Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου

“Επιτέλους, ευχάριστα νέα”, λέει ο Σύλλογος «Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου» που βασική επιδίωξη έχει τη δημιουργία στην πόλη ενός ανοιχτού θεάτρου , στα πρότυπα ενός αρχαίου αμφιθεάτρου.

Η ικανοποίηση του συλλόγου οφείλεται σε εξελίξεις στο ζήτημα καθώς εκπονήθηκε μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου για να γίνει το ανοιχτό θέατρο στο χώρο που υπάρχει σήμερα το μικρό θεατράκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η σχετική ανάρτηση του Συλλόγου και του μέλους του Λάζαρου Τσόλκα:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ!
Το Αγρίνιο αποκτά σύντομα ανοιχτό αμφιθέατρο!
Όπως σας είχαμε προαναγγείλει πριν το Πάσχα, είχαμε κάποιες πληροφορίες πως από αρχάς του 2018 είχε ξεκινήσει μια μελέτη από τις υπηρεσίες, για την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου στο Αγρίνιο.
Παρ’ όλο που κάναμε κάποιες προσπάθειες να μάθουμε περισσότερα δεν μπορέσαμε γιατί η μελέτη ήταν σε εξέλιξη. Ρωτώντας πας στην πόλη και έτσι με πείσμα φτάσαμε κι εμείς στην… πηγή.
Έτσι έχουμε στα χέρια μας την πλήρη μελέτη του αμφιθεάτρου που πρόκειται να γίνει στο χώρο που υπάρχει σήμερα το μικρό θεατράκι του Αγίου Κωνσταντίνου.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι σαν σύλλογος του Ανοιχτού Θεάτρου Αγρινίου, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός μας, να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, να αποκτήσει επιτέλους και το Αγρίνιο το αμφιθέατρό του, για τις ανάγκες των πολλών θεατρικών ομάδων του Αγρινίου, αλλά και να καλύψει και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Έχουμε όλη τη μελέτη στα χέρια μας και την δημοσιεύουμε για πρώτη φορά προς ενημέρωση όλων των κατοίκων. Στόχος είναι να εντοπίσουμε κάποιες παραλήψεις ή και να προσθέσουμε τις ιδέες μας να γίνει καλύτερο!
Οι φωτογραφίες και το κείμενο που ακολουθούν είναι από τη σχετική μελέτη, και ευχόμαστε η καινούργια Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές, να το βάλει από τις πρώτες προτεραιότητες για υλοποίηση.
======= Απόσπασμα από την τεχνική μελέτη ==========
Το θέατρο θα είναι μια υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή, ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια ημικυκλική πλατεία, την «ορχήστρα» όπως λεγόταν στο αρχαίο θέατρο ή σκηνή όπως θα λέγαμε σήμερα. Οι δύο κύκλοι χάραξης είναι ομόκεντροι (ακτίνες 5.00μ.και 16,16μ.).
Η σκηνή (επιφάνειας 70,27 τ.μ) είναι κατά 32 εκ υπερυψωμένη από τον διάδρομο κίνησης των θεατών, δηλαδή από το κάτω διάζωμα. Είναι φτιαγμένη από μπετόν και η επίστρωση της από πατητή τσιμεντοκονία με γυαλιστερή επιφάνεια ( ώστε να βοηθιέται η ανάκλαση του ήχου στη λεία και στιλπνή επιφάνεια) χρώματος γκρι.
Ο αμφιθεατρικός χώρος, το «κοίλο» όπως ονομαζόταν στο αρχαίο θέατρο, ο χώρος του κοινού, είναι χωρητικότητας 400 περίπου θέσεων και το σχήμα του υπερβαίνει κατά λίγο το ημικύκλιο. Ενσωματώνεται στη μορφολογία του εδάφους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την πλαγιά του λόφου για λόγους καλής ακουστικής.
Η κλίση του «κοίλου» σε σχέση με το επίπεδο της σκηνής είναι 24°. Η διεύθυνση του κύριου θεατρικού άξονα είναι από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά. Η συνολική επιφάνεια του, μαζί με τους διαδρόμους–διαζώματα περίπου 405 τ.μ.
Έχει δύο διαζώματα (κάτω και πάνω διάζωμα) και πέντε(5) σκάλες που το χωρίζουν σε τέσσερις (4) ζώνες-τομείς με κερκίδες. Οι προσβάσεις σ’ αυτές γίνονται από τις παρόδους και τα διαζώματα. Οι δύο είσοδοι, μπορούν να κλείνουν, ενώ ικριώματα και κινητά στοιχειά μπορούν να πλαισιώσουν τη σκηνή , ανάλογα με τις ανάγκες των παραστάσεων.
Επίσης, υπάρχει πρόσβαση στο πάνω διάζωμα από τον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κων/νου (με σκάλα που ενώνει τη στάθμη 95.50 της πλατείας με την στάθμη 92.98 του πάνω διαζώματος του θεάτρου).
Νότια, η είσοδος γίνεται με ράμπα και σκάλες. Οι σκάλες που φαίνονται στις διαμορφώσεις του εδάφους προτείνεται να γίνουν από πατητή τσιμεντοκονία σε χρώμα γκρι. Όπου είναι απαραίτητο θα τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα ύψους 1,05 μ , χρώματος γκρι-πράσινο( φύλλου ελιάς).
Μικρό ισόγειο κτίσμα (επιφάνειας 4,71 τ.μ.) για τα εισιτήρια βρίσκεται δεξιά της Νότιας-κύριας εισόδου του θεάτρου.
Η κατασκευή του θεάτρου γίνεται από οπλισμένο σκυρόδεμα που παραμένει ανεπίχριστο , σε χρώμα γκρι. Τα καθίσματα γίνονται από μάρμαρο υπόλευκο, προέλευσης Κοζάνης, πάχους 8 εκ και βάθος 40 εκ. και τοποθετούνται με προεξοχή στο μπροστινό μέρος, στα άκρα της κερκίδας, ώστε πίσω από το κάθισμα να δημιουργείται επαρκής χώρος (υποδοχή) για τα πόδια του θεατή.
Στην πρώτη σειρά κερκίδων βρίσκονται θέσεις Α.Μ.Ε.Α. , με εύκολη πρόσβαση απευθείας από το πρώτο-κάτω διάζωμα. Στο πάνω διάζωμα και πάνω στον κύριο άξονα του θεάτρου, υπάρχει μικρό κτίσμα εξοπλισμού προβολών (επιφανείας 10,73 τ.μ.).

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close