ΑυτοδιοίκησηΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

«Συμμαχία Πολιτών» για ΔΠΠΝΤ: “Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!”

Αγανάκτηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ).

Όπως διαβάζουμε στον τύπο: η Πρύτανης τη μια μέρα (3/6) διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι ο φάκελος επανίδρυσης του τμήματος έχει ήδη σταλεί προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Την άλλη μέρα (4/6) η Πρύτανης τους ενημερώνει ότι ο φάκελος επανίδρυσης του τμήματος είναι ακόμα σε επεξεργασία.


Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η Πρύτανης ουδέποτε έστειλε αίτημα επανίδρυσης του τμήματος όπως επισήμως πληροφορούμαστε από την ΕΘΑΑΕ σε απάντηση της  στους φοιτητές του τμήματος. Το μόνο αίτημα που έστειλε η Πρύτανης ήταν η μετονομασία του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και μεταφορά της έδρας του στην Πάτρα.

Αν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ακριβή τότε πρόκειται για εμπαιγμό της Πρυτάνεως προς τους φοιτητές και την κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Βεβαίως είναι ένα γεγονός που μάλλον δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν.

Γιατί ο εμπαιγμός είναι μια μόνιμη κατάσταση που βιώνουμε ως κοινωνία συνεχώς εδώ και 35 χρόνια.

Τελευταία αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία χάθηκαν οριστικά τα 178 στρέμματα της δωρεάς στο Παλαιό Αεροδρόμιο με ευθύνη βεβαίως της Πρυτανικής Αρχής στερώντας από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο μια σημαντικότατη περιουσία για να αποκτήσει τις κτηριακές υποδομές που τόσο έχει ανάγκη.

Καλούμε τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας, Δήμαρχο Αγρινίου, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας να ενεργοποιηθούν άμεσα και να απαιτήσουν επιτέλους αυτά τα οποία η πόλη μας δικαιούται.

Ως νεοεκλεγείσα Δημοτική Παράταξη, ένα χρόνο πριν, είχαμε αναφερθεί στις αρνητικές εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσα θα επακολουθήσουν. Τότε βεβαίως οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα.

Όμως, λες και δε πέρασε μια μέρα, όσα αναφέραμε στην περυσινή μας ανακοίνωση ισχύουν και σήμερα.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Συμμαχίας Πολιτών» ένα χρόνο πριν (20/6/2019)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μέλλον της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Αγρίνιο, στα οποία περιλαμβάνονται και καταργήσεις και μετακινήσεις υφιστάμενων τμημάτων, και με αφορμή όσα λέχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Α. Έστω και την ύστατη στιγμή δεν πρέπει ως κοινωνία να επιτρέψουμε ούτε να καταργηθεί αλλά ούτε να μετακινηθεί κανένα από τα τρία υφιστάμενα τμήματα του Αγρινίου, τα οποία όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους στην πόλη μας αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω. Το Αγρίνιο δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τμήματα. Ειδικότερα θα πρέπει να ακυρωθεί άμεσα η ακατανόητη απόφαση για μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ενός πρωτοποριακού τμήματος που λειτουργεί πλέον σε πολύ καλό επίπεδο, σε ένα ακόμη Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, αλλά και η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) στην Πάτρα ακριβώς τη στιγμή που, μετά από αγώνες ετών, μετονομάστηκε και αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα.

Β. Είναι, αναμφίβολα, θετική εξέλιξη η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Νομό μας με τμήματα και στο Αγρίνιο. Τώρα απαιτείται εγρήγορση για την στελέχωση τους και τις κτηριακές υποδομές ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την λειτουργία τους.

Γ. Η ίδρυση και η έδρα Τμημάτων, Σχολών και Πανεπιστημίων να πάψει κάποια στιγμή να γίνεται με κριτήρια τις επιθυμίες των φοιτητών, τα μικροσυμφέροντα των Πανεπιστημιακών καθηγητών και τις εξυπηρετήσεις τοπικών παραγόντων. Κάθε τέτοια πράξη είναι αυτονόητο ότι αποτελεί σημαντική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που πρέπει να βασίζεται τόσο σε ακαδημαϊκά κριτήρια όσο και σε κοινωνικά (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, σύνδεσης του Πανεπιστήμιου με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία).

Δ. Εύλογη απορία αλλά και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις της Πρυτάνεως σχετικά με τις ελλείψεις στις κτηριακές υποδομές στο Αγρίνιο λέγοντας πχ ότι «το Αγρίνιο έχει χρήματα» και άλλα, ενώ την ίδια στιγμή, όπως η ίδια παραδέχθηκε, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποποιήθηκε την παραχώρηση των 178 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κτηριακό πρόβλημα αφού, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν δεσμευθεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Δυστυχώς όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μου αλλά και πολλών συμπολιτών μας ότι το Αγρίνιο θα εξακολουθήσει να παραμένει ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις άλλες μεγάλες πόλεις της περιοχής, την Πάτρα και τα Ιωάννινα, ενώ τα Πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης μας θα είναι μονίμως το μπαλάκι ανάμεσα τους.

Πεποίθηση μου είναι ότι μόνο όταν αποκτήσουμε την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας μπορούν να γίνουν βήματα ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα και με τις ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η μόνη βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της πόλης μας και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα είναι η ίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και σχολές και στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο.

Η κοινωνία της πόλης μας, ενός Δήμου 100.000 κατοίκων, αλλά και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου Νομού της χώρας, απαιτούν αυτά που για δεκαετίες έχουν στερηθεί.

Απαιτείται άμεσα η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο της πόλης μας με συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων αλλά και κάθε ενεργού πολίτη ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button