ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Στο ΥΠΑΓΡΑΝ για το Π/Δ της ερασιτεχνικής αλιείας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας

Συναντήθηκαν χθες Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 ο Πρόεδρος της ΕΟΥΔΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας) Δημήτρης Γαλήνας και ο έφορος αθλητισμού Απ. Μπέλλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στελέχη του Υπουργείου, για θέματα που αφορούν στην ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία και το νέο ΠΔ.

Το κλίμα ήταν θερμό και ευελπιστούμε ότι οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν δεκτές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ακολουθούν οι προτάσεις της ΕΟΥΔΑ, όπως κατατέθηκαν στο Υπουργείο:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Επιφυλασσόμαστε για περισσότερες πληροφορίες εάν υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.
Εν όψει του περιορισμένου χρόνου διαβούλευσης του ΠΔ για την ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία, η ΕΟΥΔΑ ως κατά νόμο αρμόδια Ομοσπονδία της αθλητικής αλιείας, υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, προτείνουμε τα εξής:

-Την διαγραφή της απαγόρευσης χρήσης ζωντανών δολωμάτων. Η αλιεία ασκείται από την αρχαιότητα με δολώματα ζωντανά. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αλιεία ερασιτεχνική η αθλητική χωρίς ζωντανό δόλωμα.

-Την διαγραφή της απαγόρευσης χρήσης ηλεκτρικών μηχανισμών ανάκτησης νήματος στα καλάμια ψαρέματος. Εφ όσον έχουν προταθεί αυστηρότεροι περιορισμοί στην ποσότητα και στα είδη, δεν προσφέρει κάτι περισσότερο αν χρησιμοποιείται η όχι ηλεκτρικός μηχανισμός.

-Την διαγραφή του άρθρου που απαγορεύει την άσκηση Ερασιτεχνικής Αλιείας τον μήνα Απρίλιο & Μάιο. Ήδη η απαγόρευση του Μαΐου, παρ’ ότι συνιστά διάκριση και αδικία για το ψαροτούφεκο, δεν ήταν ποτέ βάσιμη, απλά προήλθε από πιέσεις επαγγελματικών φορέων χωρίς καμία αιτιολόγηση η με την αστεία αιτιολόγηση ότι τα ψάρια αναπαράγονται τον Μάιο (ακόμη και αν ίσχυε, το ψαροτούφεκο έχει την μικρότερη συμμετοχή).Περιμέναμε μια αναμόρφωση, με άρση της αδικίας της απαγόρευσης του Μαΐου, όχι επέκταση. Η απαγόρευση τού Μάϊου πρέπει να καταργηθεί με το νέο ΠΔ.

-Επανεξέταση της απαγόρευσης Αλιείας Ερυθρού Τόνου στους Ερασιτέχνες Αλιείς. Την απόδοση της ποσόστωσης που αναλογεί στην Αθλητική Αλιεία. Η Αθλητική αλιεία με επίσημους αγώνες, έχει βάσει κανονισμών, και Ευρωπαϊκών οδηγιών, έγκυρη και άμεση καταγραφή των αλιευμάτων. Έτσι ο έλεγχος είναι δεδομένος.

-Την αλλαγή του άρθρου που περιγράφει τον Πλωτό Σημαντήρα με την αντικατάσταση των προδιαγραφών με αυτούς που ισχύουν διεθνώς. Διαιωνίζεται ένα άρθρο που μόνο προβλήματα έχει επιφέρει. Όλα τα σκάφη Ελληνικά και αλλοδαπά γνωρίζουν την διεθνή σήμανση που υποδηλώνει Υποβρύχια δραστηριότητα. (Διεθνή σημαία καταδύσεων η το Γράμμα ALPHA του ναυτικού αλφάβητου).

Την αποδοχή της προαιρετικής παρουσίας για λόγους ασφαλείας, συσκευής ιατρικού οξυγόνου διάσωσης σε σκάφος που διενεργεί Υ/Β αλιεία. Χρειάζεται διευκρίνηση, διότι απαγορεύεται η ύπαρξη καταδυτικής φιάλης σε σκάφος που διενεργεί Υ/Β αλιεία και είναι συχνή η παρανόηση από το Λιμενικό.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε επί πλέον διευκρινήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button