


Αναλυτικά:

«Δεν υπάρχει Αιτωλοακαρνάνας που να μην αισθάνεται αγανάκτηση για τη νέα αδικία που υφίσταται η περιοχή μας με τις αποφάσεις – μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που είναι πραγματικά καταδικαστικές για τον μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Όμως το θέμα του Πανεπιστημίου δεν είναι σημερινό, αποτελεί έναν αληθινό βραχνά για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία για δεκαετίες ολόκληρες.

Γι’ αυτό ας μην πέφτουν άξαφνα απ’ τα σύννεφα όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στην άσκηση της εξουσίας. Γιατί οι εξελίξεις αυτές είναι αναμενόμενες όσο ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ενεργούν αποσπασματικά, με προσωπικές στρατηγικές, με τοπικιστικές και ψηφοθηρικές λογικές, χωρίς ενότητα και συνεργασία αλλά και χωρίς όραμα και κοινή πρόταση.

Αυτή η στιγμή βεβαίως δεν είναι η κατάλληλη για τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά για να οργανώσουμε την αντίδραση μας.

Θεωρούμε το θέμα του Πανεπιστημίου κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.
Καλούμαστε να δώσουμε όχι ένα αγώνα ταχύτητας που αφορά το σήμερα αλλά ένα αγώνα αντοχής βλέποντας το αύριο. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η πρόταση της «Συμμαχίας Πολιτών»

Η αντίδραση μας πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη και να έχει τρεις άξονες:

Α) Ενημέρωση όλων για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.
Στο θέμα αυτό η παράταξη μας με ανακοινώσεις και επιστολές το τελευταίο διάστημα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης καθώς και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που έχουν επιδοθεί τελευταίως σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και υποτίμησης του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά. Οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.

Β) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.
Για αυτό αξιολογούμε ως ένα θετικό βήμα την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι παρουσία και συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 84% του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει όλο τον Νομό. Εύχομαι και ελπίζω και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, να συνταχθεί με τους υπόλοιπους Δήμους δημιουργώντας ένα αρραγές μέτωπο.

Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού και τους φορείς της Αιτ/νίας και βεβαίως με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο οποίος αποτελεί μια νηφάλια φωνή και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.
Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.

Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.

Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Η ιστορία του όλου θέματος πρέπει και μπορεί να βοηθήσει και το Δήμο Μεσολογγίου να βρεί ποιά είναι η πραγματική θέση του σήμερα σε σχέση με το χθες. Σήμερα το Μεσολόγγι έχει 2 τμήματα και την έδρα της Γεωπονικής Σχολής. Αν συγκριθούν αυτά με εκείνα που είχε πριν από 25 χρόνια, προκύπτουν τα εξής: Η πανεπιστημιούπολη του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου κι αργότερα ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στέγαζε 2 ΣΧΟΛΕΣ τη ΣΤΕΓ και τη ΣΔΟ ενώ σήμερα στεγάζει μία κι αυτή μισή γιατί τα άλλα δύο τμήματα λειτουργούν στο Αγρίνιο. Σήμερα λειτουργούν δύο τμήματα και παλιά λειτουργούσαν 7 ΤΜΗΜΑΤΑ.
    Αυτή η σύγκριση αφορά όπως είπαμε μία περίοδο 25 ετών που ανέβηκαν στην εξουσία διαφορετικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας αξιολογούσε το Δήμο Μεσολογγίου των 34000 κατοίκων σαν προβληματική περιοχή, αγνοώντας την ιστορία του και τη σημαντική προσφορά του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης μέσω της Εξόδου των πολιτών του, όπως επίσης και τις τεράστιες επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές που έγιναν την περίοδο 1983-2000 στο Μεσολόγγι. Προκύπτει δηλαδή πέρα από κομματικές προτιμήσεις και δικαιολογήσεις της ψήφου μας, μία μείωση στις σχολές κατά 50%, ενώ στα τμήματα κατά 71, 429%, Ποιός μας βεβαιώνει ότι στα επόμενα 20 χρόνια αυτά τα 2 τμήματα δε θα φύγουν από το Μεσολόγγι;
    Επίσης, στο όνομα της συγχώνευσης του 2019 επί Γαβρόγλου και της ίδρυσης στην Πάτρα της Νομικής Σχολής, αγνοήθηκε ο σχεδιασμός που έγινε επί “Αθηνάς” το 2013 με υπουργό τον Αρβανιτόπουλο όπως επίσης και οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους κατοίκους και τους φοιτητές γιά ενίσχυση του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και μελλοντικής έδρας τέτοιου τμήματος μόνο στο Μεσολόγγι. Επίσης, επί πρυτανείας Κυριαζοπούλου αγνοήθηκε η βάση του τμήματος την περίοδο εκείνη όπως και η ζήτησή του από τους τότε υποψήφιους φοιτητές. Η μοίρα του τμήματος ήταν ίδια και χειρότερη από εκείνη του ΔΠΠΝΤ Αγρινίου τα οποία παραδόθηκαν και τα δύο στην αδιαφορία και τη λήθη από μέρους των τοπικών βουλευτών.
    Με δεδομένο ότι στην Αιτωλοακαρνανία χρειάζονται δύο σχολές κι όχι μία που είναι σήμερα και ότι οι υποψήφιοι γι’ αυτό το τμήμα είναι πολλοί και πρέπει να περάσουν στην Πρέβεζα ή στην Καλαμάτα αν θέλουν να μπουν σε τέτοια σχολή, πρέπει να καταρτιστεί από κοινού με το Αγρίνιο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας δύο σχολών της Γεωπονικής και μίας ακόμα με αντικείμενο τη Διοίκηση και την Οικονομία όπως και παλιά.
    Επίσης, ενάντια στους ισχυρισμούς του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κου Μπούρα ότι θα πεί την αλήθεια στους φοιτητές κι ότι δήθεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς , να ενημερωθούν σχετικά και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και να κινητοποιηθούν ενάντια στα ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ με καταλήψεις και πορείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button