ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στο υπουργείο Πολιτισμού περνάει η οικία του Κωστή Παλαμά – Ευχαριστίες Κ. Καραγκούνη σε Μενδώνη

Την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά της οικίας Παλαμά στην Πλάκα, από το υπουργείο Πολιτισμού θα εξετάσει την Πέμπτη σε συνεδρίαση του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μετά από εντολή της υπουργού Πολιτισμού.

Πρόκειται για την οικία της οδού Περιάνδρου 5, που είχε κηρυχτεί το 1999 ως “ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτήριο, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς”.


Όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, στο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του ΚΣΝΜ και γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, “το εν λόγω ακίνητο σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Σήμερα μια πινακίδα στην είσοδο του κτηρίου δηλώνει ότι στο κτήριο αυτό έζησε για κάποια χρόνια ο ποιητής. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώληση του κτηρίου κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν”.

Ευχαριστίες Κ. Καραγκούνη σε Μενδώνη

Για την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης ευχαρίστησε δημόσια την Υπουργό Πολιτισμού κυρια Λίνα Μενδώνη.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του, αναφέρει:

“Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρια Λίνα Μενδώνη που έδωσε την εντολή και η οικία Παλαμά, επιτέλους περνά στο Υπουργείο Πολιτισμού “για την άμεση εκκίνηση των κατά νόμο διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το ΥΠΠΟ της οικίας Παλαμά στην Πλάκα”.

Ήταν ένα ζήτημα τιμής για όλους τους Αιτωλοακαρνάνες και ειδικά για τους πολίτες της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου. Το πολύ σημαντικό αυτό θέμα με είχε απασχολήσει και μένα προσωπικά και το είχα αναδείξει αρκετές φορές στη Βουλή. Με ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα με αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη και το θεωρώ ως τον ελάχιστο φόρο τιμής που απέτισε το Ελληνικό Κράτος προς τον Κωστή Παλαμά”.

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button