Γεγονότα

Στον "αέρα" το πρώτο έργο του ΒΑΑ; Πόσο κινδυνεύουν και άλλα έργα;

komvos-katraki

Πολυδιαφημίστηκε ως το πρώτο έργο στην Ελλάδα του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά όπως φαίνεται απαιτεί δρόμο ακόμη για να δημοπρατηθεί χωρίς προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είτε τώρα  , είτε κατά την υλοποίηση του.

Ο λόγος για το έργο των ευρύτατων πεζοδρομήσεων που έχει αποφασίσει η σημερινή δημοτική πλειοψηφία με την απόφαση 243/16 του Δ.Σ. και που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης και όχι μόνον. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο κυκλικός κόμβος στην συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Κατράκη και η παρέμβαση στην οδό Ηρακλειτου,  που περιλαμβάνονται στην πρώτη και συνολική παρέμβαση της ΒΑΑ για την περιοχή νοτιοανατολικά του Αγρινίου.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου του Σεπτεμβρίου του 2016 για την μελέτη τοπικών τροποποιήσεων της κυκλοφοριακής μελέτης του Αγρινίου, δεν έχει την έγκριση που απαιτείται από τον Συντονιστή της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης. Έλαβε μεν την επικύρωση από το αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης στο Μεσολόγγι, με την επισήμανση όμως ότι θα προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας και τελικά φέτος τον Φεβρουάριο με το 35956/20-2-2018 έγγραφο προέκυψε πως υπάρχουν ενστάσεις από την Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης για μια σειρά από ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και για μια σειρά από λόγους που περιγράφονται παρακάτω:

Ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να προχωρήσει σε διόρθωση της απόφασης του και στην συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις, ενέργειες που απαιτούν χρόνο . Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό το πρόβλημα: Δεν έχουν γίνει και οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ειδικά στο τμήμα της οδου Ηρακλείτου, όπου προβλέπεται η αγορά ακινήτων, που όμως δεν έχει προχωρήσει όπως προέκυψε από το τελευταίο Δ.Σ.. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην δημοτική αρχή , για να αποφύγουν αυτόν τον σκόπελο, σκέφτονται να “κουρέψουν” το συγκεκριμένο τεχνικό αντικείμενο, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί.

Η σχετική έγκριση για την δημοπράτηση, πιθανώς να δόθηκε την Πέμπτη από την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βέβαια σχετίζονται με το κατά πόσον οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην παρέμβαση που τόσο πολύ έχει εμφανιστεί ως επιτυχία της δημοτικής αρχής του Γιώργου Παπαναστασίου, ως “το πρώτο έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πανελλαδικά”.

Από εκεί και πέρα , προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά και για άλλα έργα, όπως η ανάπλαση του Πάρκου , με την περιβόητη μελέτη να “βολοδέρνει” μεταξύ υπηρεσιών και τώρα να έχει “κολλήσει” στο Δασαρχείο. Γραφειοκρατία, βιασύνη ή αδυναμία;
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Ο δήμος επιχειρεί να διασκεδάσει βέβαια αυτές τις εντυπώσεις, όμως ο χρόνος ο -πολιτικός- χρόνος είναι αμείλικτος και η κλεψύδρα λιγοστεύει για να έρθει η ώρα του απολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες,  ανάλογο πρόβλημα έχει καταγραφεί και στον Δήμο Θέρμου με την εκτέλεση έργου παρεμβάσεων στην πλατεία του Θέρμου. Το έργο εκτελέστηκε μεν , αλλά η έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την μελέτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκκρεμεί, όπως και το πόρισμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου του 2016:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button