ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στυλιανίδης: «Έξυπνα» συστήματα δασοπροστασίας στην επόμενη αντιπυρική περίοδο

«Κεντρικός πυλώνας η πρόληψη» επισημαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Ο σχεδιασμός για την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει «έξυπνα συστήματα» δασοπροστασίας, τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ. 

«Κεντρικός πυλώνας η πρόληψη» επισημαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας


«Συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των εναέριων μέσων που χρειαζόμαστε, ‘τρέχουμε’ επίσης ήδη τις διαδικασίες για την προμήθεια μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικούς σταθμούς, ‘έξυπνα’ συστήματα εναέριας παρακολούθησης, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό δίκτυο ‘συναγερμού’ για μια σειρά από κινδύνους, όπως πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα κλπ» αναφέρει. 

Παράλληλα, δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης, το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε επίσης στα δάση μας ειδικούς δασοπυροσβέστες – δασοκομάντο, μια ειδικά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη ομάδα για στοχευμένη προσβολή πυρκαγιών.

 Επιπλέον ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα μας παραδοθούν οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, μια σχολή «ανοιχτή» στην κοινωνία, όπου εθελοντές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και απλοί πολίτες, θα μπορούν να παρακολουθούν σεμινάρια, να κάνουν εκπαιδεύσεις, να αποκτούν μια ουσιαστική εμπειρία σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων. Προσβλέπουμε, δηλαδή, στη δημιουργία ενός «φυτωρίου» εθελοντισμού. Είναι, πιστεύω, μια καίρια τομή, όχι μόνο για την οργάνωση και εκπαίδευση των εθελοντών μας, αλλά και για τη ανάπτυξη του εθελοντικού πνεύματος στην κοινωνία.

« Το λέω συνέχεια, καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση μόνη της. Η συλλογική απάντηση, η συλλογική δράση είναι μονόδρομος. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα, στην Ιταλία, την Τουρκία, την Αλγερία, σχεδόν σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και οι πλημμύρες νωρίτερα φέτος σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουμε φαινόμενα πρωτοφανή σε ένταση, αλλά και συχνότητα. Η αναζωογόνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU είναι για το νέο Υπουργείο μας πρώτη προτεραιότητα και προσωπικά, σκοπεύω πολύ σύντομα να κάνω μια πανευρωπαϊκή περιοδεία, να πάω σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μιλήσω με ομολόγους μου γι’ αυτή την αναγκαιότητα» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. 
 

Πηγή: skai.gr

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
paideia optimize resize Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button