Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Στο εδώλιο γιατρός και νοσηλευτής για το θάνατο της 27χρονης Δώρας από το Βαρθολομιό

Η έρευνα κράτησε πολύ καιρό, με τις δικαστικές αρχές να δείχνουν στο τέλος τους υπαίτιους για την τραγωδία: Την αναισθησιολόγο και έναν νοσηλευτή.

Με ένα βαρύ κατηγορητήριο, για ανθρωποκτονία για συγκλίνουσα αμέλεια, κάθισαν στις 13 Νοεμβρίου, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών μία γιατρός και ένας νοσηλευτής του Νοσοκομείου στο Ρίο, για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας μετά τη γέννα.

Ήταν 18 Μαΐου 2020. Η 27χρονη, γέννησε εκείνο το πρωινό ένα υγιέστατο αγοράκι αλλά, λίγα λεπτά μετά εισήχθη στην εντατική μονάδα. Η χαρά για τον ερχομό του μωρού μετατράπηκε σε τραγωδία καθώς η Δώρα ήταν εγκεφαλικά νεκρή και έσβησε στις 6 Ιουνίου, βυθίζοντας στον πόνο τους δικούς της ανθρώπους.


Η οικογένειά της, που μέχρι σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί την τραγική απώλεια της 27χρονης, από την πρώτη στιγμή ζητούσε απαντήσεις για τον θάνατό της.

Η έρευνα κράτησε πολύ καιρό, με τις δικαστικές αρχές να δείχνουν στο τέλος τους υπαίτιους για την τραγωδία: Την αναισθησιολόγο και έναν νοσηλευτή.

«Από αμέλειά τους, δηλαδή από έλλειψη προσοχής που όφειλαν από τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλλουν, επέφεραν με συγκλίνουσες αμελείς πράξεις και παραλείψεις τους, χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα του θανάτου της 27χρονης «αναφέρεται στο κατηγορητήριο που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πατρίς».

«Υπερβολική δόση αναισθητικού»
Για την αναισθησιολόγο, αναφέρεται ότι χορήγησε υπερβολική δόση αναισθητικού ενώ ήταν ανεπαρκής ο χρόνος υποστήριξης της 27χρονης με τεχνητά μέσα.

«Δεν μερίμνησε ώστε να χορηγηθεί η δέουσα δόση αναισθητικών φαρμάκων, με λήψη υπόψη του σωματικού βάρους της ασθενούς και συγκεκριμένα χορήγησε στην ασθενή στα πλαίσια της επέμβασης, ώρα 11 :20, μετά την πραγματοποίηση της τομής και την γέννηση του βρέφους, 500 μg του ισχυρού οποειδούς φαρμάκου φαιντανύλη, δόση υπερβολικά υψηλή και μη συμβατή τόσο με το ελληνικό όσο και με το αγγλικό SPC (Περίληψη Χαρακτηριστικού Προϊόντος) του Φαρμάκου».

Επιπλέον τονίζεται ότι η γιατρός, ενώ όφειλε, δεν έλαβε υπόψη ότι το SPC του φαρμάκου τονίζει ότι δόσεις άνω των 200 μg πρέπει μόνο να χορηγούνται με μηχανικό αερισμό.

«Υποστήριξε την ασθενή με τεχνητά μέσα (μηχανικό αερισμό) μόνο για είκοσι λεπτά (από τις 11 :20 ως και 11 :35) το οποίο ήταν ανεπαρκές, γεγονός με μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε μετεγχειρητική αναπνευστική καταστολή, η οποία μπορεί να επιμείνει, είτε να επανεμφανιστεί στην μετεγχειρητική περίοδο, ακολουθούμενη με πιθανότατη πρόκληση αναπνευστικής παύσης και επακόλουθη καρδιακή ανακοπή».

