ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Στη «λευκή απεργία» των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ σκόνταψε η πληρωμή, τώρα όλα πάνε για την Τετάρτη

Η αιφνιδιαστική 4ωρη στάση εργασίας που αποφάσισαν λίγες ώρες νωρίτερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Πληρωμών, προβάλλοντας ως αίτημα την τελική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση και εκκρεμεί στην οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτή τη φορά η αίτια της νέας καθυστέρησης στις πληρωμές των αγροτών.

Η στιγμή που επέλεξε ο Σύλλογος Εργαζομένων στον εν λόγω δημόσιο φορέα, δείχνει και το πως αντιλαμβάνονται την ευθύνη απέναντι στον αγροτικό κόσμο τον οποίο έχουν κληθεί να υπηρετήσουν και στο όνομα το οποίου συχνά εκφράζουν τις «αγωνίες» τους.


Μετά απ’ αυτό, όλο το σχέδιο πληρωμής μεταφέρεται για αύριο (Τετάρτη 3 Ιουλίου), με τους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 240 εκατ. ευρώ περίπου που εκκρεμούν με βάση τις δηλώσεις (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) του 2023.

Υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, συνδεδεμένες και βιολογικά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (180 εκατ. ευρώ). Το συνολικό νούμερο (240 εκατ. ευρώ) συμπληρώνουν και Αναδιανεμητική, Ειδική Ενίσχυση για γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Διαβάστε Επίσης

Στις συνδεδεμένες που δεν έχουν πληρωθεί περιλαμβάνονται Σκληρό Σιτάρι, Μαλακό Σιτάρι, Κριθάρι, Σπόροι Σποράς, Μήλα, Ρύζι, Καλαμπόκι και Κτηνοτροφικά Φυτά.

Στο πλάνο των πληρωμών για τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνονται επίσης, Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes), Ενισχύσεις για Μικρά Νησιά του Αιγαίου και τα ειδικά καθεστώτα για πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα.

Η σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

“Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

όπως σας έχουμε ενημερώσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) μας έχει διαβιβαστεί από τις 2 Μαίου στην Οικονομική Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. και στη συνέχεια 21 Μάϊου διαβιβάστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέσα από τις ανανεωμένες προβλέψεις της σύμβασης προσπαθήσαμε ως Σύλλογος Εργαζομένων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, να καταλήξουμε σε ένα κείμενο, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση των συναδέλφων, Θα αποτελέσειένα εργαλείο για την προσέλκυση νέων υπαλλήλων για τον Οργανισμό αλλά και ένα κίνητρο για την παραμονή των ικανών και έμπειρων στελεχών του.

Όλο αυτό το διάστημα, δεδομένης της λήξης της μετενέργειας της προηγούμενης ΣΣΕ τον Μάρτιο 2024, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από πιεστικές προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα, έχοντας δώσει του καλύτερο εαυτό τους, προασπίζοντας καθημερινά τον Οργανισμό και χωρίς να είναι σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει συμφωνηθεί με τη Διοίκηση.

“Εχουμε μεταφέρει το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας αλλά και της αγωνίας των συναδέλφων στη Διοίκηση. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν χωρίς την έμπρακτη ενίσχυση των εργαζομένων και του Οργανισμού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να προβεί σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

Την άμεση υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης όπως έχει συμφωνηθεί με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Δ.Σ. του ΠΣΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 02/07/2024 από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 & 24ώρη απεργία την Πέμπτη 04/07/2024.

Η σημασία που έχει για όλους εμάς η ύπαρξη μιας ΣΣΕ που Θα καλύπτει σε όλα τα επίπεδα τους εργαζομένους του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό, ειδικά τώρα που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθιστά την καθολική μας συμμετοχή επιτακτική.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Ε. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.”

