Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Συλλήψεις δουλεμπόρων: Οι μαρτυρίες των μεταναστών και η καταδίωξη στην Λευκάδα (video-φωτο)

Video του λιμενικού απο την περιπετειώδη καταδίωξη στο Ιόνιο

Εικόνες από το σκάφος της εγκληματικής οργάνωσης των δουλεμπόρων με το οποίο μετέφεραν στην Ιταλία τους παράτυπους μετανάστες φέρνει στο φως το CNN Greece.

Πρόκειται για το σκάφος στο οποίο έγινε η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της συμμορίας και μάλιστα στην καταδίωξη του έγινε ανοιχτά της Λευκάδας το άτομο που οδηγούσε το σκάφος, έπεσε στη θάλασσα για να αποφύγει τη σύλληψη.


Οι αστυνομικοί της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος έχουν περιλάβει στη δικογραφία καταθέσεις θυμάτων του κυκλώματος, ενώ το λιμενικό δημοσιοποίησε βίντεο απο την περιπετειώδη καταδίωξη:

Ο C.B κατέθεσε ότι η οικογένεια του κατέβαλε στην Τουρκία 3000 έως 5000 € ώστε να μεταβεί στην Ιταλία και στις 12 Ιουλίου τον ενημέρωσαν για το σημείο επιβίβασης κοντά σε στάση λεωφορείου στην πλατεία Ομονοίας. Ακόμα ανέφερε ότι επιβιβάστηκε σε ένα άσπρο βαν με ακόμη 12 άτομα χωρίς να γνωρίζει για τον προορισμό και ότι έφτασε σε αυτόν μετά από περίπου 5 ώρες ταξιδιού.Το σημείο που επιβιβάστηκε ήταν παραθαλάσσιο με δέντρα και μετά από μία ημέρα αναμονής κατέφτασε σκάφος με καπετάνιο Ουκρανό και επιβιβάστηκε για Ιταλία.

Ένα άλλο θύμα της εγκληματικής οργάνωσης ο H.M αναφέρει ότι ένας Κούρδος τον προσέγγισε σε κατάστημα και του εξήγησε πως θα μπορούσε να πάει στην Ιταλία αναφέροντας του και χρηματικά ποσά ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς που θα επέλεγε, ενώ του εξήγησε ότι θα πλήρωνε το απαιτούμενο ποσό εφόσον δεν φτάσει στην Ιταλία. Αυτός επέλεξε την μεταφορά με πλοίο με 6000 € και μετά από δύο ημέρες πήγε στο ίδιο κατάστημα και στις οχτώ η ώρα το πρωί επιβιβάστηκε μέσα στο όχημα που απουσίαζαν τα πίσω καθίσματα.

Σύντομα επιβιβάστηκαν ακόμα τρία άτομα και ξεκίνησαν για το σημείο όπου θα επιβιβάζονταν στο σκάφος χωρίς να γνωρίζει που ήταν αυτό. Στις τέσσερις το απόγευμα έφτασαν στο σημείο και εκεί τους ανέφεραν ότι το σκάφος θα ερχόταν στις πέντε τα ξημερώματα ενώ ο οδηγός του τζιπ τους άφησε τρόφιμα και νερό.

Συνολικά 12 άτομα εντοπίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές.Η έδρα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν στη Τουρκία και οι παράτυποι μετανάστες περνούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους παραλάμβαναν μέλη του κυκλώματος και αφού τους μετέφεραν οδικώς στην Ομόνοια από εκεί με λεωφορεία μεταφέρονταν στη Λευκάδα. Σκάφη τους περίμεναν σε απόμερες παραλίες και μετέφεραν τους παράτυπους μετανάστες στην Ιταλία. Κάθε ενδιαφερόμενος έπρεπε να καταβάλει 6.000 ευρώ στην Τουρκία και αμέσως μετά ακολουθούσαν τη διαδρομή συνοδεία μέλους του κυκλώματος.

Η δράση τους είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο και μπήκε τέλος με μια επεισοδιακή καταδίωξη στα ανοιχτά της Λευκάδας. Οι αστυνομικοί της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος εντόπισαν χθες το αυτοκίνητο που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες στη Λευκάδα και το έθεσαν σε παρακολούθηση. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί έγιναν η σκιά τους και έφτασαν μέχρι το σημείο που επιβίβασαν στο σκάφος συνολικά 12 άτομα. Μάλιστα χρειάστηκε να πυροβολήσουν τη μηχανή της εξωλέμβιας για να ακινητοποιήσουν το σκάφος.

Μίνα Καραμήτρου – CNN Greece

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη Χώρα, με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών μέσων.

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και σε επιχειρησιακό επίπεδο από κοινού με τα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Λευκάδας.

Συνελήφθησαν την 4-7-2021, σε παράλληλες επιχειρήσεις σε Λευκάδα και Αθήνα, (8) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων (6) αλλοδαποί ηλικίας 24, 32, 36, 39, 44 και 45 ετών και (2) ημεδαποί ηλικίας 47 και 48 ετών. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν (3) επιπλέον ημεδαποί για αδικήματα εκτός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, αποκάλυψε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους, κάνοντας χρήση πλωτών μέσων. Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προωθούσαν τους αλλοδαπούς από διάφορα παράλια σημεία της δυτικής Ελλάδας προς τις Ιταλικές ακτές, κάνοντας χρήση σκαφών.

