ΆποψηΡοή Ειδήσεων

«Συμμαχία Πολιτών»: «Τα κροκοδείλια δάκρυα περισσεύουν»

«Η ενότητα, ο σχεδιασμός και η δράση αγνοούνται», σημειώνει η «Συμμαχία Πολιτών»

«Οι πολίτες όμως απηύδησαν από όλα αυτά και δεν πείθονται πλέον από τα κροκοδείλια δάκρυα τους», αναφέρει η παράταξη του δήμου Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών» σε ανακοίνωση για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.

Η παράταξη σημειώνει πως «πάνω στα ερείπια της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία κάποιοι μεγαλόσχημοι πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση τους».


Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Αυτό που ζητάνε από τους εκπροσώπους τους είναι ανάληψη ευθύνης, έργο και δράση για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Όταν όμως εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες, όσοι προφανώς μας εκπροσωπούν θεσμικά, δεν μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και εντέλει να συμφωνήσουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) αλλά και ευρύτερα τότε θα κοιτάμε απορημένοι τις επιτυχίες άλλων περιοχών και απλά θα εκφράζουμε τη θλίψη μας.

Γιατί υπάρχουν περιοχές της χώρας που δρουν πλέον όχι απλά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας αλλά τρεις και τέσσερις Π.Ε. μαζί σχεδιάζουν από κοινού και διεκδικούν ενωμένοι από την κεντρική εξουσία. Και φυσικά αυτές οι ενωτικές διεκδικήσεις έχουν πάντα επιτυχή κατάληξη.

Εμείς δυστυχώς ακόμα δεν μπορούμε, προφανώς γιατί δεν θέλουμε, να τα βρούμε μεταξύ μας.

Για να μην κινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε ως «μετά Χριστόν» προφήτες υπενθυμίζουμε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» έχει καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις μας.

Θυμίζουμε τα βασικά σημεία όπως ακριβώς τα διατυπώσαμε πριν περίπου ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Α) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.

Εδώ υπήρξε ένα θετικό πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου στο κοινό όραμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει τον Νομό μας.

Δυστυχώς το μέτωπο δεν υπήρξε αρραγές λόγω της μη συμμετοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ελπίζουμε μετά τις τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις για τα τμήματα του Μεσολογγίου να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και να συνταχθεί και αυτός στην ενωτική προσπάθεια.

Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους φορείς της Αιτ/νίας.

Β) Ενημέρωση για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.

Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά και να έχει δυο άξονες.
-Ενημέρωση των θεσμικών φορέων. Απαιτούνται άμεσα συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τα τοπικά ΜΜΕ και οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.

Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.

Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.

Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που έχουν τις γνώσεις και θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.

