Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Συγκίνηση στο Θέρμο για τον τελευταίο γανωματή που έφυγε από τη ζωή

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τσερπέλης από το Θέρμο που υπήρξε και ο τελευταίος γανωματής της περιοχής.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας αναφέρει στα social media:


Αυλαία σήμερα για ένα επάγγελμα που κανένας δεν επιλέγει να συνεχίσει, γιατί η εξέλιξη και η τεχνολογία, αντικατέστησε τις χάλκινες οικοσκευές.

Ο Γεώργιος Τσερπέλης έφυγε για την αιωνιότητα πλήρης ημερών.

Αυτός ο απλός και εξαίρετος συμπολίτης μας υπήρξε ο τελευταίος Γανωματής (Γανωτής ή Καλαντζής) , μιας ολόκληρης περιοχής για δεκαετίες.

Τον θυμάμαι από μικρό παιδί να περνάει τα χωριά μας και να μαζεύει τα χάλκινα σκεύη (ταψιά , τηγάνια , καζάνια κλπ), για να βάλει την τέχνη του , με το «λουλάκι», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους.

Ο Γανωτής ή Καλατζής επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο. Ο γανωματής ήταν ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα. Παλαιότερα, τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους δουλειές και ιδιαίτερα για τη μαγειρική ήταν χάλκινα (μπακιρένια). Αυτά με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γίνονταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Έπρεπε λοιπόν να «γανωθούν» , να καλυφθεί δηλαδή η επιφάνειά τους για προστασία με ένα ειδικό μέταλλο, το καλάι.

Ο Μπαρπα Γιώργος Τσερπέλης έκλεισε τον κύκλο της ζωής του .Πλέον την επαγγελματική του δραστηριότητα θα την διαβάζουμε μέσα από τα λαογραφικά βιβλία ενώ φωτογραφία του , στο εργαστήριο του ενώ εργάζεται, βρίσκεται ήδη στο διάδρομο του δημαρχείου Θέρμου , για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι!
Αιώνια του η Μνήμη !

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button