Γεγονότα

Στις "κόκκινες περιοχές" του χάρτη των κουνουπιών η Αιτωλ/νία

epi-kounoupi

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι κωνωποκτονίες και το έργο τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο αφού οι πληθυσμοί των κουνουπιών, ειδικά στις επίφοβες περιοχές, έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα

Σύμφωνα με το protothema.gr οι ειδικοί καταγράφουν τους περισσότερους και πιο εύρωστους πληθυσμούς κουνουπιών Culex που απαντώνται τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και τα περισσότερα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνούπια.


Την ίδια στιγμή, μετ’ εμποδίων προχωρεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η συρρίκνωση των προϋπολογισμών «κόβει» μεταξύ άλλων και τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις για την πιστοποίηση του ιού.

Αυτό που  ανησυχεί όμως περισσότερο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων  και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που συντονίζουν την εντομολογική και την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πια για τα καλά στον αστικό ιστό, και δη στα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του.

Πίσω από κάθε μολυσμένο με ιό του Δυτικού Νείλου άτομο «κρύβονται» τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό χωρίς συμπτώματα και νόσο. Σύμφωνα με αυτήν την επιστημονική αρχή, ο απολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν περισσότεροι από 15.000 μολυσμένοι άνθρωποι. Συνολικά διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι «κόκκινες» περιοχές του χάρτη

Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι οι προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται στο… κόκκινο από πλευράς  επικινδυνότητας μόλυνσης των κατοίκων τους με τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την επιθετική εμφάνιση του ιού και σε νέες περιοχές, χωρίς «ιστορικό» μόλυνσης.

protothema.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button