Ως προς τη δομή της οργάνωσης, ο 45χρονος και ο 39χρονος αλλοδαποί, αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, πέριξ του οποίου είχε οικοδομηθεί ένα ευέλικτο δίκτυο με στρατολογημένα μέλη που συνεισέφεραν στον επιδιωκόμενο εγκληματικό σκοπό, μέσω της ανάθεσης σε αυτούς μέρους της παράνομης δραστηριότητας.

Τα μέλη αυτά στρατολογούνταν είτε λόγω εξειδίκευσης σε γνώσεις ναυσιπλοΐας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν τόσο ιστιοφόρα όσο και ταχύπλοα σκάφη, είτε λόγω της εμπειρίας τους από την ενασχόλησή τους με λαθρεμπόριο τσιγάρων, έχοντας στη διάθεσή τους τα κατάλληλα μέσα (αυτοκίνητο τύπου τζιπ) και την ανάλογη τεχνογνωσία (μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις, αποφυγή ελέγχου).

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους μέσω του “κοινωνικού δικτύου” που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη Χώρα μας και εκμεταλλευόμενοι τη γνωριμία τους με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών.

Το χρηματικό ποσό της αμοιβής της οργάνωσης, για τη διακίνηση από την Ελλάδα στην Ιταλία είχε καθορισθεί σε 5.000 – 7.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Μετά τον εντοπισμό των αλλοδαπών, τους μετέφεραν με οχήματα της οργάνωσης ή μισθωμένα λεωφορεία, στα κατά τόπους σημεία επιβίβασης, όπου οι αλλοδαποί αποκρύπτονταν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία, μέχρι την άφιξη κατάλληλου ιστιοφόρου ή ταχύπλοου σκάφους.

Ως προς το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης για την αποδόμηση της οργάνωσης, την 14-7-2021, τα μέλη της επιδίωξαν τη δια θαλάσσης προώθηση (14) αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση ταχύπλοου σκάφους άνευ ονόματος και σημείων αναγνώρισης.

Την προηγουμένη (13-7-2021), μέλη της οργάνωσης μετέφεραν με ΙΧΕ αυτοκίνητο τύπου τζιπ (14) αλλοδαπούς από την περιοχή της Ομόνοιας στο ακρωτήρι Δουκάτο Λευκάδας, με τη συνοδεία προπορευόμενου οχήματος το οποίο είχε μισθωθεί τις προηγούμενες ημέρες για το σκοπό αυτό.

Μετά την άφιξη τους στο σημείο, οι αλλοδαποί παρέμειναν κρυμμένοι στη βλάστηση της παραθαλάσσιας βραχώδους περιοχής, εφοδιασμένοι με ιματισμό και τρόφιμα από την οργάνωση.

Τα μεικτά κλιμάκια Αστυνομικών και Λιμενικών, έθεσαν υπό επιτήρηση τον χώρο και την 05:30 ώρα της 14-07-2021, εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να προσεγγίζει το σημείο. Αφού οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν και το σκάφος αναχώρησε, περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επιχείρησε τον έλεγχο του σκάφους, ωστόσο ο χειριστής αυτού δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και εντολές των Λιμενικών και ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, μεταξύ άλλων δε, επιχείρησε ακόμα και να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος.

Οι Λιμενικοί που ακολουθούσαν το σκάφος πραγματοποίησαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να ελαττώσει ταχύτητα. Ακολούθως, ο χειριστής του σκάφους πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο να κινείται σε κυκλική πορεία μέχρι να ακινητοποιηθεί. Εν τέλει ο χειριστής περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα και δεσμεύτηκε, ενώ εντός του σκάφους εντοπίστηκαν οι (14) αλλοδαποί. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμεναρχείο Λευκάδας και το σκάφος κατασχέθηκε.

Σε παράλληλη επιχείρηση στην Αττική, συνελήφθησαν (7) επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

1.119 πακέτα τσιγάρων και 213 συσκευασίες κατεργασμένου καπνού, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης,
918 νομίσματα των δύο (2) ευρώ, προφανώς παραχαραγμένα,
δύο ΙΧΕ αυτοκίνητα,
ένα ιστιοφόρο σκάφος,
το χρηματικό ποσό των 3.660 ευρώ,
12 φυσίγγια,
μαχαίρι
πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,
μικροποσότητα κάνναβης,
αποκόμματα αεροπορικών εισιτηρίων
πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων και
συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με έτερα σκάφη της οργάνωσης.

Από τη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας, προέκυψε η συσχέτιση με (2) ακόμη σκάφη της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του κεντρικού πυρήνα με (2) απόπειρες δια θαλάσσης προώθησης αλλοδαπών από τη Λευκάδα και την Αττική προς την Ιταλία.

Επίσης, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε παραλαβή αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα της χώρα μας και περαιτέρω προώθησή τους στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας χρήση ΙΧΕ αυτοκινήτων.

Γίνεται μνεία ότι η προδικαστική έρευνα εντάχθηκε σε Δράση της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Facilitated Illegal Immigration/EMPACT FII), η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού (Eastern Mediterranean Route) και της οποίας ηγείται η χώρα μας (Action Leader).

Επιπρόσθετα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, η Υπηρεσία μας ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (National Operational Plan/N.O.P.), καθώς επίσης και με την National Crime Agency ( NCA ) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button