ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στη βουλή η ανάδειξη των «δίδυμων» Χριστιανικών ναών της Αγίας Σοφίας Θέρμου

Την ανάγκη ανάδειξης των «δίδυμων» χριστιανικών ναών στον αρχαίο ναό της Αγίας Σοφίας του Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνει με ερώτηση τ0ου ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λυσης» και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ερώτηση, που απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον υπουργό Εσωτερικών, έχει ως εξής:

«Κυρία και κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση των κατοίκων του Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στην ανατολική πλευρά του Ι. Ν. της Αγίας Σοφίας, στο κοιμητήριο του χωριού υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών βυζαντινών ναών, του 13ου αιώνα.

Οι δίδυμοι ναοί των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας, κτίσθηκαν κατά την διάρκεια της Ηγεμονίας του Θωμά Νικηφόρου Αγγέλου (1296) από τη μητέρα του, Άννα Κατακουζηνή. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική τους δομή, ενώ υπάρχουν εντός τους αρχαίες βυζαντινές επιγραφές. Δυστυχώς, όμως, όπως μας ενημερώνουν οι ντόπιοι κάτοικοι, τα ως άνω μνημεία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την διάσωση, ανάδειξη και προστασία του ως άνω μνημειώδους ναοδομικού συγκροτήματος;
2. Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην σύνταξη μελέτης, η οποία θα καταδείξει σε βάθος το μέγεθος των όποιων ήδη υπαρχουσών ζημιών, στο ανωτέρω ναοδομικό συγκρότημα, ώστε στην συνέχεια, αυτές να αποκατασταθούν;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button