Δυτική Ελλάδα

Στον «αέρα» το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον ακατάσχετο λογαριασμό

koi-trapezaΗχηρή η απουσία του βασικού εισηγητή του μέτρου Τρύφωνα Αλεξιάδη από τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των “θεσμών” για τα φορολογικά θέματα.

Νέο “μπλόκο” έστησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν τρέχουσες εισπράξεις και πληρωμές μέσω ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ακατάσχετου έστω και κατά ένα ποσοστό του εκάστοτε υπολοίπου του.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των “θεσμών”, όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά για την καθιέρωση ενός – ολικώς ή μερικώς ακατάσχετου – ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση είχαν απορριφθεί ήδη κατά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών”, τις τελευταίες 5-6 μέρες.

Το θέμα του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή με τους επικεφαλής των κλιμακίων των τεσσάρων “θεσμών”, στο γενικότερο πλαίσιο θεματολογίας που είχε καθοριστεί για τη συγκεκριμένη συνάντηση και περιελάμβανε φορολογικά θέματα. Από τη συνάντηση απουσίαζε ο αρμόδιος για φορολογικά θέματα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εισηγητής του μέτρου για τον ακατάσχετο λογαριασμό Τρύφων Αλεξιάδης. Αν και η παρουσία του στη συνάντηση είχε προαναγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών, εκείνος τελικά προτίμησε να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που γινόταν την ίδια ώρα, διαβλέποντας προφανώς τη διαφωνία και το αδιέξοδο στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν θα νομοθετηθεί όπως το έχει προτείνει η κυβέρνηση και το επιθυμούν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά θα τροποποιηθεί σημαντικά για να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των δανειστών και να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας περί εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προτείνει ήδη από τον Σεπτέμβριο να θεσμοθετηθεί, για κάθε επιχείρηση, ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός ολικώς ή μερικώς ακατάσχετος στον οποίο από τη μία πλευρά να πιστώνονται οι εισπράξεις που πραγματοποιεί η επιχείρηση από τους πελάτες της μέσω συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking και από την άλλη να χρεώνονται όλες οι τρέχουσες πληρωμές της επιχείρησης για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αμοιβές προμηθευτών και εργαζομένων. Εναλλακτικά στις πιο πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική πλευρά πρότεινε το ακατάσχετο να είναι ακόμη πιο περιορισμένου ποσοστού ώστε κι ένα τμήμα των παλαιών ανεξόφλητων οφειλών να καλύπτεται από τις εισπράξεις του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς τη θεσμοθέτηση του ειδικού αυτού λογαριασμού όλο το εγχείρημα να επεκταθεί η χρήση του «πλαστικού» χρήματος και των λοιπών ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών θα αποτύχει παταγωδώς, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις θα προτιμούν τις «μαύρες» και αδήλωτες συναλλαγές με τους πελάτες τους εφόσον γνωρίζουν ότι όποια χρήματα εισπράξουν από αυτούς μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking θα κατάσχονται αυτόματα από τις τράπεζες για λογαριασμό του Δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Απέναντι σ’ αυτά τα επιχειρήματα, η πλευρά των δανειστών αντέταξε την άποψη ότι η λειτουργία ενός τέτοιου λογαριασμού θα είναι ουσιαστικά μια μορφή ευνοϊκής «ρύθμισης» παλαιών ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αφού ουσιαστικά θα δίδει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα χρονικά περιθώρια να εξοφλούν τις οφειλές τους αυτές όποτε θέλουν και χωρίς πίεση μέσω εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης! Οι δανειστές επεσήμαναν ότι αυτό θα καλλιεργήσει ένα κλίμα ευνοϊκό για την αθέτηση υποχρεώσεων κι από χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης αλλά θα θεωρήσουν ότι είναι «ριγμένες» από την ευνοϊκή μεταχείριση που θα υπάρχει για τις ήδη υπερχρεωμένες. Γενικότερα δε, από την πλευρά των δανειστών επισημάνθηκε ότι η γενικευμένη παροχή της δυνατότητας σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις να «περνούν» τις εισπράξεις και τα τρέχοντα έξοδά τους μέσω ενός λογαριασμού ακατάσχετου έστω και κατά ένα ποσοστό του υπολοίπου του θα προκαλέσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ οικονομικά υγιών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόρριψη όλων των εναλλακτικών προτάσεων για τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό, η προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο «πάντρεμα» της ρύθμισης για τον ειδικό αυτό λογαριασμό με την γενικότερη ρύθμιση, που θα καλύπτει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για κάθε είδους χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες.
Αμέσως μετά τη συνάντηση για τα φορολογικά θέματα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού συνεχίζεται και παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία και αδιέξοδο στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Φανέρωσε πάντως ότι υπάρχει αυτή η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει συνεχώς εναλλακτικές προτάσεις για να διασώσει το εγχείρημα, έστω και σε σημαντικά τροποποιημένη μορφή, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι ο λογαριασμός αυτός μπορεί να μην ονομάζεται ακατάσχετος αλλά «προστατευμένος»!

Κατά τη χθεσινή συνάντηση για τα φορολογικά θέματα εξετάστηκαν επίσης:

– Το σχέδιο δράσης της φορολογικής διοίκησης για το 2017.

– Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, όπου κι εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, καθώς οι δανειστές προκρίνουν λύση που προβλέπει τη φορολόγηση των αποκαλυπτόμενων εισοδημάτων με τους φορολογικούς συντελεστές του χρόνου κτήσης των εισοδημάτων αυτών προσαυξημένους με το συνολικό ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμού από τον χρόνο κτήσης μέχρι και την ημερομηνία δήλωσης των εισοδημάτων, θέση που δεν αποδέχεται προς το παρόν η ελληνική πλευρά, επειδή εκτιμά ότι ανεβάζει στα ύψη και καθιστά αντικίνητρο το τελικό ποσοστό της φορολογικής επιβάρυνσης.

– Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία μετάβασης από τη σημερινή δομή των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στη νέα δομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την 1η-1-2017.

– Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες σε ζητήματα που αφορούν τα κίνητρα για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος».

– Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ.
Νωρίτερα χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ε.Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των “θεσμών” και θέμα την επισκόπηση όλων των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε τρεις γύρους. Ο πρώτος θα ολοκληρωθεί μέχρι και την προσεχή Πέμπτη το βράδυ οπότε θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και θα εντοπιστούν τα σημεία όπου οικονομικό επιτελείο και δανειστές συμφωνούν και κυρίως αυτά που διαφωνούν
Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι των “θεσμών” θα αποχωρήσουν και θα αφήσουν ένα χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών ώστε να ολοκληρωθούν μέτρα και δράσεις που θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι και την Πέμπτη.

Ενδιάμεσα θα γίνει ένας απολογισμός στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου ώστε να διαπιστωθεί σε ποια θέματα υπάρχει πρόοδος και ποια θα πρέπει να επιταχυνθούν. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που θα υπάρχουν με το πρόγραμμα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν μάλιστα υπάρξει συμφωνία, η ελληνική πλευρά θέλει να ανοίξει άμεσα και το θέμα του χρέους όπως προβλέπει η συμφωνία της 24ης Μαϊου.

dikaiologitika.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close