Ροή ΕιδήσεωνΤέχνες

Στην έκθεση «Έξοδος – Διέξοδος 1922-2022» ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας

Στην έκθεση «Έξοδος – Διέξοδος 1922-2022» συμμετέχει και ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας.

Η ομαδική έκθεση του Ε.Ε.Τ.Ε. φιλοξενείται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην οδό  Λένορμαν, όπου σήμερα στεγάζεται η Βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων.


Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην έκθεση, συμμετέχουν διακεκριμένοι δημιουργοί, μεταξύ των οποίων και ο γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας ο οποίος συμμετέχει με το εμβληματικό έργο “Από Σμύρνη σε Ελλάδα” και έχει φιλοτεχνηθεί σε γύψο από τον Καλλιτέχνη το 2022. Το θέμα του εμπνευσμένο από την καταστροφή ΤΟΥ ’22, ανήκει στον ιστορικό ρεαλισμό.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, μας μαρτυρεί, με τα μέσα της τέχνης του, για τα δραματικά εκείνα γεγονότα του 1922.

tympas (2)

Οπως γράφει σχετικά η Αντουανέττα Λόγιου – Μπουρή, φιλόλογος – ιστορικός της τέχνης, MALingu., MALettres, MAHA, PhD: «Με το σχήμα της δακρυόεσσας πέρλας, η μορφή συνιστά εικονιστική συμβολοποίηση του θρήνου και των δακρύων, η παρουσία της βάρκας ερμηνεύει, με τη σειρά της, την ιδέα της φυγής, συγκεκριμένα το πέρασμα των προσφύγων δια θαλάσσης από τη Σμύρνη, από τα παράλια της Τουρκίας, προς την Ελλάδα, προς τα κοντινότερα ελληνικά νησιά.

Η θέληση άλλωστε του δημιουργού για τοποθέτηση και φωτογράφιση του έργου σε υδάτινο στοιχείο επιτείνει τους ρεαλιστικούς τόνους του θέματος, δημιουργώντας μια επιτυχημένη συνδιαλλαγή στα όρια του φυσικού και του ιστορικού χώρου και χρόνου.

Η απότμηση εξάλλου – ο βίαιος ακρωτηριασμός – της πρύμνης της βάρκας συμβολίζει την καταστροφή της πόλης και της περιουσίας των Ελλήνων της Σμύρνης, καθώς και την αποκοπή τους από το παρελθόν, από την προηγούμενη ζωή τους, ενώ η εμφαντική αποτύπωση της πλώρης της βάρκας παραπέμπει στο νέο τους προορισμό, τη μελλοντική πατρίδα, την αυριανή ζωή τους. Εν τούτοις, η άρνηση του καλλιτέχνη να στήσει τη μορφή σε ομόρρυθμη φορά με εκείνη της πλώρης καταδεικνύει την έλλειψη ελπίδας και πίστεως, από την πλευρά των εν λόγω προσφύγων, για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη χώρα – πατρίδα, καθώς και τη δυσπιστία και την έγνοια τους για ότι τους περιμένει εκεί.

Η μορφή στέκει μοναχική και μετέωρη ανάμεσα σε δύο κόσμους χωρίς στην ουσία να ανήκει κανένα από αυτούς».

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Λένορμαν 218, Αθήνα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Πληροφορίες έκθεσης: 

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου – ώρα: 18:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 11:00-20:00

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ε.Ε.Τ.Ε.

Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: chafartg@otenet.gr

tympas (1)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button