Γεγονότα

Στην κυβέρνηση τα στοιχεία για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα


Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης.

epi-petrelaio-platformes-zelelidisΟι έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων και τα αποτελέσματα έχουν περάσει πλέον στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ, ενώ από τον Φεβρουάριο θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες, πιο συγκεκριμένα στη Νοτιοανατολική Ιταλία και στην Αλβανία».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μανιάτης ήταν αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις του αναφορικά με την ποιότητα των σεισμικών δεδομένων για την περιοχή νοτίως της Κρήτης εξαιτίας των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται στις συνεννοήσεις με την Αίγυπτο.

Σκοπός της Αθήνας είναι πλέον «να πωλήσει» τα δεδομένα στους ενδιαφερόμενους και να προχωρήσει στον επόμενο γύρο παραχωρήσεων. Το θέμα των παραχωρήσεων συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε ο κ. Μανιάτης με εκπροσώπους της PGS αλλά και του γαλλικού οίκου BEICIP που λειτουργεί συμβουλευτικά προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο όγκος των δεδομένων είναι εντυπωσιακός. Η βάση δεδομένων με την ονομασία «Greece MegaProject» πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών δεδομένων, 9.000 χιλιόμετρα υφιστάμενων γραμμών στις οποίες έγινε επανεπεξεργασία, καθώς και άλλα 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, τα οποία έχουν ρυθμιστεί για να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Παράλληλα, πέραν της βάσης δεδομένων στην Αθήνα, θα λειτουργήσει αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (data rooms) σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο. Άλλωστε, στις αρχές Φεβρουαρίου (4-7/2), η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο του Χιούστον (ΝΑΡΕ 2014), το οποίο και θεωρείται το επίσημο «βήμα» που δίδεται σε δημόσιες αρχές κρατών για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τέλος, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα με σκοπό να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

iefiemrida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button