Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Στύλιος στο «Δυτικά Επιχειρείν»: «Δρομολογείται ο μετασχηματισμός του αγροτοδιατροφικού» (βίντεο)

«Στόχος μας είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος, καινοτόμος και ανταγωνιστικός. Να γίνει ένας επιχειρηματίας της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Άρτας και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος μιλώντας στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν» που διεξήχθη χθες, Σάββατο 18 Ιουνίου, στο Αγρίνιο.

Η παρουσία του κ. Στύλιου στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε ως σημαντική καθώς έλαβε το λόγο στο πλαίσιο της ενότητας «Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Γεωργία & Περιβαλλοντική Διαχείριση».


Ο κ. Στύλιος στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες της τοπικής οικονομίας, δημάρχους και πολίτες και να επισκεφθεί και την έκθεση προϊόντων και γευσιγνωσίας.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός   έθεσε τις προτεραιότητες για τον πρωτογενή τομέα και περιέγραψε τους στόχους της Κυβέρνησης. Μεταξύ των άλλων ανέφερε:

Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων: «Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στον πυρήνα του προγράμματός της, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με βασικά της όπλα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την δημιουργία ενός φιλικού στην ιδιωτική πρωτοβουλία νομοθετικού πλαισίου και φυσικά ένα νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής. Το φορολογικό αυτό μείγμα δεν θα τιμωρεί, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αποστερώντας τις από κάθε πόρο για επενδύσεις. Αυτές είναι οι αρχές μας ως φιλελεύθερο κόμμα. Αυτές είναι και οι προεκλογικές μας εξαγγελίες. Στα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην διακυβέρνηση του τόπου, σε μία περίοδο συνεχών και αναπάντεχων εξωγενών κρίσεων, δεν τις λησμονήσαμε. Αντίθετα, με σχέδιο, επιμονή, σοβαρότητα και κυρίως σύνεση, τις υλοποιούμε».

Δείτε την ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Αναπτυξης πατώντας το play

 Για τη μείωση της γραφειοκρατίας ανέφερε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, έθεσα από την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο ως βασικό στόχο την ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών του. Προωθώντας την δημιουργία διαλειτουργικοτήτων που μειώνουν την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών. Ενδεικτικά, αναφέρω πως στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, οι αιτήσεις έγιναν με ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά. Μάλιστα ηλεκτρονικά έγιναν και οι αξιολογήσεις του προγράμματος, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ».

Για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: «Αποτέλεσε εξ’ αρχής ένα προσωπικό στοίχημα για μένα.
Να εφαρμόσουν νέες, καινοτόμες ιδέες. Να προχωρήσουν στη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την αγορά και να εξασφαλίσουν, μέσα από εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών σχεδίων, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Και φυσικά ένα καλό εισόδημα για τους ίδιους.
Να σας πω, στο σημείο αυτό, πως πρόκειται για πρόγραμμα με μεγάλη αξία και για την Δυτική Ελλάδα, καθώς εγκρίθηκαν περί τις 1.820 αιτήσεις.

Κάτι που σημαίνει πως 1.820 νέοι (κάτω των 40 ετών) θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 35.000 έως 40.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Στην Αιτωλοακαρνανία 895, στην Αχαΐα 524 και, τέλος, στην Ηλεία 403.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο ουσιαστικό είναι αυτό το πρόγραμμα, αρκεί να τονίσω ότι, το 70% αυτού του ποσού θα δοθεί άμεσα ως προκαταβολή.

Ενώ, παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν εκπαίδευση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και εξειδικευμένες συμβουλές.

Είναι εμφανές πως, τέτοιες δράσεις αποτελούν πυξίδα για μας και συνοψίζουν την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα. Η δημογραφική ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της χώρας αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης».

Για την καινοτομία στον αγροτικό τομέα: «Το δεύτερο είναι η επένδυση στην καινοτομία. Σήμερα, η περιφέρεια δεν είναι αποκομμένη από τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως δεκαετίες πριν, ούτε και επικοινωνιακά απομονωμένη. Συνεπώς, οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις και να υιοθετήσει καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και καλλιεργητικές μεθόδους. Στο μεταίχμιο του περάσματος στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της κυκλικής οικονομίας, ο εγχώριος πρωτογενής τομέας πρέπει να περάσει στην εποχή της ευφυούς γεωργίας. Να υιοθετήσει αυτοματισμούς, να αξιοποιήσει βάσεις μεγάλων δεδομένων (Big Data) και να χρησιμοποιήσει συστήματα παρατήρησης των εδαφολογικών και καιρικών συνθηκών που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους της παραγωγής. Μα πάνω από όλα στην αύξηση της παραγωγικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο ΥΠΑΑΤ χρηματοδοτούμε προγράμματα απόκτησης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού ύψους 30 εκατ. ευρώ».

Βολές στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Για μας η μείωση των φόρων και η απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις είναι ιδεολογική και στρατηγική επιλογή.
Τα δείγματα γραφής μας σε αυτό το τομέα, μέχρι τώρα, είναι πολλά και καθιστούν σαφή την διαφορά μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβέρνηση η οποία ακολούθησε μια «τιμωρητική» και φοροεισπρακτική πολιτική –ενάντια στην μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αρκεί να σας θυμίσω ότι είχαν καταργήσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο. Κάτι που εμείς επαναφέραμε. Ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των αγροτών μας».

Για ευνοϊκή φορολογική πολιτική για τους αγρότες-μέλη συνεταιρισμών έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Για μας η φορολογική πολιτική δεν είναι όχημα είσπραξης. Στην δική μας περίπτωση, η ευνοϊκή φορολογική πολιτική για τους αγρότες-μέλη συνεταιρισμών, έχει στόχο να δώσει κίνητρα σε όλο και περισσότερους παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτούς. Μια στρατηγική που υπαγορεύεται από την διεθνή εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας μπορούν, να προστατευθούν από τις αυξήσεις στα κόστη παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων τους».

Ο κ. Στύλιος επισήμανε «τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Ελλάδα, χάρις τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, κατόρθωσε να μη μειωθούν οι πόροι που θα λάβει από την νέα ΚΑΠ -πράγμα που συνέβη σε άλλα κράτη μέλη- παραμένοντας, έτσι, στα 19.3 δισ. Ευρώ».

Υποστήριξε εξάλλου πως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που μας αναλογούν, δρομολογείται ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα με 5 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 510 εκατ. ευρώ, ως εξής:

• με 181 εκατ. ευρώ, την «Καινοτομία και την Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση των Αγροτικών Προϊόντων»
• Με 98 εκατ. ευρώ τον «Εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα»
• τον «Πράσινο αγρο-τουρισμό» με 49 εκατ ευρώ.
• την Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών με 166 εκατ ευρώ, και την
• γενετική βελτίωση των ζώων με σχεδόν 15 εκατ ευρώ.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button