ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στη βουλή και στον… δρόμο για το κλείσιμο της «Πειραιώς» στον Αστακό

Συγκέντρωση την Κυριακή, ερωτήσεις απο τους βουλευτές Γ. Βαρεμένο και Ν. Παπαναστάση

Καλούνται από τον δήμο Ξηρομέρου, όλους τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου σε συγκέντρωση που θα γίνει στον προαύλιο χώρο του παιδικού σταθμού Αστακού, τηρώντας όλα τα μέτρα για τον covid – 19, την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ.

Θα γίνει ενημέρωση για το μεγάλο πρόβλημα του επικείμενου κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.
Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο θέμα του συντονισμού των περαιτέρω ενεργειών μας.

Για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό, κατατέθηκαν και ερωτήσεις από  τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο, αλλά και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό Οικονομικών:

«Η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να κλείσει μια σειρά υποκαταστημάτων και μεταξύ αυτών και στον Αστακό επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στους κατοίκους αυτής της περιοχής.
Είναι βέβαιο, πως το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια ήδη βεβαρυμμένη οικονομικά περιοχή. Όμως τις πιο βαριές επιπτώσεις και την εξαιρετικά μεγάλη ταλαιπωρία θα την βιώσουν οι κάτοικοι του Αστακού και των γύρω χωριών, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι, που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς, αλλά και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι είναι με την ηλεκτρονική τραπεζική ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις μακριά από τον Αστακό, με ότι αυτό συνεπάγεται, ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας που πρέπει να αποφεύγεται και ο συνωστισμός. Επιπλέον, σοβαρή ταλαιπωρία θα υφίστανται και οι επισκέπτες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι βιοπαλαιστές αγρότες γνώριζαν πολύ καλά ότι πληρώνουν ακριβά την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και την παράδοσή της από την συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2012, έναντι πινακίου φακής, στον όμιλο της Πειραιώς.
Σήμερα η τράπεζα κινείται στεγνά και απάνθρωπα με βάση τους νόμους της αγοράς. Συμπιέζει το κόστος με κλείσιμο υποκαταστημάτων, απολύσεις, μείωση του μισθολογικού κόστους, για να εξασφαλίσει αυτό που αποκλειστικά και μόνο την ενδιαφέρει, δηλαδή την κερδοφορία της. Όσοι αναζητούν κοινωνικές ευαισθησίες ή υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες από Τραπεζίτες, Επιχειρηματίες, Εφοπλιστές κλπ, παραπλανούν σκόπιμα το λαό.
Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε και συνέχισε την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, είναι εγκληματικές.

Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, που χρεώνουν πανάκριβα τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Η πλειονότητα των καταστημάτων που κλείνουν, γιατί δεν είναι μόνο του Αστακού, βρίσκονται σε απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά και σε επαρχιακές πόλεις, απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες ζωής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακληθεί – ακυρωθεί άμεσα η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, για το κλείσιμο του υπάρχοντος υποκαταστήματος στην κωμόπολη του Αστακού Αιτωλ/νίας;».

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της να κλείσει το υποκατάστημά της στον Αστακό.
Αυτό αναφέρει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, μεταφέροντας την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια της Πειραιώς.

Μία τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποηθεί επανειλημμένα με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιάς ευρύτερης περιοχής, που είναι γεωγραφικά απομονωμένη και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία περιοχή που το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη τράπεζα έχει συμμετοχή στο επενδυτικό σχέδιο του Πλατυγυαλιού, και με αυτή της την απόφαση ακυρώνει τα μεγάλα λόγια περί επενδυτικού πόλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. υπουργούς:
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Οικονομικών

Θέμα: «Αναστάτωση από το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η πληροφορία ότι επίκειται το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας -Δήμος, Κοινότητες και φορείς της περιοχής- είναι οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, σήμερα μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που λειτουργεί στον Δήμο Ξηρομέρου.

Η διοίκηση της Πειραιώς, μιάς τράπεζας πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένης με χρήματα του ελληνικού λαού, γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της Αγροτικής και εξ αυτού προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους μιάς κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής. Επίσης, συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για την πώληση του Πλατυγυαλίου (εκτός και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα), προκειμένου να γίνει μία μεγάλη επένδυση για μαρίνα mega yachts. Κι παρ’ όλα αυτά κλείνει το υποκατάστημα! Το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα της τράπεζας, οπότε δεν υπάρχει καν το επιχείρημα της εξοικονόμησης δαπανών.

Ο Αστακός είναι γεωγραφικά απομονωμένος, μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις. Ειδικά δέ το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

• Επειδή τα μεγάλα λόγια περί του Αστακού ως στρατηγικού επενδυτικού πόλου πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές, ειδάλλως φαντάζουν σαν επικοινωνιακές πομφόλυγες;
• Επειδή σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Αστακού απαιτούν να μην κλείσει το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Η κυβέρνηση σκοπεύει να επισημάνει στην διοίκηση της Τράπεζας ότι η πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας με αναπτυξιακές προοπτικές, σπέρνει απαισιοδοξία για το μέλλον, σε μια κοινωνία πολλαπλά χτυπημένη από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, και σκοπεύει να την πιέσει να ανακαλέσει αυτήν την απόφασή της;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button