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Αρχίζουν από σήμερα οι μεγάλες πληρωμές, έτοιμες οι εντολές για υπόλοιπα τσεκ 2023, συνδεδεμένες, κοντά και τα eco-schemes

Από Τρίτη 2 Ιουλίου αρχίζουν οι πιστώσεις του τελευταίου μεγάλου πακέτου άμεσων ενισχύσεων για το 2023, σε εφαρμογή και των κοινοτικών κανονισμών της ΕΕ. Τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν σε κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για πίστωση των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων έτους 2023, καθώς όλα δείχνουν πως σήμερα θα πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, που υπολογίζονται γύρω στα 245 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε σε δύο τροποποιητικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που διευκολύνουν τις διαδικασίες. Αρχικά, το υπουργείο προχώρησε σε διόρθωση του σφάλματος με το μέγεθος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση, με το τελικό ποσό ενίσχυσης να ορίζεται πια στα 34,9 ευρώ το στρέμμα από 21,84 που είχε τεθεί σε προηγούμενη απόφαση. Δεύτερον, καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτη. Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα ενίσχυσης (ΣΜΑ) έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, με τα 10,01 να πληρώνονται αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, τα ποσά που θα δοθούν ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, έχουν ως εξής:

α) σε 44,31 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος,

β) σε 50,65 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος,

γ) σε 69,64 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ.

Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκλεισε την εκκρεμότητα της Δάσωσης, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στις 1 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής 3.077.119,44 ευρώ για το έτος εφαρμογής 2022 σε 2.139 δικαιούχους.

Βέβαια, τα ποσά αυτά μοιάζουν με…σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σύνολο των 163 εκατ. ευρώ υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων για το 2023, τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Όσον αφορά την πληρωμή στο Μέτρο 11 για τα Βιολογικά, την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη Διαύγεια οι σχετικές οδηγίες για ελέγχους και πληρωμές στο Μέτρο 11, που σημαίνει πως πλέον το μόνο που απομένει είναι η καταβολή των χρημάτων.

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες ανά καθεστώς ενίσχυσης:

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Από τα συνολικά 245 εκατ. ευρώ που έπρεπε να µπουν στους λογαριασµούς των αγροτών και εκκρεµούν ακόµα 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θεωρείται από τις «απλές» περιπτώσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν.

Βασική ενίσχυση: Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εδώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού το µεγάλο ζήτηµα συνεχίζουν να αποτελούν οι βοσκότοποι και όσες ενισχύσεις συνδέονται µε βοσκήσιµες εκτάσεις – εκτός της βασικής- που σηµαίνει ότι «κολλάνε» µαζί και η εξισωτική αποζηµίωση και Εθνικό Απόθεµα. Σηµειωτέον δεν έχει καν αποφασιστεί αρµοδίως πως θα διευθετηθεί το θέµα µε όσους δήλωσαν βοσκότοπο χωρίς ζώα. Σηµειωτέον, οι έλεγχοι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν αρχίσει.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, σε εκκρεµότητα έχουν µείνει 9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και θεωρείται ότι θα πληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, αφού δεν είναι από αυτά που «δυσκολεύουν» στους ελέγχους και στις διορθώσεις.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ. Μια περίπτωση, που µάλλον θα καλυφθεί σε αυτή την πληρωµή.

Eco-schemes: Από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ έχουν µείνει απλήρωτα περί τα 33,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να πει αρµοδίως ακόµα και την τελευταία στιγµή αν θα επιλεγεί να γίνει µια πληρωµή που όµως δεν θα ανταποκρίνεται µε ακρίβεια ή δεν θα γίνει καθόλου, δεδοµένου ότι ακόµα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωµή όσων παραγωγών δικαιωθούν.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στις αρχές ∆εκεµβρίου του 2023 πληρώθηκε το 70% των αγροπεριβαλλοντικών, που αντιστοιχούσαν σε 173 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 71.332 δικαιούχους. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια πίστωση που πρέπει να θεωρείται σίγουρη, δεδοµένου ότι την περασµένη εβδοµάδα δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια τέσσερις αποφάσεις που αφορούν τη διάθεση πίστωσης ποσού περίπου 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά. Εξ αυτών, οι δύο αφορούν τη Βιολογική Κτηνοτροφία µε ποσό 7.137.054,87 ευρώ και οι άλλες δύο τη Βιολογική Γεωργία µε ποσό 79.589.625,3 ευρώ.

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button