Μόνο αν υπάρξει συστράτευση και ομοψυχία όλων υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Καταρχήν χαιρετίζω όλα τα λεγόμενα από την επιτροπή και συμφωνώ μαζί σας. Πιθανό να με γνωρίζετε κι από άλλες παρεμβάσεις μου. Όμως, η επανίδρυση ενός Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, όπως το λέει και ο ίδιος ο τίτλος, προϋποθέτει όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας κι όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας.
    Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο μέτωπο συμπαράστασης από την Αμφιλοχία ως το Αίγιο κι από το Θέρμο ως την Αμαλιάδα και τον Πύργο. Ένα πανεπιστήμιο μόνο γιά ένα φθίνοντα πληθυσμιακά νομό όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία, δε θα έχει από κανένα στήριξη. Η λύση λοιπόν είναι η συμπαράσταση του ενός χαμένου δήμαρχου στον άλλο, μιά και τα προβλήματα του Δήμου Ήλιδας ή του Δήμου Αιγίου, δεν είναι διαφορετικά από εκείνα του Δήμου Μεσολογγίου ή του Δήμου Αγρινίου.
    Πριν από δύο χρόνια, όταν ο νυν πρύτανης ξεδίπλωσε τα επιθετικά του σχέδια απέναντι στα εναπομείναντα τμήματα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, είπα ότι αρχικά πρέπει να ενωθούν όλοι εκείνοι που είναι εκτός Πατρών, γιατί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο πληθυσμός εκτός των Πατρών είναι διπλάσιος σε σχέση με εκείνους που κατοικούν στην Πάτρα. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα και οι δήμαρχοι Μεσολογγίου από τη μία και Αμαλιάδας από την άλλη, πείστηκαν στα επιχειρήματα του πρύτανη κι εγκατέλειψαν την προσπάθεια ή δεν τη στήριξαν όπως χρειαζόταν.
    Ένα άλλο, πολύ σοβαρό θέμα, ανεξάρτητο απ’ αυτά που συζητούμε εδώ, όμως πιό βραχυπρόθεσμο, είναι να αποχτήσει ο πρύτανης αντιπολίτευση επιτέλους σε κάποιο ΜΜΕ τοπικό ή περιφερειακό. Έρχονται εκλογές, όχι μόνο βουλευτικές, αλλά και τοπικές κι εκείνος έχει περάσει όλες τις ακραίες του θέσεις. Τελευταία, πέρασε ακόμα και η υποβάθμιση του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, από το οποίο αφαίρεσε τον τομέα της Ζωικής Παραγωγής, που είναι ζωτικός και κρίσιμος και γιά την αγροτική παραγωγή και γιά τη βαρύτητα του τμήματος στις πανελλήνιες. Μ’ αυτή την αφαίρεση, γιά την οποία θα έπρεπε να επέμβει ο δήμαρχος Μεσολογγίου, το νέο αντικείμενο επανέρχεται στα όρια του παλιού, δοκιμασμένου τμήματος ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας Αλιείας. Και γι’ αυτό δεν άνοιξε ούτε μύτη. Θα μπορούσαν να χτυπήσουν τον πρύτανη με τα ίδια του όπλα όταν λέει ότι θα στηρίξει τη Γεωπονική. Επιτέλους, μιλάει πολύ, δεν είναι αλάθητος, γιατί εκτίθεται.
    Και στο περσινό συνέδριο πάλι εκτέθηκε όταν μίλησε αόριστα γιά ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία. Αλλά με τον ύπουλο τρόπο που το είπε, δηλαδή ότι θα το προχωρήσει αν τον στηρίξουν οι δήμαρχοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, είναι σα να τους ειρωνευόταν κατάμουτρα, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι χάρη στη χρόνια αντίθεσή τους, πέρασε τα σχέδιά του. Και αντί να τον προσβάλουν επιτόπου, ο δήμαρχος Αγρινίου, δελεάστηκε επειδή ακόμα πιστεύει με αφέλεια ότι στο Αγρίνιο θα γίνει το τμήμα κι άρχισε να τον ενισχύει. Λάθος μεγάλο. Τους κορόιδευε μπροστά στα μούτρα τους, γιατί ο τρόπος με τον οποίο το είπε, είναι σαν να έβγαζε την ουρά του απέξω αν δε συνεννοούνταν στη διεκδίκηση του τμήματος. Εξάλλου, και με δηλώσεις του στον Τύπο έχει δείξει ότι δε σέβεται τη δύναμη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιά το τελευταίο, αρκεί να δίτε προσεκτικά πώς φέρεται αυτές τις μέρες στους αυτοδιοικητικούς του Δήμου Αιγιαλείας.
    Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που γνωρίζει πολύ καλά ο πρύτανης γιά το θέμα της Κτηνιατρικής. Γνωρίζει ότι ήδη τη διεκδικούν 3 πανεπιστήμια: α)το ΓΠΑ από την ίδρυσή του εδώ κι 100 έτη,, β)το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και γ) το ΔΠΘράκης. Όσοι παρακολούθησαν από κοντά την πορεία του θέματος της ίδρυσης 4ης Νομικής στην Πάτρα, θα θυμούνται ότι χρησιμοποίησε αποτελεσματικά όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και ουσιαστικά απαγόρευσε την ίδρυση τέτοιου τμήματος στην Πάτρα. Να μου το θυμηθείτε ότι και με την Κτηνιατρική το ίδιο θα κάνει. Οπότε να μην ενθουσιάζονται οι δήμαρχοι. Το παιχνίδι είναι πάλι στημένο.
    Μία άλλη λύση θα ήταν να επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας από την Αμφιλοχία μέχρι τη Χαλκίδα και τη Θήβα. Θα χρησιμοποιούσε αρχικά όλα αυτά τα διάσπαρτα τμήματα που τώρα τα λειτουργούν το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό και με τη στήριξη των φορέων θα αναπτυσσόταν και στην Αιτωλοακαρνανία.
    Τέλος, να μην είστε αφελείς ότι οι συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων, της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης θα βρεθεί λύση. Ο πρωθυπουργός είναι σίγουρο ότι τα γνωρίζει όλα αυτά. Δε γνωρίζει ότι τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκαν από τη Ν.Δ.; Δε γνωρίζει ότι τα μόνα ουσιαστικά πανεπιστήμια που ίδρυσε η Ν.Δ. (Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας)καταργήθηκαν; Όλα τα ξέρει.
    Ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Ηλείας, είναι η συνεργασία. Αυτό τους φοβίζει. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα και η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ όπως και παλιότερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, έστω και με μικρή πλειονοψηφία, αποφάσισε μετακινήσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων. Αμέσως οι ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι φοιτητές και καθηγητές ήρθαν σε συνεννόηση με κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες της περιοχής, οργάνωσαν συλλαλητήρια και εκδηλώσεις με ήρεμο αλλά αποφασιστικό τρόπο, επηρέασαν τους βουλευτές και πέτυχαν τελικά να μην εφαρμοστεί καμία απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Η υπουργός Κεραμέως δεν τόλμησε να δώσει προς ψήφιση καμία αλλαγή στο ΔΙΠΑΕ, ούτε καν την πιό αυτονόητη, αυτή της μεταφοράς της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο ΔΠΘράκης. Μόνο τις μαζικές εκδηλώσεις καταλαβαίνουν όλοι τους. Και φυσικά στο σκορποχώρι της Αιτωλοακαρνανίας δε δίνουν σημασία.
    Έλεγε λοιπόν το 2019 ο πρύτανης ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι διεσπαρμένο σε 6 πόλεις και την προπαγάνδα του την αναπαράγουν ακόμα τα τοπικά μέσα. Ε λοιπόν σήμερα το ΔΙΠΑΕ είναι ανεπτυγμένο σε 7 πόλεις, μία από τις οποίες το Διδυμότειχο ανήκει και σε άλλη Περιφέρεια απ’ αυτή που είναι η έδρα του. Άρα, αυτό που λέει ακόμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ανίσχυρο, γιατί δεν μπορεί η Πολιτεία να μεταχειρίζεται τους πολίτες της με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είπε κανείς τίποτα, αντέδρασε, ή του κάνουν τεμενάδες του πρύτανη όλοι εκεί στην Αιτωλοακαρνανία.;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button