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται επιπλέον:

«Η κατηγορούμενη μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης καισαρικής τομής δεν επέβλεψε τη μεταφορά της ασθενούς στη ΜΜΑΦ ούτε έδωσε οδηγίες προς το νοσηλευτικό προσωπικό για την παρακολούθησή της ούτε πραγματοποίησε μέτρηση αρτηριακής πίεσης της ασθενούς στην ανάνηψη, ούτε μερίμνησε ώστε να τοποθετηθεί στην ασθενή συσκευή παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών καθ’ όλη τη διάρκεια της μετεγχειρητικής ανάνηψης ως όφειλε, παρά αναχώρησε άμεσα».

Αποτέλεσμα ήταν η Δώρα να υποστεί εισρόφηση αναχθέντος γαστρικού περιεχομένου και επακόλουθη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Όμως και η συνέχεια, όπως περιγράφεται, στο κατηγορητήριο προκαλεί πολλά ερωτήματα:

«Η αιφνίδια αυτή κατάσταση της ασθενούς δεν έγινε αντιληπτή εγκαίρως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ελλείψει σύνδεσης της ασθενούς σε συσκευή συνεχούς παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών, δεν έλαβε αμέσως αυτόματη ειδοποίηση μέσω του συστήματος της συσκευής, με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η ιατρική παρέμβαση ανάταξης της ασθενούς στον απολύτως απαραίτητο χρόνο και η ασθενής να υποστεί εξ αυτού βαρεία υποξική εγκεφαλοπάθεια».

«Απουσίαζε από το θάλαμο»

Ο δεύτερος κατηγορούμενος έχει την ιδιότητα του νοσηλευτή αναισθησιολογίας με καθήκον όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση και την μετεγχειρητική ανάνηψη των γυναικών που μόλις είχαν γεννήσει. Έπρεπε να παρακολουθεί διαρκώς τη Δώρα, κάτι όμως που όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, δεν έκανε:

«Ο δεύτερος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του Βοηθού Νοσηλευτή, λειτούργησε παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της νοσηλευτικής με εξωτερικά αμελείς πράξεις και παραλείψεις του.

Όταν μάλιστα η Δώρα υπέστη ανακοπή, εκείνος ήταν και εκτός θαλάμου…

«Ο κατηγορούμενος απουσίαζε από τον θάλαμο με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτή εγκαίρως η αιφνίδια και έκτακτη κατάσταση, της ασθενούς, να μην πραγματοποιηθεί η ιατρική παρέμβαση ανάταξης στον απολύτως απαραίτητο χρόνο και κατ’ αποτέλεσμα, η ασθενής να υποστεί βαριά υποξική εγκεφαλοπάθεια».

«Η Δώρα εγκαταλείφθηκε»

Η δίκη την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε για 12 Μαΐου 2025

Η δικηγόρος της οικογένειάς της άτυχης Δώρας, Γιάννα Παναγοπούλου, που έχει αναλάβει την υπόθεση από την πρώτη στιγμή δηλώνει στην εφημερίδα «Πατρίς»:

«Η Δώρα εγκαταλείφθηκε στην ανάνηψη και αυτό δεν είναι υπερβολή διότι η ιατροδικαστική έκθεση, έδειξε ότι η αιτία θανάτου της άτυχης μητέρας, ήταν εισρόφηση γαστρικού υγρού. Η οικογένεια ζητά απαντήσεις και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατό της.

Η εφημερίδα «Πατρίς», επικοινώνησε και με τον δικηγόρο της αναισθησιολόγου κ. Νίκο Ρουσσόπουλο:

«Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι η δόση που χορηγήθηκε είναι εντός των επιτρεπομένων ορίων και μάλιστα πολύ κοντά στη μέση ποσότητα, που θα μπορούσε να χορηγηθεί. Σε ότι αφορά στην ανάνηψη, η εντολέας μου έκανε όλα αυτά που προβλέπονται».

Τον τελικό λόγο τον έχει για αυτή την υπόθεση η Δικαιοσύνη.

Τασούλα Παπανικολάου – patrisnews.com

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button