Γεγονότα

"Στον αέρα" έργα εκατομμυρίων

epi-erga

Το σύστημα που ισχύει με τα δημόσια έργα και που ουσιαστικά επιτρέπει στους εργολάβους να παγώνουν τις διαδικασίες για χρόνια, έχει εξοργίσει όπως είναι φυσιολογικό τους αιρετούς και στην Δυτική Ελλάδα. Περιφέρεια και δήμοι, περιμένουν τι θα γίνει με τις ενστάσεις σε πολλά και σημαντικά έργα και είναι αξιοσημείωτο πως για παράδειγμα το μεγάλο αποχετευτικό έργο στην Δ.Ε. Θεστιέων (Παναιτώλιο) που δημοπρατήθηκε από το 2010, τρία χρόνια μετά, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Σε όλα αυτά να μην προσθέσουμε και τις προσφυγές πολιτών κλπ.

Δυστυχώς αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, με αποτέλεσμα δεκάδες έργα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, να  παραμένουν “παγωμένα” ενώ κάποια κινδυνεύουν ακόμη και με απένταξη και απώλεια πόρων. Πολλοί λένε ότι η φτώχια φέρνει γκρίνια, και οι εργολάβοι στην προσπάθεια τους να πάρουν ένα έργο που έχουν ανάγκη, υποβάλλουν αφειδώς ενστάσεις, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι μειοδότες εγκαταλείπουν για διάφορους λόγους   τα έργα που έχουν αναλάβει, με αποτέλεσμα εκτός από τις καθυστερήσεις, αυτά να περνούν στα χέρια των επόμενων μειοδοτών, που έχουν δώσει μικρότερες εκπτώσεις κι έτσι ανεβαίνει και ο προϋπολογισμός των έργων.

Οι αιρετοί, αλλά  και όσοι παρατηρούν αυτά τα αδιέξοδα, τονίζουν πως χρειάζεται επειγόντως αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι εμπλοκές, για τις οποίες μπορούμε και να υποθέσουμε πολλά, και που στοιχίζουν όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε πολλές θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Π.Η.Τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button