ΑτζένταΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Στις 28 Ιουλίου ξεκινά το συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» στο Καρπενήσι

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

H μετανάστευση των Ευρυτάνων άρχισε από πολύ παλιά και ανάγεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας που μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης πολλοί Ευρυτάνες εγκαταστάθηκαν εκεί. Ασχολήθηκαν με μικρομάγαζα και κάποιοι με το εμπόριο.

Όταν άνοιξαν οι πόρτες για την μετανάστευση στον νέο κόσμο οι πρώτοι Ευρυτάνες που έφθασαν στην Αμερική ήταν από αυτούς της Κωνσταντινούπολης. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.


Από την αρχή του 20ου αιώνα αρχίζει η μετανάστευση κατά κύματα. Τις δεκαετίες του 1920, του 1950 και του 1970 και είναι αρκετοί αυτοί που εγκαταλείπουν την Ευρυτανία και φθάνουν στην Αμερική.

Συνήθως ξενιτεύονταν οι άνδρες και έστελναν χρήματα για την επιβίωση των οικογενειών τους που έμειναν πίσω. Τα πρώτα χρόνια δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη οργάνωση και οι μεταξύ τους επαφές ήταν περιορισμένες. Οστόσω κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν από κοινού και μεγάλα έργα όπως ήταν η ανέγερση του παλαιού Γυμνασίου Καρπενησίου, που ήταν στη θέση του σημερινού και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής.

Η 23η Οκτωβρίου του 1944 ήταν μέρα ιστορική για τους Ευρυτάνες της Σάρλοτ. Συγκεντρώθηκαν 14 άτομα στο σπίτι του Θωμά Καβαλάρη και δημιούργησαν την Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής το «Βελούχι». που είναι το όνομα του υψηλοτέρου βουνού της Ευρυτανίας.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και υλοποιήθηκε άμεσα, ήταν η χρηματοδότηση για την ανέγερση νοσοκομείου στο Καρπενήσι για την κάλυψη των ανάγκες των κατοίκων της Ευρυτανίας που βγήκε ερειπωμένη από τη δίνη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Ακολούθησε βοήθεια με ρουχισμό, φάρμακα, συσσίτια , προικοδοτήσεις απόρων κοριτσιών, χορηγίες υποτροφιών, περίθαλψη πασχόντων από σοβαρές ασθένειες κλπ.

«Το Βελούχι» άρχισε να επεκτείνεται στην Αμερική με την δημιουργία επί μέρους τμημάτων για την καλύτερη λειτουργία του στις ανατολικές πολιτείες τον Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα είναι μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις ομογενών στο κόσμο. Βοήθησε τα μέγιστα να μείνουν οι Ευρυτάνες της Αμερικής ενωμένοι και να διατηρήσουν τα έθιμα και την γλώσσα τους.

Δεν ξέχασαν όμως την γενέτειραρά τους. Οι δωρεές και η βοήθεια προς την Ευρυτανία δεν σταμάτησαν ποτέ. Τα πρώτα χρήματα για το κτίσιμο του Γηροκομείο Καρπενησίου ήταν από το Βελούχι. Επί πλέον συνεχώς εφαρμόζονται προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και σοβαρές ασθένειες κλπ.

Οργανωτικά κάθε χρόνο πραγματοποιείται το συνέδριο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το φετινό, 78ο συνέδριο, θα γίνει στο Καρπενήσι το διάστημα 28 έως 31 Ιουλίου και είναι η δεύτερη φορά που γίνεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η προηγούμενη ήταν το 1978 που έγινε και πάλι στην Ευρυτανία. Ο βασικός λόγος για την απόφαση αυτή είναι για να αναζωογονηθεί ο δεσμός μεταξύ των Ευρυτάνων της Αμερικής και αυτών που διαμένουν στη γενέθλια γη.

Δείτε το βίντεο:

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button