Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Συμφώνησαν για τον East Med Κύπρος,Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ

Θα διέρχεται και από την Αιτωλοακαρνανία

Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα προμηθεύσει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, σύμφωνα με άρθρο του Times Of Israel.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Hadashot», η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.


Στην έκθεση αναφέρεται πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το EastMed Pipeline Project θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030. Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz σχολιάζοντας τη συμφωνία ανέφερε ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την αραβική επιρροή στην Ευρώπη. «Επί δεκαετίες, έχουμε διαμαρτυρηθεί για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη θα μετριάσει αυτή την επιρροή σε κάποιο βαθμό και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική εξουσία», ανέφερε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Steinitz δήλωσε ότι μια μελέτη σχετικά με το έργο έδειξε ότι ο σύνδεσμος είναι εφικτός, παρόλο που παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις λόγω του σχετικού βάθους και έχει εκτιμώμενο κόστος 6,2 δις ευρώ (7,36 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι τρεις χώρες διεξάγουν τώρα κοινές ασκήσεις στρατιωτικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται προγραμματισμένη κοινή διοργάνωση αεροπορικών δυνάμεων, η οποία θα περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών οι οποίοι οικοδομούν «μια συμμαχία για το καλό» μέσω κοινών εμπορικών συναλλαγών, τουρισμού και προσπαθειών για την υγεία. «Χτίζουμε μια μεγάλη συμμαχία, μία συμμαχία για το καλό μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας, δήλωσε ο Νετανιάχου. Το αποκάλεσε «σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό» για τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

dikaiologitika.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button